Menu

Onderdeel van Pixfactory

Buitengewoon zoekt mooiste natuurfoto

Lichtgroene beukenbossen, grote roedels herten, kleurrijke vlinders en bij zonnig weer zelfs een hagedis. Pak je camera er maar bij, want de Gelderse Natuurfotowedstrijd is weer begonnen. Een uitdaging voor natuurliefhebbers die de mooiste natuurbeelden proberen te maken, maar ook voor degenen die bij toeval een waanzinnige foto maken.
Bjorn van den Top was met deze foto in 2023 winnaar in de categorie Jeugd tot en met 18 jaar.
Bjorn van den Top was met deze foto in 2023 winnaar in de categorie Jeugd tot en met 18 jaar. Fotograaf: Bjorn van den Top

Maak jij nu echt een prachtfoto, ergens in Gelderland, waarvan jij denkt: die moeten meer mensen zien? Dan kun je hem insturen voor de Gelderse Natuurfotowedstrijd van het natuurplatform BuitenGewoon van Omroep Gelderland. We zijn namelijk weer op zoek naar de mooiste Gelderse natuurfoto’s van afgelopen jaar (1 januari 2023 tot en met nu). Dus stuur je foto in en verras ons met prachtige natuurfoto’s uit Gelderland.

Categorieën

De fotowedstrijd heeft een aantal categorieën: Dieren, Landschap, Macro, Jeugd tot en met 18 jaar en het Jaarthema ‘Natuur in de wijk’. Want als je om je heen kijkt, dan is er in je eigen wijk ook prachtige natuur te vinden. Daarvoor hoef je niet altijd naar een natuurgebied. Loop gewoon je voordeur uit en ga op zoek naar insecten, vogels of bloemen en planten.

Pauline van ‘t Veld schoot in 2023 het winnende plaatje in het Speulderbos, Garderen.
Pauline van ‘t Veld schoot in 2023 het winnende plaatje in het Speulderbos, Garderen. Fotograaf: Pauline in 't Veld

Iedereen kan meedoen

Iedereen mag meedoen, professional of amateur. Stuur je foto in en misschien ga jij er wel vandoor met de jury- of publieksprijs. Wil je meedoen aan de wedstrijd, maar heb je het perfecte plaatje nog niet geschoten? Niet getreurd, want laat er komende maanden nu enorm veel te fotograferen zijn! Alles groeit en bloeit en flora en fauna ontwaken volledig. Genoeg mogelijkheden dus. Zorg wel dat je foto op tijd bij ons binnen is, insturen kan tot en met 12 juli 2024.

De jury

De inzendingen worden beoordeeld door een driekoppige jury, bestaande uit Omroep Gelderland-presentator en amateurfotograaf Jochem van Gelder, natuurfotograaf Johan van der Wielen en Clara Wilken, boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Samen kiezen ze voor iedere categorie tien kanshebbers die op 2 september gepubliceerd worden op het natuurplatform buitengewoon.nl. Het publiek kan vervolgens de hele maand september zijn of haar stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Tip van Jochem van Gelder

Toen jurylid Jochem van Gelder meedeed aan Het Perfecte Plaatje in Argentinië, ontstond zijn hartstocht voor fotografie. Hierdoor leerde hij veel. Jochem: “Fotograferen is voor 80 à 90 procent kijken. Ik ben in het Land van Maas en Waal opgegroeid, maar nu kijk ik naar dit gebied dat ik zo goed ken en zie ik weer totaal andere dingen.”

De jury bekroonde Danny’s plaatje van een tauvlinder tot winnaar in de categorie Macro 2023.
De jury bekroonde Danny’s plaatje van een tauvlinder tot winnaar in de categorie Macro 2023. Fotograaf: Danny Slijfer

Prijzen

De mooiste foto’s worden beloond met unieke prijzen. Benieuwd wat je als winnaar kunt binnenslepen?

 1. Juryprijs
  De fotograaf met de mooiste Gelderse natuurfoto van het jaar wint een exclusieve privé masterclass naar keuze van natuurfotograaf en jurylid Johan van der Wielen.
 1. Publieksprijs
  De foto met de meeste stemmen van het publiek wint een verblijf t.w.v. €400,- bij Natuurhuisje. Van hut tot villa; natuurhuisjes zijn er in alle soorten en maten.
 1. Jeugd tot en met 18 jaar
  De winnaar van de categorie Jeugd wint een cheque t.w.v. €250 om de fotografie-uitrusting uit te breiden.
 1. Winnaar per categorie
  De winnaar van één van de vier categorieën mag een avond gebruik maken van een fotohut van Staatsbosbeheer, midden in de uitgestrekte Veluwse bossen. Wilde zwijnen, edelherten, reeën en vossen laten zich geregeld zien.

Daarbovenop krijgen alle winnaars één jaar gratis donateurschap van Geldersch Landschap & Kasteelen. De winnaars van de juryprijs, publieksprijs en jeugdprijs ontvangen een handboek van Natuurfotografie Magazine.

Pauline van ‘t Veld fotografeert tijdens haar masterclass van Johan van der Wielen.
Pauline van ‘t Veld fotografeert tijdens haar masterclass van Johan van der Wielen. Fotograaf: Johan van der Wielen

Meer weten

Benieuwd naar de spelregels of wil je meer weten over de wedstrijd? Ga dan naar buitengewoon.nl. Hier kun je je natuurfoto insturen en meedoen. Dus pak je camera er maar bij!

De aanmeldperiode voor de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2024 is van start.
De aanmeldperiode voor de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2024 is van start. Fotograaf: Johan van der Wielen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: