Menu

Onderdeel van Pixfactory

Creëer je eigen witbalans presets in Lightroom

Is het je wel eens opgevallen dat als je in Lightroom de witbalans via het uitklapmenu instelt op bijvoorbeeld daglicht, de kleuren soms veel te geel of groen zijn, of anderszins helemaal niet mooi? Dat komt doordat Lightroom van Adobe is en Adobe is niet de fabrikant van je camera. Adobe weet daarom niet precies hoe Canon, Nikon, Sony, Fuji en al die andere merken aan hun witbalansen komen en gokt dus maar wat. Bij de ene camera is het erger dan bij de andere. Mijn Canon 5DIV geeft in alle gevallen een geelgroen zweem als ik op de daglicht instelling klik.
Kleuren volgens camera fabrikant of Lightroom, daar zitten duidelijke verschillen tussen. Fotograaf: Marijn Heuts

Voorbereiding in het veld

Om de witbalansen beter te laten matchen, kun je zelf een setje presets maken voor in Lightroom.

De eerste stap is dat je naar buiten gaat met een willekeurige lens op je camera. Maak een foto waarbij je de witbalans van je camera instelt op daglicht (dus NIET op automatisch). Wat er op de foto staat is niet relevant, de foto hoeft niet mooi, scherp of goed belicht te zijn. Maak vervolgens een soortgelijke foto met de andere witbalans-instellingen, zoals bewolkt, schaduw, kunstlicht enzovoorts. Je verandert dus van foto tot foto de witbalans IN JE CAMERA.

Witbalans matchen in Lightroom

Witbalans Daglicht van de camera. Fotograaf: Marijn Heuts

In stap twee importeer je al deze foto’s in Lightroom. Als je nu in de Ontwikkelmodule de foto met bijvoorbeeld de daglicht witbalans opent, zie je meteen welke ‘cijfers’ er volgens Lightroom bij die witbalans horen. Onthoud deze, of schrijf ze op.

De witbalans volgens Lightroom. Zoek de 7 verschillen. Fotograaf: Marijn Heuts

Klik vervolgens eens op daglicht in het keuzemenu en je ziet de kleuren verspringen. Niet goed!

Maken van een preset

Maak een witbalans preset aan. Fotograaf: Marijn Heuts

Voer handmatig de waarden in die je eerst zag staan. Laat alle andere schuifjes onaangeroerd en sla nu de instellingen op als een preset.

In het uitklapmenu vink je enkel het vakje bij witbalans aan. Doe je dat niet, dan springen alle schuifjes weer op nul als je na het bewerken van je foto de preset pas als laatste zou kiezen. En dat is zonde van je werk. Door enkel dit vinkje aan te zetten wordt alleen de witbalansinstelling als preset opgenomen.

Witbalans Presets voor elke camera

Doe dat voor elke foto uit je witbalansserie. Ik heb zelf enkel daglicht, schaduw, bewolkt en kunstlicht aangemaakt omdat ik de andere nooit gebruik. Geef de presets een logische naam, zoals WB Daglicht 5DIV. Zo kun je eenvoudig in een oogopslag de gewenste witbalans kiezen. Zeker als je meerdere camera’s gebruikt is het handig dit voor elke camera te doen en in de benaming de cameranaam op te nemen. Verkoop je je camera ooit, dan kun je de presets eenvoudig verwijderen en hou je de boel overzichtelijk.

Als je nu in de toekomst je foto’s in Lightroom opent en naar de ontwikkelmodule gaat, kun je de witbalans eenvoudig aanpassen naar een van de standaardinstellingen door de juiste preset aan te klikken.

Zeker als je in automatische witbalans schiet zoals ik is dat erg handig. Omdat de witbalans in een preset staat kun je deze ook eenvoudig op een hele serie foto’s toepassen door er eentje aan te passen, ze allemaal te selecteren en dan de instellingen te synchroniseren. Ook zou je reeds bij het importeren de preset kunnen toepassen. Bij sommige camera’s en afhankelijk van je foto is het verschil minimaal, maar soms ook aanzienlijk.

Gefeliciteerd, je hebt zojuist de foute Adobe-kleuren omzeild!

11 reacties

  1. Goedenavond ik heb gedaan wat je gezegd heb met het witbalans prest maar het werk niet ik heb ligthroom 6 vondt het wel een goed idee ik hoop iets te horen van je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

11 reacties

  1. Goedenavond ik heb gedaan wat je gezegd heb met het witbalans prest maar het werk niet ik heb ligthroom 6 vondt het wel een goed idee ik hoop iets te horen van je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: