HOME < PRAKTIJK < TUTORIALS
Tutorials

Customize de ontwikkelmodule in Lightroom

De ontwikkelmodule in Lightroom is de plek waar we de meeste tijd doorbrengen. De mogelijkheden om je foto’s naar wens te bewerken zijn uitgebreid en eindeloos. Toch zul je de ene bewerking wat meer gebruiken dan de andere en sommige mogelijkheden zul je wellicht nooit benutten. Bovendien is de layout niet altijd handig en kunnen bewerkingen die in jouw workflow na elkaar komen in het paneel, fysiek, een heel eind uit elkaar zitten. Voor wie niet vies is van een beetje ‘tweaken en customizen’ zijn er mogelijkheden.

Customize de ontwikkelmodule in Lightroom
Wist je dat je de ontwikkelmodule van Lightroom naar je eigen voorkeuren kan instellen? Fotograaf: Jowan Iven

Solo

De eerste is er eentje waar ik niet meer zonder zou kunnen. Ik hou van een opgeruimd werkblad en haat scrollen. Lightroom staat standaard zo ingesteld dat alle panelen open staan als je ze hebt gebruikt, totdat je ze handmatig weer dicht klikt. Zeker bij een kleiner scherm scrol je je een ongeluk. Klik je echter met de rechtermuisknop in de ontwikkelmodule in de grijze leegte naast een van de panelen, dan kun je de optie “Solo Mode” aanklikken. Als je dat doet is vanaf dat moment enkel het paneel waarin je aan het werk bent geopend, de rest sluit vanzelf. Opgeruimd staat netjes.

Voorkom al te veel scrollen met de SOLO modus. Fotograaf: Marijn Heuts

Volgorde

De volgorde van de panelen is door Adobe gekozen en er zal ongetwijfeld over nagedacht zijn. Van boven naar beneden zou het de volgorde moeten zijn waarin je je foto’s bewerkt. Maar niet heus.
Bijvoorbeeld ‘Split Tone’ en ‘Transform’ gebruik ik in de natuurfotografie zelden of nooit. De lenscorrectie is een van de eerste dingen die ik aanpas voor ik verder ga met bewerken. Die zou dus hoger mogen staan. Vind je dat nou ook, of hou je er sowieso een andere volgorde van bewerken op na, dan kun je de volgorde van de panelen ook zelf aanpassen.

Klik rechts naast een van de panelen en kies voor ‘Customize Develop Panel’. Je kunt nu de panelen verslepen. Ook kun je vinkjes uitzetten zodat sommige panelen niet meer zichtbaar zijn. Dat zou ik niet zo snel doen, je weet nooit wanneer je ze toch nodig hebt en dan zijn ze weg. Na het aanpassen klik je op ‘Save’. Je zult Lightroom een keer opnieuw moeten starten voor de aanpassingen zichtbaar zijn.

Stel Lightroom in op basis van je favoriete workflow. Fotograaf: Marijn Heuts

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Richard Wagenaar op 18 juli 2019 om 23:05

  Ik heb zowel de CC versie als de classic versie. Heel verwarrend heet deze nu Adobe Photoshop Lightroom CC. Het idee dat ik de panelen zou kunnen ordenen maakte mij zeer enthousiast. Helaas werkt het niet zoals hierboven beschreven. Pas als ik al de panelen dichtklap en er dan met mijn rechtermuisknop op een panel klik, krijg ik het menu. “Customise develop panels” staat niet als optie vermeld. Solo Modus, alles uitvouwen en aan- en afvinken, thats it.
  Verder vind ik de cloudversie ik nu ook op mijn computer staat verschrikkelijk. Als die dezelfde layout en functionaliteit had als de oude, had ik hem gebruikt. Want hij heeft weer een extra slider, die de oude versie niet heeft. Geen prettig vooruitzicht, want mijn MacBook herinnert mij er regelmatig aan dat deze versie van Lightroom in de toekomst niet meer ondersteund wordt. Balen!

 2. Door Carla Groenenboom op 17 juli 2019 om 16:08

  Dank je Jowan Iven.
  Ik ga er naar kijken..
  Groet Carla

 3. Door Carla Groenenboom op 11 juli 2019 om 15:18

  Hoi Marijn,

  Dit werkt niet op de nieuwe Lightroom Cloud. Dat is een vereenvoudige versie van de Classic, als ik het goed heb hoor.
  misschien kun je dit vermelden als je over Lightroom schrijft, want nu ga ik steeds zoeken in de menu”s maar is die mogelijkheid er niet.

  groet Carla

  1. Hallo Carla, het zou best kunnen dat die opties niet in de cloudversie zitten. Maar als je de beschikking hebt over de cloudversie heb je, via het abonnement, tevens ook de beschikking over Lightroom Classic. Dat is de versie met de meeste mogelijkheden en op laptop of pc ook aan te raden om te gebruiken.

 4. Customize kende ik nog niet, handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *