Menu

Onderdeel van Pixfactory

Drijfhutfotografie, een dag uit het leven van…

Als wildlife fotograaf ben je vast onder de indruk van beelden van watervogels en zoogdieren die collega fotografen vanuit een laag standpunt vanaf het wateroppervlak hebben gemaakt. Je ziet prachtige landschappen, goed licht, mooie achtergronden en bovenal ontmoetingen van dichtbij met wilde dieren. Maar hoe maak je nou zelf zulke beelden als je niet over de juiste uitrusting beschikt? Herken je dat?
bosruiter in drijfhutfotografie
De bosruiter gefotografeerd vanuit de drijfhut. Fotograaf: Patrick Palmen

Stel je voor…

Het is 04.00 uur in de ochtend en je wekker gaat. Je pakt je kleren en uitrusting voor je volgende foto-avontuur, maar je bent nog een beetje slaperig. Het plan is om naar een natuurgebied dicht bij huis te gaan met heide en vennen. Het is trektijd en er zijn altijd verrassingen met trekvogels.
Dan hoop je de beelden die je ’s nachts al in je dromen hebt gemaakt te kunnen realiseren.

Na het ontbijt, een goede kop koffie, een korte rit en een kleine wandeling kom je aan bij een van de beste vennenplekken in de omgeving. Het is nog donker, maar alles ziet er veelbelovend uit. De eerste vogels beginnen te zingen, de zon komt op en het is mysterieus mistig.
Wanneer je enkele beelden van de zonsopgang hebt gemaakt zie je dat het ven bevolkt is met watervogels.
Je wilt dichtbij komen en zo laag mogelijk je positie innemen om je droomopnames te maken.

De foto's maken waar je van droomde met laag perspectief zoals deze grote zilverreiger. Hoe doe je dat?
De foto’s maken waar je van droomde met laag perspectief zoals deze grote zilverreiger. Hoe doe je dat? Fotograaf: Patrick Palmen

Wat moet je doen?

Je laarzen zijn niet goed genoeg, je waders zijn een optie, maar dan heb je goede camouflage nodig. En zelfs dan kom je niet laag genoeg en is je camera uitrusting niet beschermd.
In gedachten maak je de mooiste beelden van deze mysterieuze mistige omstandigheden en de prachtige vogels op het wateroppervlak, maar je realiseert je al snel dat je de uitrusting mist om er het beste uit te halen.

Je plan en ideeën zijn goed, je uitvoering niet!

Een meerkoet op ooghoogte zonder deze te verstoren.
Een meerkoet op ooghoogte zonder deze te verstoren. Fotograaf: Patrick Palmen

Er is een oplossing

Daarom heeft Buteo Photo Gear een floating hide of drijftent ontwikkeld: Floating Hide “The Grebe” oftwel de Fuut.
Deze drijftent bestaat uit een opblaasbaar deel (tube) en een schuiltent, een perfecte combinatie om ongestoord dichtbij jouw onderwerpen te komen.

Het klaar maken van de combinatie gaat erg snel, je pompt de 2 luchtkamers van de tube op. Je ontvouwt de schuiltent door het paraplu frame uit te klappen en bevestigt de 4 uiteindes van het frame in de pockets op de hoeken van de floating hide.
Daarna bevestig je één of twee van de “statiefplaten”. Je kan er één voor monteren en één achter of je kiest 1 positie. Op de “statiefplaat” kan je een balhoofd, een gimbal head of statiefkop bevestigen.
Als extra kun je ook nog een snoot/lens cover monteren aan de schuiltent, zodat jouw hele telelens gecamoufleerd is.

Dit alles doe je natuurlijk op het vaste land, evenals het monteren van jouw fotospullen.
Daarna kun je veilig te water en maak je jouw mooiste foto’s vanuit een laag perspectief.

De Buteo Photo Gear drijfhut "Grebe".
De Buteo Photo Gear drijfhut “Grebe”. Fotograaf: Patrick Palmen

Doe vooronderzoek

Maar voor je dit alles doet, moet je natuurlijk wel een aantal zaken voorbereiden en regelen:

  • Allereerst zul je een verkenning moeten doen om een goede plek te vinden waar je kunt drijven en waar dieren zitten. Ga hierbij op onderzoek uit naar plekken die niet te diep zijn, het fijnste is om altijd contact te kunnen houden met de bodem en het mag niet stromen. Er moeten ook vogels of zoogdieren zitten of doortrekken. Dus doe je vooronderzoek en ken je onderwerpen!
  • Check de diverse apps om de weersverwachting te controleren voor de richting en tijd van de zonsopkomst, zodat je kunt kiezen welke beelden je gaat maken (bijvoorbeeld met tegenlicht).
  • Ga ook altijd na waar je mag drijven. Er zijn geen specifieke regels voor een floating hide binnen het Binnenvaartpolitieregelement(BPR), maar algemene regels gelden natuurlijk wel. Verder is het raadzaam om altijd contact op te nemen/toestemming te vragen aan de terreineigenaar als het gebieden zijn waar je niet zomaar mag komen of varen. Natuurlijk zijn er ook gebieden waar je wel gewoon mag varen.

    De groenpootruiter laat zich mooi fotograferen vanuit de drijfhut.
    De groenpootruiter laat zich mooi fotograferen vanuit de drijfhut. Fotograaf: Patrick Palmen

Veiligheid voor jezelf en je onderwerp

Verder is het erg raadzaam om altijd aan de veiligheid van jezelf en anderen te denken en rustig en bedachtzaam te werk te gaan.

Bedachtzaam moet je ook zijn met het fotograferen zelf. Het beste is om een plek uit te zoeken waar je langer kunt “liggen” zodat vogels en zoogdieren je aanwezigheid accepteren. Ga dus niet een hele plas over varen of achter vogels aanvaren, dit zal een verontrustende invloed hebben en jouw beelden niet ten goede komen. Dit is echt belangrijk, gedraag en verplaats je erg rustig.
Als je onderwerp dichterbij komt, beweeg dan niet met de lens, maar draai heel voorzichtig met de hele floating hide.

In alle rust de slobeend voor je lens.
In alle rust de slobeend voor je lens. Fotograaf: Patrick Palmen

Floating hide fotografie is heel erg leuk en ook erg ontspannend. Vooral het je helemaal een voelen met de natuur en het zeer lage standpunt geven jouw fotografie een extra boost die je niet mag missen.

Foto’s: Patrick Palmen

Tekst: Jurgen Sloots

Eén reactie

  1. Lekker verstorend voor de dieren. Lijkt me niet de bedoeling. Gewoon zweten tot je van de kant de juiste hoek en afstand hebt gevonden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Lekker verstorend voor de dieren. Lijkt me niet de bedoeling. Gewoon zweten tot je van de kant de juiste hoek en afstand hebt gevonden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: