HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema ‘dromen en romantiek’: Yavanna en Marij

Zacht dromen we weg in een impressionistisch schilderij met een veld vol bloemen en grote ogen, om daarna slaapdronken weer gewekt te worden door een grappenmaker met veel harige pootjes die op de lichtharp speelt.

Fotobespreking thema ‘dromen en romantiek’: Yavanna en Marij
Deze foto is gemaakt met Nikon D7100 en Sigma 105mm macro. Ik heb een dagpauwoog gefotografeerd door de herfstasters heen. Voor mij is dit een dromerig beeld van de herfst. Ook al wordt alles kaal, op een mooie zonnige dag zijn er nog steeds vlinders op de herfstasters. Doordat de foto dwars door een hele hoop bloemen is gemaakt, vond ik wel dat er wat teveel waas op de foto zat. Daarom heb ik in Lightroom de 'dehaze'-functie gebruikt. Ik vraag mij af of dit teveel is doorgeschoten in de bewerking. Daarnaast vraag ik mij af of de compositie zo goed is of dat deze beter kan. Fotograaf: Yavanna Aartsma

Yavanna Aartsma

Pasteltekening

Een dromerig beeld met samensmeltende kleuren in zachte pasteltinten. We wanen ons kleine elfen die een impressionistisch schilderij van Monet zijn binnengevlogen, waar ergens achter die bloemenpracht een enorme vlinder ons met haar vleugels aankijkt. Of liggen wij romantisch in een bloemenweide en bespieden we voorzichtig deze prachtige vlinder? Het mooie van dit beeld is dat je er helemaal in weg kunt dromen en zelf het verhaal kunt verzinnen.

Ooghoogte

Door de vlinder op ooghoogte te fotograferen, waan je je helemaal in de wereld van de vlinder. Zeker omdat er voldoende ruimte is gehouden om die ruimte goed te laten zien. Wel staat de vlinder redelijk centraal, zelf zou ik hem iets meer in de rechter bovenhoek hebben gezet. Er zijn geen duidelijke lijnen in dit beeld, maar dat mis ik niet. Het versterkt eerder het effect, dat ik heel stilletjes door de bloemen heen de vlinder aan het bespieden ben. Door de fellere kleuren beneden en de lichtere boven krijg je toch een gevoel van “aarde” en “lucht”, wat het beeld dynamischer maakt: de bloemen reiken echt naar het licht.

Impressionisme

Er is voor gekozen om met een beperkte scherpte-diepte (f/4.0 bij 105mm) door de bloemen van de herfstasters heen te fotograferen. Door scherp te stellen op de vlinder, worden de bloemen die voor de vlinder zitten onscherp en gaan in elkaar overvloeien. Hierdoor krijg je een heel impressionistisch beeld waarbij de kleurtoetsen belangrijker zijn dan de scherpe lijnen. Een mooie techniek die heel dromerige beelden oplevert.

Dehaze

Het beeld ziet er goed verzorgd uit. Met de dehaze-functie (nevel verwijderen) van Lightroom CC is geprobeerd om de waas die over de vlinder ligt wat te verminderen. Hier werkt dat een stuk minder omdat de vlinder echt afgedekt is. De plaatselijke bewerking van de vlinder heeft wel wat extra ruis opgeleverd. Ik weet niet hoe het origineel er uitzag, dus kan ik niet zeggen of de bewerking het waard is. Zelf vind ik het softe wat toevoegen aan het beeld.

Marij Bar

Nikon Coolpix P610 Fotograaf: Marij Bar

Wakker worden met veel harige pootjes en een web

En van de droom naar een dier dat maar weinig mensen met dromen en romantiek zullen associëren. We zijn meteen weer wakker! Mooi weerkaatst het licht op het web en maakt van de spin een lichtende, harige maestro die zijn lichtharp bespeelt.

Heerlijk in het zonnetje zit de spin te loeren op zijn prooi. Een vliegje? Welnee, spinnen loeren op veel grotere prooien. Vandaar dat het web altijd over het pad en op hoofdhoogte hangt, zodat ik er iedere ochtend met mijn slaperige hoofd weer in loop. Vanuit de struiken klinkt zacht gegniffel: weer gelukt!

Op zijn plek

De spin is mooi uit het midden gezet, zodat er rechts lekker veel ruimte overblijft voor het lichtspel op de draden. Aan de onderkant vind ik de spin wat krap gekaderd, je had van mij best iets meer ruimte mogen laten door wat naar achteren te gaan. Maar dat is alleen voor de compositie gunstig. Met jouw camera wordt dan ook de achtergrond meteen scherper en dat zou weer gaan storen.

Van het stuk links van de spin zou juist wat af kunnen, daar gebeurt niet zo veel, alle elementen zitten rechts van de spin.

Lichtspel met poot

De foto is met natuurlijk licht gemaakt. Door het harde licht heb je een schaduwzijde op de spin en er uit knallende poten, wat een heel dynamisch geheel vormt. Helaas zitten er in de poten wel wat overbelichte stukjes. Heel mooi is natuurlijk de herhaling van die hoekige poten in het lichtspel op het even hoekige web, fraai! Door het web naar rechts toe onscherp te laten verlopen krijg je een versterking van het lichtspel (vooral de kleuren) en een suggestie van diepte: niet alles speelt zich in het platte vlak af. Door de schaduw is de achtergrond wat somber. Zo leidt hij niet af, maar voegt ook niets toe aan de sfeer. Best lastig om dat goed te krijgen met een compactcamera, er is al heel snel te veel scherp, waardoor de achtergrond weer te druk wordt.

Ietsje dimmen

Ik heb het idee dat er niet veel is nabewerkt. Je zou de hooglichten ietsje kunnen terugschroeven, zodat de overbelichte segmentjes in de poten er net iets minder uit knallen. Dan komt de nadruk wat meer te liggen op de mooie kleursegmenten. Door wat met de vibrance (ik gebruik de Engelse versie van Lightroom, in de NL-versie heet dit levendigheid) te schuiven kan het beeld nog wel wat sprankelender gemaakt worden.

Al met al weer twee boeiende foto’s. Ik hoop dat jullie wat aan mijn verhaaltje hebben!

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Marij op 16 oktober 2017 om 22:05

    Bedankt voor het bespreken van mijn spinnefoto. Ja linksonder…was ik met mijn hoofd door het web gelopen. Inderdaad is het altijd moeilijk om de achtergrond te vervagen met mijn camera. Bewerken in Lightroom doe ik nooit, heb ik niet, kan het ook met Photoshop?

  2. Door Yavanna op 16 oktober 2017 om 17:55

    Bedankt voor het bespreken van mijn foto! Vóór het bewerken was de foto een stuk ‘softer’, maar ook waren de kleuren veel fletser, met name die van de vlinder. Nu valt de vlinder iets meer op denk ik. Maar ik zal het nog eens gaan proberen. Ik denk dat ik het met je eens ben wat betreft de ietwat centrale compositie en dat de vlinder beter nog iets meer in de hoek had kunnen staan. Ik heb er plezier in gehad om deze foto te maken, en dan is het extra leuk om hem op deze manier besproken te zien! Erg bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *