HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema herfst & paddo’s: Cathy, Netty en … GM

Deze keer niet, zoals je gewend bent na driemaal een fotobespreking, een nieuw thema. Omdat sommige thema’s veel meer respons opleveren dan anderen gaan we binnenkort de thema’s verlaten en jullie heerlijk de vrije hand geven in het insturen van beelden. Maar voor nu toch nog een paar herfstbeelden… gewoon omdat jullie er zó ontzettend veel hebben ingestuurd! En je mag de komende weken nog mooie herfstbeelden insturen, blijf ons verrassen!

Fotobespreking thema herfst & paddo’s: Cathy, Netty en … GM
Nikon D500 met Tamron 90mm. Fotograaf: Cathy

Cathy

Serene rust in minilandschap

Twee kleine mycena paddenstoeltjes in een zee van groen. Een bekend beeld, maar niet voor niets. Het blijf ook zo ontzettend magisch, sereen en mini. Bewapend met macrolens zie ik jou gewoon op de grond liggen om het prachtige lage standpunt te krijgen wat je hier hebt weten te pakken. Daardoor verworden alle elementen die zich tussen je onderwerp en de lens in bevinden prachtig mooi onscherp, veel onscherper dan alles wat zich juist achter je onderwerp bevindt. En uit die mooi onscherpte steken dan ineens de beide paddenstoelen. Ook erg mooi vind ik hoe je ze samen op de foto heb gezet, los van elkaar, de één groter alsof hij de kleine beschermt. Je kunt er een verhaal bij bedenken.

Midden is vaak saai

Tijdens workshops komt compositie veel aan bod, waar plaats je je elementen in het beeld, je onderwerp. De ruimte die je onderwerp inneemt heet de positieve ruimte, de ruimte om je onderwerp heen de negatieve ruimte. Een spannend beeld ontstaat wanneer die negatieve ruimte niet evenredig is verdeeld om je onderwerp heen, oftewel, het onderwerp niet in het midden van de foto. Het midden is vaak de saaiste plek om een onderwerp te plaatsen. Zoek eens op de gulden snede, daarbij zie je dat aan de ene kant van je onderwerp veel ruimte overblijft terwijl aan de andere kant veel krapper is. Ik heb je foto even uitgesneden volgens deze gulden snede en de hoed van de grootste paddenstoel mooi op 1/3 van rechts èn 1/3 van boven, op de gulden snede punten. Ik heb juist de ruimte links gelaten omdat ik de onscherpte daar zo mooi vindt. Rechts was het wat rommeliger met dat bruin in de achtergrond, dus dat heb ik juist weggelaten. Zie je dat de foto nu wat spannender is?

Nieuwe uitsnede volgens gulden snede en het contrast wat aangezet, nabewerking Johan
Nieuwe uitsnede volgens gulden snede en het contrast wat aangezet, nabewerking Johan Fotograaf: Cathy

Wat sprekendere kleuren

Je hebt gekozen voor f/4 voor een mooie onscherpte, dat is prima in dit geval! Overige instellingen (ISO800 en 1/100) zijn wat ik verwacht bij een foto in donkere omstandigheden zonder statief. Heb je nog iets met een lampje of flits gedaan (ik zie een kleine schaduw op het rechter steeltje van de linker hoed)? De steeltjes zijn zo mooi uitgelicht! En daarom heb ik het contrast ook iets aangezet, de voorgrond wordt nu wat donkerder maar de steeltjes komen nu veel mooier uit en lijken wel licht te geven. Verder de kleuren ook iets meer verzadigd.

Ik hoor graag wat jij hiervan vindt en of er nog vragen zijn! Veel succes!

Netty van der Steen

Panasonic Lumiz TZ60, uit de hand genomen.
Panasonic Lumiz TZ60, uit de hand genomen. Fotograaf: Netty Van der Steen

Zonnestralen!

Oh, wat hou ik daarvan! Het magische herfstlicht dringt door het bedauwde bos en de zon beschijnt met haar stralen de bosgrond. Dat is dé herfstsfeer! Prachtig gezien en absoluut een goed moment om een foto van te maken! Zonnestralen zie je als je tegen het licht in loopt. Dus is het ‘s nachts koud geweest, is het lekker helder en zonnig, loop dan tegen het licht in door het herfstbos en vergaap je aan deze magie. Laat de zon zelf buiten beschouwing – goed gedaan hier! – en zorg ook voor weinig lucht, dat geeft alleen maar afleidende lichte plekken in de foto.

Donker bos = weinig licht

Zelfs zó weinig licht dat je hier absoluut iets met techniek van de camera moet doen om geen bewogen foto’s te krijgen. Het best is natuurlijk een statief te gebruiken maar jij schrijft al dat je uit de hand hebt gefotografeerd. Als ik naar je instellingen kijk (stand A, 12,5mm, ISO400, f/8 en 1/6sec.) is het echter niet verwonderlijk dat de foto – helaas – bewogen is. 1/6sec. kan simpelweg niet uit de hand! Wat had je dan moeten doen? Statief! En als je dat niet (bij je) hebt? Zorgen dat je sluitertijd toch nog sneller wordt. Bijv. door een lager diafragma getal te kiezen zoals f/5.6 of zelfs f/4. Deze laatste scheelt al een factor 4 in licht en zal dus de sluitertijd al versnellen tot 1/25sec. Veel sneller, maar nog steeds té langzaam om uit de hand te fotograferen. Maar je ISO had ook nog naar 800 gekund, dan had je 1/50 sec. overgehouden en was de kans op onscherpte veel minder geweest. Let dus erg goed op je instellingen tijdens het fotograferen en schroom niet in een donker bos met hoge ISO te gaan werken!

Donkere foto’s zijn sfeervol

Wanneer ik zonnestralen fotografeer belicht ik mijn foto’s altijd wat onder. De hele foto wordt wat donker, maar het lichte deel (de stralen) komen dan wel extra sfeervol uit. Denk maar aan kerst, dat is het meest sfeervol met lampen uit en alleen een paar kaarsjes. Ik heb je foto wat nabewerkt zoals je ook in het veld zou kunnen doen. Zo heb ik iets gesneden waardoor je fiets (!) uit het beeld valt en heb ik de foto wat onderbelicht en het contrast wat aangezet. Je ziet dat de stralen nu nog meer naar voren komen.

Beetje gesneden en wat onderbelicht, bewerking Johan
Beetje gesneden en wat onderbelicht, bewerking Johan Fotograaf: Netty van der Steen

Dus onthou… hoge ISO en een beetje onderbelichten. Succes en laat me weten wat je ervan vindt!

GM Lubberts

Helaas geen beschikking over een camera maar met de telefoon gemaakt . Mijn vraag is wat vinden jullie van de opstelling
Helaas geen beschikking over een camera maar met de telefoon gemaakt . Mijn vraag is wat vinden jullie van de opstelling Fotograaf: GM Lubberts

Sfeervolle silhouetten

Het is ochtend, mistig en de paarden zijn net wakker. Ik voel aan jouw foto gewoon de kou, de dauw, het licht, de stilte… de sfeer! Erg mooi om de sloot erbij te betrekken, dat geeft een extra dimensie. De silhouetten van de paarden maken het af, zeker die linker twee die los staan. Mooier was misschien geweest dat ze allemaal los hadden gestaan van elkaar want het rechter groepje staat nu een beetje in een vormloos kluitje. Maar ja… dan moeten ze wel meerwerken natuurlijk.

De telefoon geeft vierkante uitsnedes

Vierkant is in, zeker sinds instagram. Maar vierkant is niet makkelijk. Waar je met rechthoekig de vorm van het beeld kunt gebruiken om breedte of hoogte te benadrukken, daar heeft vierkant het effect dat er geen breedte of hoogte is. Ik snij zelf zelden vierkant, simpelweg omdat ik het eigenlijk alleen mooi vindt bij structuren of vormen, foto’s die geen specifieke oriëntatie hebben. Deze foto heeft dat wel, het is een landschapsbeeld, breed. Maar door het vierkante komt er dat voor mij niet uit. Ik heb hem daarom toch rechthoekig uitgesneden. In dit geval in 4:3 verhouding om niet al het vierkante gevoel te verliezen maar ook omdat ik met 2:3 niet èn de voorgrond en voldoende lucht meekreeg.

4:3 uitsnede en de hooglichten wat geprobeerd terug te draaien, bewerking Johan
4:3 uitsnede en de hooglichten wat geprobeerd terug te draaien, bewerking Johan Fotograaf: GM lubberts

Door de nieuwe uitsnede valt meteen de horizon uit het midden en hebben we niet meer een halve foto met lucht. De foto was erg centraal georiënteerd met de horizon precies in het midden. Probeer dat te voorkomen (zie ook mijn verhaal over gulden snede bij het eerste beeld in dit artikel), en nu is hij meer in balans. Ook omdat de zon erg uitbijt en een grote witte vlek in het beeld gaf, die is nu weliswaar niet weg maar wel minder prominent in beeld. Ook heb ik de hooglichten wat geprobeerd terug te krijgen. Dat is logischerwijs niet helemaal gelukt, maar een beetje gele kleur komt nu wel erbij wat de sfeer wel verhoogt.

Telefoons: altijd bij je, maar beperkt

Het voordeel is duidelijk, je hebt hem altijd bij je. Maar hij is beperkt in de mogelijkheden waardoor je veel meer moeite zult moeten doen een goede foto te maken dan met je camera. Zo kun je niet zoomen. In dit beeld vind ik de paarden zelf wat aan de kleine kant, wellicht als je iets naar links was gelopen dat ze wat groter in beeld waren gekomen. Maar toch kun je wel goede apps vinden waarbij je diverse instellingen zoals belichting en witbalans zelf in kan stellen. Daarmee maak je meer gebruik van de telefoon dan met de standaard klik apps. Mocht zo’n betere camera-app nou geld kosten… gewoon doen! Je zult er veel plezier van hebben! Toch heeft een telefoon nog een ander voordeel, juist omdat je niet kunt zoomen werk je met een vaste brandpuntsafstand met groothoek… en daarvoor moet je creatief zijn. Jij kon niet zoomen en dus de paarden niet vol in beeld krijgen. Daardoor kreeg jij het creatieve idee om de sloot in de voorgrond mee te nemen!

Al met een sfeervol beeld met voldoende creatieve ideeën voor een volgende keer! Wat vind jij? Ermee eens?

Deel dit artikel


5
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Dankjewel om mijn foto te beoordelen en voor de positieve commentaar! Jammer dat ik dit nu pas opmerkte… (melding was bij spam terecht gekomen).

  Ik heb niets met lampjes gedaan, het licht kwam door enkele zonnestralen die door het bladerdek van de bomen heen scheen.
  Met de uitsnede komen de paddenstoelen inderdaad beter uit en is het beeld spannender.

  Nogmaals bedankt,
  Cathy

 2. Door Netty van der Steen op 22 november 2016 om 15:38

  Hartelijk dank voor het beoordelen van mijn foto. De fiets op de foto is van iemand anders. De locatie ligt op loopafstand van mijn huis. De foto is na bewerking veel mooier. De ISO heb ik vaak op automatisch staan, misschien beter om deze vast te zetten op een bepaalde ISO waarde? Met uw suggesties kan ik zeker wat voor de komende fotomomenten. Misschien toch maar een statief aanschaffen voor een stabieler beeld. Dank u voor het beoordelen van mijn foto.

  1. Beste Netty, dank je wel voor je reactie! Op zich kan automatische ISO wel maar het verbaast mij in deze dat hij de ISO dan toch niet hoger heeft gezet.. de resulterende sluitertijd is namelijk erg laag, ook voor een automatische ISO. Beter is om tijdens het maken van de foto altijd met een schuin oog naar de sluitertijd te kijken. Is die laag (bijv. kleiner dan 1/60 voor groothoek of standaard lenzen), dan meteen de ISO ophogen. Sta niet verbaasd als je in een bos op ISO1600 schiet. Maar een statief? Ja dat is altijd beter! succes!

 3. Door Gm lubberts op 20 november 2016 om 08:50

  Sfeervolle silhouetten . Wat ontzettend leuk dat mijn foto is gebruikt om te bespreken . Ik ben het zeker eens met het resultaat en neem t mee in mijn volgende “moment”. Hij komt zo echt veel mooier uit . Bedankt voor de goede uitleg!

  1. graag gedaan en veel succes… (ben overigens nu wel een nieuwsgierig geworden waar de ‘GM’ voor staat 🙂 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *