HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema insecten: Francis en Geert

Het nieuwe thema van de fotobesprekingen is ‘insecten’. Dat deze kleine dieren populair zijn is wel duidelijk, na nog geen week hebben we al 50 beelden binnengekregen! Een lastige klus voor het team om foto’s uit te kiezen want er is zoveel moois op het gebied van insecten. Hierbij de eerste twee beelden…

Fotobespreking thema insecten: Francis en Geert
Canon 70D + Tamron SP 150-600mm. Ik heb een niet voor de hand liggende lens gebruikt, maar juffers, insecten, etc hoeven niet altijd in close-up gefotografeerd te worden vind ik. Fotograaf: Geert Tilmans

Geert Tilmans

Inhoud en impact!

Mijn oog viel meteen op dit beeld omdat het mooi de schaal van deze insecten illustreert. Twee kleine en fijne insecten in een grote wereld. Het straalt voor mij ook rust uit. Echt zo’n foto die je in je interieur ziet hangen en waar je naar kan blijven kijken. De kleuren zijn rustig en de symmetrie van de juffers trekt de aandacht naar hen toe. Mooi gedaan.

Compositie

Het lijnenspel is interessant en je aandacht wordt meteen getrokken naar de juffers door het gedrag. Uiteraard heb je perfect het moment van de paring afgewacht wat het moment nog specialer maakt. Wat uitsnede betreft zou ik toch wel een andere keuze maken. We hangen soms vast aan traditionele landschapsformaten maar hier hoeft dat niet. Het linker deel werkt wat storend door de lichtere grasstengel. Ik zou hier kiezen voor een vierkante uitsnede waarbij het linkse deel wegvalt. Je kan natuurlijk kiezen om meteen ter plaatse voor portretformaat te kiezen, minder werk achteraf! Daardoor zullen de juffers dichter in beeld komen, en een betere positie krijgen. Dat zal het algemene beeld ten goede komen.

Techniek

Een goede keuze van een groot diafragma waardoor eigenlijk enkel de juffers scherp zijn. Ook goed gewacht op mooi zacht licht waardoor de prachtige azuurkleuren opvallen. Prima.

Nabewerking

Een goede verscherping en weinig ruis. Het contrast en de kleuren zijn ook goed afgesteld. Behalve een andere uitsnede zou ik niks veranderen.

Mooi beeld Geert!

Francis de Beus

Canon 750D + 100mm L IS macro
Canon 750D + 100mm L IS macro Fotograaf: Francis de Beus

Inhoud en impact

De eerste indruk van deze foto is dat de juffer er erg mooi en scherp uitkomt. De combinatie van de kleuren in deze foto spreken mij aan. De aanwezigheid van de bloemen maakt het geheel wel druk, waardoor de juffer minder geïsoleerd is en je geneigd bent om naar alle details te gaan kijken. Maar het is de natuurlijke biotoop dus mag dat ook zo in beeld van mij. Het moment is goed gekozen omdat de dauw op de juffer alle haartjes duidelijker doen uitkomen.

Compositie

Misschien is het niet bewust gedaan maar er zit een duidelijke diagonaal in de foto, wat het geheel altijd interessanter maakt.. De groene grasstengel en het achterlijf van de juffer lopen gelijk. Anderzijds is er een andere diagonaal van linksboven over de vleugel, de ogen en de rechterpoot. Dit loopt dan weer gelijk met de achterste bloem. De juffer staat centraal en trekt alle aandacht. Misschien had je kunnen proberen om het achterlijf er helemaal op te krijgen. Ik zou misschien wel dat kleine spinnenwebje hebben verwijderd omdat het eerder storend werkt. Maar dan grijp je in op de natuurlijke setting en niet iedereen staat daar achter. Misschien te overwegen.

Techniek

Je hebt een voldoende groot diafragma gebruikt om de ogen en het voorlijf helemaal scherp te krijgen. Dat is mooi scherpgesteld want vaak loopt het daar mis bij foto’s van libellen en juffers, en zijn bijvoorbeeld enkel de ogen scherp. Als je meer naar links en meer evenwijdig had gestaan, zouden de vleugels ook helemaal scherp zijn, hoewel het zoals nu zeker niet stoort. Je hebt mooi zacht licht gebruikt waardoor niks overbelicht over verbrand is. Goed gedaan.

Nabewerking

Je hebt een mooie belichting, correcte kleuren, goeie scherpte en weinig ruis, dus heb je een goede nabewerking gedaan. Persoonlijk zou ik hem iets opgelicht hebben maar zeker niet veel.

Nog veel plezier in de macrofotografie Francis!

Deel dit artikel


3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Francis de Beus op 6 september 2016 om 16:02

    Ik heb deze even gemist. Martin, fijn om te lezen dat ik in de ogen van een professional op de goede weg ben.

  2. Bedankt Martin voor de eerlijke recensie. Blij dat ik op de juiste weg ben 🙂

    1. Met veel plezier en keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *