HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Hoge Venen

Tussen Eupen en Malmedy, niet zo heel ver vanaf de Nederlandse grens ligt het prachtige natuurgebied de Hoge Venen.
Er heerst een gematigd landklimaat. Dit wil zeggen dat de winters koud zijn en de zomers warm. De Hoge Venen, onderdeel van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel vormt één van de laatste wildernissen van België.

Winterlandschap in de Hoge Venen.
Winterlandschap in de Hoge Venen. Fotograaf: Henk van den Born

Grensoverschrijdende natuur

Zoals een volgezogen spons geeft dit veengebied het hele jaar door grote hoeveelheden water af en voedt zodoende de westelijk gelegen waterlopen. Het oostelijk gedeelte van dit beschermde natuurgebied maakt deel uit van de Eifel, terwijl het westelijk gedeelte bij de Ardennen hoort. Wellicht was dat ook de reden, waarom dit Duits-Belgisch Natuurpark Hoge Venen-Eifel één van de eerste plekken in Europa was, waar grensoverschrijdend aan natuurbescherming werd gedaan. Dit natuurpark verbindt immers sinds 1971 de Oostkantons met Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Hier ligt ook het hoogste punt van België 694 m boven de zeespiegel.

Fotograferen op de Hoge Venen.
Fotograferen op de Hoge Venen. Fotograaf: Henk van den Born

Ideaal voor

De flora in de Hoge Venen heeft zich aangepast aan de gure weersomstandigheden met lage temperaturen, veel neerslag en wind en wordt gekenmerkt door de typische heide- en veenplanten, zoals struikhei, dophei, veenmos, enkele orchideeënsoorten, klokjesgentiaan, vleesetende zonnedauw, veenbes en veenpluis. Deze specifieke flora van dit unieke biotoop trekt vele soorten insecten aan, zoals vele soorten libellen en vlindersoorten. Op hun beurt lokken zij vogels aan zoals de graspieper en het korhoen. Maar ook dieren zoals reeën, edelherten, vossen, everzwijnen, wilde katten en de lynx voelen zich thuis in dit uitgestrekt natuurgebied.

Beste plekken

Het Natuurparkcentrum Botrange zorgt voor de informatieborden langs de houten vlonderpaden maar biedt ook gidsen en geleide wandelingen door het mystieke landschap aan en is dus een optimaal vertrekpunt voor ondernemingen in de Hoge Venen.

Interessante soorten binnen het gebied

Te veel om op te noemen! Veel soorten die specifiek zijn voor hoogveen en in Nederland uitgestorven, zeldzaam of afwezig zijn kun je hier nog in grote(re) aantallen aantreffen.

Op de kaart

Mooiste fotolocaties Zuid-Nederland

Gebiedsbeschrijving van Nederland staan in detail beschreven in de nieuwe boeken De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland en De mooiste fotolocaties van Oost-Nederland. Je betaalt slechts € 44,90 per stuk. Klik hier om de boeken te bestellen.

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Henk van Nieuwenhuizen op 13 januari 2016 om 08:33

    Dag Henk, je verslag en de mooie foto’s wekken mijn nieuwsgierigheid om ook eens dat gebied te gaan bezoeken.

  2. Door Reint Harkink op 12 januari 2016 om 19:38

    voor korhoenders hoeft men niet meer naar de Hoge Venen te gaan. Ze zijn ook daar vrijwel uitgestorven. vr Gr Reint

  3. Hoi Henk, met een heel enthousiast gevoel en vo verwachting klikte ik jouw gebiedsbeschrijving over de Hoge Venen aan. Wat jammer dat je het zo kort hebt gehouden en dat je geen concrete informatie over fotografische mogelijkheden in het gebied geeft. Een gemiste kans, vind ik.Vr gr Jody

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *