Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe maak je een handeling aan in Photoshop?

Hoewel de bewerking in Lightroom en Photoshop in principe voor elke foto anders zou moeten zijn, zijn er zeker ook bewerkingen die bij elke foto in meer of mindere mate terugkomen. Zeker als het bewerkingen zijn die meer dan één muisklik kosten, is het een goed idee er een handeling (action) van te maken. Want nadat je er een actie van hebt gemaakt, kun je wél met een enkele muisklik de bewerking uitvoeren. In de voorgaande tutorials op deze website heb ik al geregeld genoemd dat het maken van een handeling een goed idee is, en nu is het eindelijk zover dat ik zal uitleggen hoe je dat in Photoshop doet.
In Photoshop is het gemakkelijk om een terugkerende set aan acties als een handeling (action) te programmeren. Fotograaf: Marijn Heuts

Welke Photoshop handeling gaan we opnemen?

Als voorbeeld nemen we de verscherping van een foto voor het internet, zoals we die de vorige keer behandeld hebben. Even kort ter herinnering:

  • bepaal eerst het gewenste eindformaat (hier 800 pixels breed)
  • verklein de foto naar 1,667 maal die waarde (hier dus 1333 pixels)
  • verdubbel de laag met de foto en ga naar filter>verscherpen>verscherpen
  • herhaal die stap
  • verklein de foto naar het eindformaat, 800 pixels dus

Een handeling is een serie stapjes die je eenmalig opneemt en die Photoshop voor je afspeelt zodra jij dat wil. Elke stap wordt letterlijk overgenomen en dat betekent dus dat je een nieuwe actie moet opnemen als je bijvoorbeeld ook een verscherping voor eindformaat 1620 pixels breed zou willen (beamer!).

Aan de slag

Afijn, laten we aan de slag gaan. Zorg eerst dat het venster voor de handelingen zichtbaar is, via venster>handelingen.

Het venster voor de handelingen is zichtbaar via venster>handelingen (of Window>Actions als je de taal op Engels hebt ingesteld). Fotograaf: Marijn Heuts

Het handelingenvenster herken je nu aan het icoontje van een driehoek.

Als het venster nog is ingeklapt, open je het door op de driehoek te klikken. Fotograaf: Marijn Heuts

Open een willekeurige foto om de stappen mee te kunnen uitvoeren. Zorg dat het venster voor de handelingen niet in button-mode staat. Onderaan de lijst met handelingen die al in Photoshop zit of die je wellicht zelf ooit ergens hebt gedownload en geïnstalleerd, zie je de knoppen voor het maken van een nieuwe actie.

Kies maak nieuwe handeling door op het plusje te klikken en geef de op te nemen handeling een logische naam, zoals ‘verscherpen 800px breed’. Eventueel kies je hier ook of de handeling in een set terecht moet komen. Handig als je meerdere verscherpingshandelingen opneemt voor verschillende formaten. Opnemen in een set of groep houdt het dan overzichtelijk.

Onderin beeld zie je de knoppen voor het opnemen van een nieuwe handeling. Fotograaf: Marijn Heuts

Druk vervolgens op het ronde opname-icoontje. Alles wat je vanaf nu doet wordt opgenomen in de handeling, tot het moment dat je op stop (vierkantje) drukt. Verklein de foto naar 1333 pixels via afbeelding>grootte. Dupliceer de laag via CTRL/CMD+J. Ga naar filter>verscherpen>verscherpen. Doe dat nog een keer. Verklein de foto nu naar 800 pixels via afbeelding>grootte.

Klaar is Kees

Feitelijk ben je nu klaar. Je zou zelfs de stapjes voor het samenvoegen van de lagen en het opslaan van het resultaat kunnen opnemen, maar beter doe je dat niet omdat je bij sommige foto’s wellicht de dekking van de verscherpte laag wil drukken wanneer de verscherping te veel is. En soms wil je wellicht een masker toevoegen om de verscherping er in de vage achtergrond uit te schilderen. Druk daarom nu op de stop-opnemen knop. De handeling is opgenomen en staat in de lijst met handelingen, klaar om vanaf nu keer op keer afgespeeld te worden. Proficiat, je hebt zojuist een evergreen opgenomen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: