Menu

Onderdeel van Pixfactory

Importeren in Lightroom

In deze tutorial leggen we uit hoe je foto’s importeert in Lightroom en hoe je trefwoorden toekent. Door het toekennen van trefwoorden kun je de foto’s, zeker wanneer je catalogus duizenden foto’s bevat, makkelijk(er) terugvinden.
Lightroom

Om te beginnen zijn er verschillende manieren waarop je in Lightroom je bestanden kunt importeren:

 1. Wanneer je in de module Bibliotheek bent ga je naar links beneden en
  druk je op de knop “Importeren”.
 2. Waar je ook bent in Lr, kies je uit het menu “Bestand”> ” Foto’s en video’s
  importeren…”
 3. Waar je ook bent in Lr, gebruik je de toetscombinatie Ctrl+Shift+I.

Start je Lr voor het eerst op dan wordt automatisch het importscherm getoond. Dat ziet er zo uit:

Het importscherm van Lightroom.
Het importscherm van Lightroom.

Eerst leg ik uit hoe je voorkomt dat dit scherm tevoorschijn komt wanneer je Lr opstart en er een geheugenkaartje in je computer zit. Ga in het menu naar Bewerken> “Voorkeuren” of gebruik de toetscombinatie Ctrl+,. Het volgende scherm verschijnt:

Automatisch tonen importscherm bij starten Lr uitschakelen
Automatisch tonen importscherm bij starten Lr uitschakelen.

Op het tabblad Algemeen vink je het vakje “Dialoog- venster voor importeren weergeven als een geheugenkaart wordt aangetroffen” uit. De volgende keer dat je Lr opstart wordt het import-scherm niet meer weergegeven.
Nu we toch hier zijn: Wil je Lr in een andere taal instellen, boven in het venster kun je de taal wijzigen. Start Lr even opnieuw op om de wijziging van kracht te laten worden.

Selecteren van bestanden

Terug naar het importeren. Links bovenaan in het importscherm selecteer je de bron van waaruit je wil importeren. In de meeste gevallen zal dat een geheugenkaartje zijn. Iets naar rechts, bovenaan in het midden van het scherm kun je kiezen wat je met de bestanden wilt doen. We gaan er vanuit dat je de bestanden naar je catalogus wilt kopiëren. Dit is de veiligste manier omdat je zo na het importeren je bestanden op twee plaatsen hebt opgeslagen. In de rechter kolom, waar “naar” staat, geef je aan waar je de bestanden geïmporteerd wil hebben. We kiezen voor de Lightroom catalogus die tijdens de installatie van de software is aangemaakt. In dezelfde kolom, onder “Bestandsafhandeling”, kun je aangeven of je Lr wel of niet toestaat mogelijk dubbele bestanden te importeren. Bij mij staat het vierkantje aangevinkt, dat betekent dus dat ik niet wil dat Lr dubbele bestanden importeert. Verder naar beneden, onder “Bestemming” kun je aangeven of de bestanden op datum gesorteerd moeten worden of in één map. Na het importeren gaan we de bestanden in mappen plaatsen. Kies hier dus voor “In één map”. Links beneden in het scherm zie je de knoppen “Alles select.” en “Alle deselecteren”. Wanneer je de Alt-toets ingedrukt houdt veranderen deze in “Video’s select.” en in “Video’s deselecteren”.

Het importscherm: bestanden zijn geselecteerd
Het importscherm: bestanden zijn geselecteerd.
Bestand NIET geselecteerd
Bestand NIET geselecteerd .
Bestand WEL geselecteerd
Bestand WEL geselecteerd.

Bij het selecteren van bestanden voor het importeren is het belangrijk dat het kleine vierkantje links boven is aangevinkt.
Is dat niet geval, dan blijft de knop “Importeren” grijs en is dus niet geactiveerd. Is het kleine vierkantje wel aangevinkt, dan zijn de bestanden klaar om geïmporteerd te worden.

Heb je in de rechter kolom aangegeven wat de bestemming van je bestanden is, dan druk je rechts onderin op “Importeren”. De bestanden staan nu op je geheugenkaartje en op de C-schijf (of een andere schijf) van je computer. Voor alle zekerheid kun je de catalogus en de afbeeldingen ook nog op een externe harde schijf opslaan. Als je alle bestanden hebt geïmporteerd (en op een externe harde schijf hebt gezet) kun je het geheugenkaartje leegmaken.

Submap maken in de map “Fotobestanden”.
Submap maken in de map “Fotobestanden”.

Staat er in submap “Fotobestanden” (je kunt deze map uiteraard een andere naam geven) nog geen map waarin je je foto’s wilt opslaan, maak deze dan eerst. Doe dat voor je eigen gemak in Lr en niet in de Windows Verkenner anders moet je Lr alsnog gaan vertellen dat je middels de Verkenner een map hebt aangemaakt waarin de foto’s moeten komen. Dit gaat als volgt: In de module Bibliotheek klik je met de rechter muisknop op de map waarin je een submap wilt maken.

 

 

Een voorbeeld van hoe de mappenstructuur van Lr er uit kan zien.
Een voorbeeld hoe de mappenstructuur van Lr er uit kan zien.

Maak je een nieuwe catalogus aan, dan plaatst Lr die normaal gesproken in de map/bibliotheek “Afbeeldingen> Lightroom”. In de Lightroom catalogus staan alleen alle wijzigingen die je hebt gemaakt, echter NIET de bestanden! Wanneer je in de map Lightroom een submap aanmaakt met bijvoorbeeld de naam Fotobestanden, komen daarin de mappen waarin je bestanden komen te staan. Dat is handig als je van de map Lightroom een back-up maakt op bijvoorbeeld een externe harde schijf. Je hoeft dan slechts één map te selecteren en zo kun je geen mappen vergeten.

 

 

In de Windows Verkenner (of de Finder van een Mac) ziet het er wat de mappenstructuur betreft dan zo uit
In de Windows Verkenner (of de Finder van een Mac) ziet het er wat de mappenstructuur betreft dan zo uit. De bestanden in de blauw gemarkeerde rechthoek zijn bestanden die Lightroom gebruikt voor de previews, het wegschrijven van wijzigingen in de bestanden, het maken en bijhouden van back-ups en dergelijke. Deze bestanden zijn in Lr zelf niet zichtbaar.

Trefwoorden

Trefwoorden zijn heel handig als je bijvoorbeeld een map “Dieren” hebt, met in die map diverse soorten vogels, vlinders, libellen en dergelijke, Natuurlijk kun je voor elke soort een eigen (sub)map maken. Nadeel daarvan is dat je mogelijk een zeer uitgebreide mappenstructuur krijgt. Om dat te voorkomen kun je gebruik maken van trefwoorden.

Vastleggen van trefwoorden
Vastleggen van trefwoorden.

In de module “Bibliotheek” (sneltoets G op het toetsenbord) selecteer je bijvoorbeeld alle bestanden waar eenden op staan. Dat doe je door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en tegelijkertijd met de linker muisknop op het bestand te klikken dat je wil selecteren om een (of meerdere) trefwoord(en) toe te voegen.

Vervolgens klik je in de rechter kolom op “Trefwoorden vastleggen”. Klik in het grijze vlak en type in dit geval “eend” en duw op “Enter”. Wanneer je meerdere trefwoorden aan één bestand toevoeg, scheid je trefwoorden door een komma. Na het laatste trefwoord duw je op “Enter”. Zo zou je bij de eenden die je hebt gefotografeerd in een dierentuin het trefwoord “dierentuin” kunnen toevoegen.

Door op het pijltje in het gele vierkantje te klikken selecteer ik de bestanden die voldoen aan het trefwoord “eend” en alleen die bestanden worden dan getoond.
Door op het pijltje in het gele vierkantje te klikken selecteer ik de bestanden die voldoen aan het trefwoord “eend” en alleen die bestanden worden dan getoond. Wil je op een later tijdstip andere bestanden voorzien van hetzelfde trefwoord “eend”, klik je op het vakje links vóór het trefwoord in de trefwoordenlijst.

Wanneer je in de trefwoordenlijst het trefwoord “dierentuin” selecteert, dan krijg je alle dieren te zien die je in de dierentuin hebt gefotografeerd, inclusief de eenden. Selecteer je in de trefwoordenlijst het trefwoord “eenden”, krijg je alle eenden te zien, dus ook de foto’s van de eenden die in de dierentuin zijn gemaakt.

Enkele tips tot slot:

 • Zijn de zijbalken niet zichtbaar, duw dan op F7 en/of F8. Met dezelfde toetsen kun je ze ook weer onzichtbaar maken. Dit geldt ook voor de balk boven (F5) en de filmstrip beneden (F6).
 • Waar je je ook bevindt in Lr, wanneer je de letter G indrukt ga je terug
  naar de module Bibliotheek in de rasterweergave.
 • Wil je een afbeelding of een map in de Windows Verkenner zichtbaar maken, duw dan op “Ctrl+R” of klik met je rechter muisknop op de map of afbeelding en selecteer “Tonen in Verkenner”.

In de volgende tutorial het eerste deel van het drieluik over de module Bibliotheek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: