HOME < PRAKTIJK < TUTORIALS
Tutorials

Lightroom bibliotheek module (3)

In de eerste twee delen van het drieluik over de module bibliotheek zijn respectievelijk het linker zijvenster en de taakbalk besproken. In dit derde en laatste deel over de bibliotheek wordt het rechter zijvenster besproken.

Lightroom bibliotheek module (3)

Rechter zijvenster

We gaan nu naar het rechter zijvenster. Bovenaan vinden we het histogram, met meteen onder het histogram van links naar rechts de gebruikte ISO-waarde, brandpuntsafstand, diafragma en sluitertijd.

Het histogram.
Het histogram.

Daaronder bevindt zich het onderdeel “Snel ontwikkelen”. Wanneer je snel aanpassingen wilt doen aan een aantal foto’s tegelijk die onder de zelfde omstandigheden zijn gemaakt werkt dit heel snel. Je moet ze dan wel even selecteren met de Ctrl- of Shift-toets in combinatie met de linker muisknop. Wat er allemaal is aan te passen is in één oogopslag te zien wanneer je alle drie de menu items uitvouwt.

Afb. 2a
Met de donkere driehoekjes vouw je de menuutjes voor snel ontwikkelen uit.

Wanneer je op “Standaardinstellingen” klikt, verschijnt er een pop up scherm. Klik je vervolgens op één van de regels in dit scherm krijg je een weer een aantal mogelijkheden te zien waarmee je geselecteerde foto(‘s) kunt aanpassen. Ben je niet tevreden over het resultaat maak je door op de knop “Alles herstellen” te klikken de aanpassingen ongedaan. Het is ook mogelijk zelf voorinstellingen te definiëren.Afb. 2b

Onder het onderdeel “Snel ontwikkelen” zie je de onderdelen “Trefwoorden vastleggen” en “Trefwoordenlijst”. Deze onderdelen zijn al in een vorige tutorial behandeld.

Metagegevens

Als Laatste het onderdeel “Metagegevens”. Dit zijn gegevens van het bestand die door de camera worden vastgelegd. Het gaat om de EXIF- en IPTC-gegevens. EXIF betekent EXchangeable Image File Format en bevat gegevens over camera en objectief, zoals bestandsnaam, bestandspad, afmetingen, datum en tijd van de opname, belichting en nog veel meer.
IPTC staat voor International Press Telecommunications Council. Denk hierbij aan het toevoegen van gegevens zoals tekst of andere informatie, zoals titels, beschrijvingen, labels om snel te kunnen zoeken enzovoort. Het gaat hier dus om gegevens of informatie die niets met de camera of objectief te maken hebben.

Afb. 3
Ook hier zijn veel verschillende instellingen mogelijk en kun je selecteren welke gegevens je wilt zien en welke niet. Klik hiertoe in het gele vierkantje. Er verschijnt dan de volgende lijst met mogelijkheden.

Afb. 4

Als je de bestandsnaam wilt wijzigen, klik dan op het bovenste symbool. Afb. 5Wil je weten waar de geselecteerde foto op de computer staat, klik dan op het pijltje naast de tekst ”Bestandspad”. (Je kunt ook toetscombinatie
Ctrl+R intoetsen.)
Voor het zoeken naar bestanden die exact gelijk zijn aan het gekozen criterium (bijvoorbeeld datum en tijd, brandpuntsafstand, belichtingsafwijking) klik je ook op de pijltjes. Deze symbolen zijn zichtbaar wanneer het onderdeel “Metagegevens” is uitgevouwen.

HDR en panorama’s

Er zijn twee nieuwe functies bijgekomen in Lightroom: het maken van HDR bestanden en het maken van panorama’s. Deze functies vind je in de menubalk onder “Foto”> Foto samenvoegen. Hier kun je kiezen uit “HDR…” (sneltoets Ctrl+ H) en “Panorama…” (sneltoets Ctrl+M).

Selecteer in de rasterweergave van de module Bibliotheek 2 of meer foto’s.
Selecteer in de rasterweergave van de module Bibliotheek 2 of meer foto’s.

Klik vervolgens op Ctrl+H en het volgende scherm verschijnt.

Afb. 6b
Voorvertoning HDR samenvoegen.

Aan de rechter zijde van dit scherm zie je opties voor het in-/uitschakelen van automatisch uitlijnen en automatische tinten. Vink je automatische tinten aan, dan wijzigt Lightroom de instellingen en toont het programma de “perfecte afbeelding”. Ik hou liever zelf de controle over de instellingen. Daaronder kun je aangeven of schimmen verwijderd moeten worden, wat het niveau er van is en of de overlay hiervan weergegeven moet worden. Ben je niet tevreden over het resultaat, klik je rechts beneden op “Annuleren”. Ben je wel tevreden klik dan op “Samenvoegen”. Lightroom maakt een HDR bestand in het formaat DNG (= Digitaal Negatief).

Panorama

Selecteer in de rasterweergave van de module Bibliotheek weer 2 of meer foto’s.

Geselecteerde foto’s voor het panorama.
Geselecteerde foto’s voor het panorama.

Wanneer je nu Ctrl+M klikt verschijnt het volgende scherm:

Voorvertoning panorama samenvoegen.
Voorvertoning panorama samenvoegen.

Aan de rechterzijde van het scherm zie je nu opties voor welke projectie geselecteerd dient te worden. Daaronder kun je aanvinken of de afbeelding automatisch uitgesneden moet worden.
Daar onder de schuifregelaar “Grens verdraaien”. Door de schuifregelaar naar rechts te schuiven probeert Lightroom de vertekening er uit te halen en – in dit geval – een rechte horizon te creëren.
Ben je niet tevreden over het resultaat, klik je rechts beneden op “Annuleren”. Ben je wel tevreden klik dan op “Samenvoegen”. Lightroom maakt een panorama in het formaat DNG (= Digitaal Negatief). Voor het maken van een panorama heeft Lightroom / je pc meer tijd nodig, dan voor het maken van een HDR bestand.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Jack van Dalen op 22 november 2016 om 22:45

    Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *