Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lightroom gereedschappen (2) Radiaalfilter

In het vierluik 'Een eerste blik op de module Ontwikkelen' hebben we de globale aanpassingen besproken binnen de Lightroom module ontwikkelen. In deze reeks tutorials worden de lokale aanpassingen besproken en de gereedschappen die we daarvoor gebruiken. De vorige keer is het aanpassingspenseel besproken. In deze tutorial staat het radiaalfilter centraal.
radiaalfilter
Fotograaf: Jack van Dalen

Het radiaalfilter

Het radiaalfilter is te vinden tussen het gegradueerd filter en het aanpassingspenseel in de module Ontwikkelen. Het radiaalfilter kan geactiveerd worden door één maal op het pictogram te klikken.

radiaalfilter
Sneltoets voor het werken met het radiaalfilter is ‘Shift+M’.

Het radiaalfilter is veel meer dan alleen een filter om vignettering te gebruiken in een niet-centraal deel van het beeld.

radiaalfilter
Na het activeren van het radiaalfilter verschijnt dit scherm: de getoonde aanpassingen zijn allemaal toe te passen op het radiaalfilter.

Het radiaalfilter in de praktijk

Wanneer de schuifregelaars in bovenstaande afbeelding niet allemaal in de ‘neutrale stand’ staan kun je ze allemaal in een keer resetten door te dubbelklikken op het woord ‘Effect’.

radiaalfilter
Klik met de linker muisknop in de afbeelding en sleep tegelijkertijd met je muis om de vorm van je filter te bepalen. Fotograaf: Jack van Dalen

Door aan de witte ‘handvaten’ te duwen of te trekken maak je het filter kleiner, respectievelijk groter. Het filter verplaats je door in het filter met ingedrukte linker muisknop te klikken en te slepen. Wil je een ovaal filter (bij een rechthoekige afbeelding) of rond filter (bij een vierkante afbeelding) die langs de randen van de afbeelding gaat, houdt dan de ‘Ctrl-toets’ ingedrukt en dubbelklik ergens in de afbeelding.
Als je de ‘Alt-toets’ indrukt heb je de mogelijkheid om één kant van het radiaalfilter te vergroten of te verkleinen. Wil je een perfect rond radiaalfilter houdt dan tijdens het slepen van de muis de ‘Shift-toets’ ingedrukt en laat deze pas los nadat je de linker muisknop hebt losgelaten.
Met de schuifregelaar ‘Doezelaar’ maak je de randen van het radiaalfilter harder of zachter. Het masker keer je om door een vinkje te plaatsen bij ‘Masker omkeren’ of door de apostrof op je toetsenbord te gebruiken. Standaard staat het filter ingesteld op aanpassing buiten het filter.

radiaalfilter
Wil je het filter kopiëren houdt dan de ‘Ctrl+Alt-toets’ ingedrukt en klik en sleep binnen het radiaalfilter met je linker muisknop of klik met je rechter muisknop ergens binnen het radiaalfilter.

Het penseel

Het radiaalfilter heeft ook een penseel aan boord. Het penseel stelt je in staat om binnen het gebied van het filter het effect sterker of minder sterk te maken. In deze tutorial wordt dat nog wat uitgebreider besproken. Ook kun je buiten het gebied van het radiaalfilter een gebied selecteren en wijzigingen aanbrengen.

radiaalfilter
Het penseel activeer je door rechtsboven in het paneel op ‘Penseel’ te klikken.

Wil je de aanpassing binnen of buiten het gebied van het filter verminderen, houdt dan de ‘Alt-toets’ ingedrukt of klik op ‘Wissen’.
Door de letter ‘H’ op je toetsenbord in te drukken maak je de pin(s) onzichtbaar. Het filter blijft geactiveerd. Door nogmaals op de letter ‘H’ te duwen worden de pin(s) weer zichtbaar. Gebeurt er niets wanneer je een radiaalfilter maakt, duw dan eens op de letter H van je toetsenbord. Grote kans dat de instelling op verbergen staat.

In het vierluik ‘Een eerste blik op de module Ontwikkelen‘ hebben we de globale aanpassingen besproken. In deze reeks tutorials worden de lokale aanpassingen besproken en de gereedschappen die we daarvoor gebruiken. Achtereenvolgens komen aan de orde:
1: het aanpassingspenseel
2: het radiaalfilter (dit artikel)
3: het gegradueerd filter
4: rode-ogencorrectie
5: vlekken verwijderen
6: uitsnijdbedekking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: