Menu

Onderdeel van Pixfactory

Macrofotografie met de iPhone 13 Pro en Pro Max

Als je een oog voor detail hebt, dan zul je eerder iets van heel dichtbij willen zien dan anderen. Als je dan ook nog deze details op beeld kunt vastleggen en die doorstuurt naar anderen, dan zul je ongetwijfeld positieve reacties krijgen. Foto’s maken van heel dichtbij is sinds kort mogelijk met de nieuwste iPhone.
Macrofotografie Macrofotografie met de iPhonemet de iPhone 13 Pro en Pro Max
Macrofotografie met de iPhone 13 Pro en Pro Max Fotograaf: Pixabay

Foto’s van dichtbij

Met foto’s van heel dichtbij kun je spectaculaire effecten weergeven. Veel mensen vinden foto’s van heel dichtbij erg gaaf, maar weten niet of en hoe ze dit zelf kunnen doen. Met de iPhone 13 Pro en Pro Max is het mogelijk om foto’s van 2 centimeter afstand te maken, waarbij je met het iPhone 12 Pro model maar scherp kon stellen vanaf 8 centimeter afstand. Met de mogelijkheid om foto’s van héél dichtbij te maken kan er een hele nieuwe wereld worden vastgelegd. En dat kun je natuurlijk het beste doen in de natuur.

Wat is macrofotografie en wanneer is iets macrofotografie?

De natuur van dichtbij bewonderen met het blote oog kan iedereen, maar een foto van dichtbij maken niet. Het idee van macrofotografie is om het onderwerp zo groot mogelijk vast te leggen, waardoor je details kunt zien die je met het blote oog nauwelijks kunt zien. Officieel is iets pas macrofotografie als het onderwerp op ware grootte wordt afgebeeld, dus 1:1. Bij een normale foto is het tweede cijfer groter dan het eerste cijfer. Bij 1:2 is het beeld dus de helft van het origineel. Is het eerste cijfer groter (2:1), dan is er sprake van een close-up. Macrofotografie bungelt dus eerder tussen daadwerkelijke 1:1 en een close-up. Het onderscheid is soms moeilijk te zien, omdat de foto vergroot of verkleind kan zijn.

Het idee van macrofotografie is om het onderwerp zo groot mogelijk vast te leggen, waardoor je details kunt zien die je met het blote oog nauwelijks kunt zien.
Het idee van macrofotografie is om het onderwerp zo groot mogelijk vast te leggen, waardoor je details kunt zien die je met het blote oog nauwelijks kunt zien. Fotograaf: Poranimm Athithawatthee

De technische kant

Met de nieuwste iPhone kun je gemakkelijk macrofoto’s maken. Dit komt, omdat deze modellen over een nieuwe ultragroothoekcamera met geavanceerde lens beschikken. De specificaties van deze camera zijn een diafragma van ƒ/1.8 en een beeldhoek van 120°. Maar vooral het verbeterde autofocussysteem zorgt voor de mogelijkheid om van heel dichtbij foto’s te maken die zowel scherp als van hoge kwaliteit zijn. Met deze automatische scherpstelling hoef je dus niet handmatig scherp te stellen bij macrofotografie. De iPhone 13 en 13 mini ondersteunen geen macrofotografie, ondanks hun ultragroothoekcamera.

Macrofotografie met de iPhone

Het maken van een macrofoto met een iPhone 13 is heel simpel. Je opent de camera en houdt het toestel zo dicht bij het onderwerp als je wil (maar natuurlijk niet dichterbij dan 2 centimeter). Vervolgens zie je dat de camera automatisch naar macrofoto-setting gaat en vanzelf scherpstelt. Het enige wat je daarna hoeft te doen is afdrukken.

Als je dat niet wil kun je dat uitschakelen via ‘Instellingen → ‘Camera’ → ‘Autom. macro’.

Hoe maak je een goede macrofoto

Als je weet hoe je een macrofoto moet maken, betekent dit natuurlijk nog niet of deze ook goed is. Een goede macrofoto hangt namelijk van verschillende zaken af. Hieronder geven we ze in een notendop weer. Ben je op zoek naar meer tips of tutorials, bekijk dan onze tutorials pagina.

  1. Zorg voor voldoende licht
    Fel licht is niet ideaal, maar te weinig licht zorgt voor minder detail
  2. Onderwerpen rustig benaderen
    Als je bijvoorbeeld een insect wil fotograferen tijdens een prachtige herfstwandeling, benader deze dan rustig, want voor je het weet zijn ze verdwenen. Ook kunnen kleine bewegingen de situatie die je voor ogen had verstoren.
  3. Ooghoogte
    Als je op ooghoogte met het onderwerp komt, zullen de foto’s er waarschijnlijk beter uit komen te zien. Over ogen gesproken: probeer altijd scherp te stellen op ogen van levende onderwerpen.
  4. Achtergrond
    Het hoofdonderwerp is belangrijk, maar ook de achtergrond. Beweeg je de camera een klein beetje, kan dat voor een hele andere achtergrond leiden. Heb je moeite met het stilhouden van de camera? Met de iPhone 13 Pro en Pro Max kun je ook in macrostand filmen en zelfs in slow-motion details vastleggen.
Niet alleen het onderwerp is belangrijk, ook de achtergrond is van belang. MEt een rustige achtergrond krijgt je onderwerp meer aandacht.
Niet alleen het onderwerp is belangrijk, ook de achtergrond is van belang. Met een rustige achtergrond krijgt je onderwerp meer aandacht. Fotograaf: Nathalie de Boever
Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: