Menu

Onderdeel van Pixfactory

Een kijkje achter de schermen bij het Magazine ‘Naarbuiten’

Naarbuiten is het magazine van Staatsbosbeheer. In dit natuurmagazine is fotografie leading, een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden. Maar hoe vind je het beste beeld en waar let je op wanneer je voor een tijdschrift beelden zoekt? We vroegen het ontwerper Marijke Kodden die voor het magazine de beeldredactie doet en samen met creatief manager Inge Pauw de uiteindelijke beeldkeuze maakt.
Rivierkreeft
Elk nummer opent met de rubriek "Bijzonder Nederland" waarbij een bijzonder beeld over twee pagina's is weergegeven.

Niet iedereen kent Naarbuiten, wat is het voor magazine?

Eerder verscheen het magazine onder de naam Onverwacht Nederland, sinds een paar jaar heet het Naarbuiten. Het magazine informeert onder andere over de natuurgebieden en excursies van Staatsbosbeheer. Inspirerende boswachters komen aan het woord en het blad staat vol met allerlei interessante weetjes. Met deze informatie én bijzonder natuurbeeld wil Naarbuiten de lezer inspireren en uitnodigen de natuur in te gaan.

Hoe selecteren jullie het optimale beeld?

Bij het selecteren van het mooiste beeld letten wij met name op de volgende aspecten:

  • Omdat het om een seizoensblad gaat, is het belangrijk dat elke editie het betreffende seizoen ‘ademt’. Met foto’s uit het juiste seizoen in de juiste kleurstellingen.Naarbuiten
  • Heldere, sprekende, kleurrijke, maar ook eenvoudige beelden, dus niet teveel ruis of te druk, waardoor het van het onderwerp afleidt.zeekat sepia naarbuiten

Waar vinden jullie de foto’s die je nodig hebt?

We gebruiken beelden van allerlei verschillende beeldbanken, waarvan een aanzienlijk deel komt van Buiten-Beeld. De beelden van deze beeldbank zijn altijd van zeer goede kwaliteit wat betreft kleur, scherpte en eenvoud.
Waar mogelijk gebruiken we zo groot mogelijk beeld en zo min mogelijk tekst, maar helaas is dat niet bij alle artikelen haalbaar.

Ik ben gemiddeld een aantal dagen bezig foto’s voor een editie bij elkaar te zoeken vanuit verschillende bronnen om echt het optimale beeld bij elkaar te krijgen. Bij de layoutpresentatie leggen wij de opzet van het magazine voor aan de klant. Hier en daar kunnen nog wat aanpassingen zijn, maar meestal is men het meteen eens over de beeldkeuze en we krijgen heel veel complimenten over de mooie beelden in het blad.

Waarin kijkt een een ontwerper anders naar beeld dan een natuurfotograaf?

Een natuurfotograaf kijkt naar kleur en compositie van elke afzonderlijke foto en natuurlijk: het unieke van het onderwerp. Als ontwerper kijk ik naar de combinatie van foto’s: vullen ze elkaar mooi aan qua kleur en vorm. Of soms zoek ik juist naar contrasten tussen de beelden. Ik kijk dus naar het geheel. Overigens vind ik het heerlijk en rustgevend om te grasduinen in al die prachtige foto’s op zoek naar het WAUW-effect van de reportage. Ik waan me dan echt in de natuur, terwijl ik achter het beeldscherm zit, heerlijk!

 

Maak kennis en ontvang een boek!

Birdpix 7Als je je voor 18 september 2015 als nieuwe abonnee aanmeldt, krijg je GRATIS het mooie vogelboek BirdPix 7 ter waarde van € 24.95 cadeau!

Voor slechts € 17.50 ben je abonnee voor een jaar (4 nummers).

Meld je snel aan op www.staatsbosbeheer.nl

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: