Menu

Photo Challenge ‘Dauw’

De nachten worden kouder. 's Ochtends kun je dan ook weer heerlijk dauwtrappen. Dauw kan van iets normaals iets magisch maken, van macro tot landschap.
Ochtenddauw
Juffer in de ochtenddauw. Fotograaf: Jan Boer

Dauw ontstaat als het ’s nachts flink afkoelt en daar warme, vochtige lucht overheen waait en samenklontert tot druppeltjes. Verras ons met jouw kletsnatte, fonkelende dauwbeelden en win mooie prijzen.

 

Let op: alle foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten daadwerkelijk gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 tot en met zondag 21 november 2021. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen!

Er zijn weer verschillende mooie prijzen beschikbaar gesteld door onze sponsors: Transcontinenta, CEWE en PiXFACTORY.

1e prijs voor de Photo Challenge ‘Dauw’ beschikbaar gesteld door Transcontinenta.

Hoofdprijs: NiSi Close-up Lens NC Kit 77 + NiSi Macro Focusing Rail NM-180

Transcontinenta stelt als NiSi distributeur voor de Benelux een zeer praktische en hoogwaardige NiSi macroset ter beschikking die te gebruiken is in combinatie met ieder tele(zoom)objectief. Je hoeft dus geen macro-objectief te kopen, om toch mooie en krachtige macro-opnamen te kunnen maken.

De NiSi Close-up Lens NC Kit bevat een zeer hoogwaardig APO chromatisch Close-up filter met 77mm filterdraad, speciaal ontworpen voor gebruik op tele(zoom) objectieven. Met een 200mm objectief is een vergroting mogelijk tot maar liefst 1:1 ware grootte, en dit dan met een zeer ruime werkafstand van tussen de 22 en 30cm! Dit professionele NiSi Close-up filter zorgt voor behoud van de beeldscherpte van het gebruikte objectief en minimaliseert het optreden van lensfouten. Het uiteindelijke fotoresultaat is natuurlijk wel afhankelijk van de beeldkwaliteit van het gebruikte objectief. Een telezoom of tele objectief met APO of ED-glas wordt dan ook sterk aanbevolen, zodat de hoge kwaliteit van deze NiSi Close-up Lens volledig benut kan worden.

De NiSi Close-up Lens NC kit 77 wordt geleverd met twee verloopringen van 77-72 en 77-67mm schroefdraad en komt in een fraai etui. (Er is trouwens ook een NiSi Close-up Lens NC Kit 58 voor gebruik met compactere objectieven. Deze kit komt met verloopringen van 58-52 en 58-49mm).

Diverse fotografen werken al met de NiSi Close-up Lens Kit en zien het als een compacte en handige aanvulling op hun bestaande fotoapparatuur:

De beelden die ik uiteindelijk heb gemaakt met deze NiSi Close-up Lens zijn ontzettend scherp met behoud van de mooie bokeh van mijn ZEISS Milvus objectief. Omdat het een relatief klein filter is past hij makkelijk in elke tas, altijd klaar voor gebruik waardoor het ook leuk is om veel vaker spontaan macrofoto’s te maken. En dat is waar het om draait, het plezier en gebruiksgemak gecombineerd met kwaliteit. Martijn Kort.

Ik heb de NiSi Close-up Lens Kit getest op twee verschillende combinaties; een full frame camera met een 70-200/2.8 zoomlens. Daarnaast een exotischere combinatie van een Pentax 645Z middenformaat camera met een 300mm prime lens. Mijn ervaring is dat het met de vergroting van deze handige Close-up lens wel goed zit. Met “gewone” objectieven met een wat langere brandpuntsafstand zijn leuke close-up beelden te maken, die op het eerste gezicht niet onder doen voor de foto’s gemaakt met “echte” macro-objectieven. De prestaties zijn indrukwekkend! Mike Muizebelt.

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 is dé perfecte tool voor het zeer exact scherpstellen bij macrofotografie. Bij het gebruik van de NiSi Close-up Lens NC Kit is het mogelijk om zeer sterke macrofoto’s te maken met een vergroting tot wel 1:1, ware grootte. Het autofocus van de camera blijft werken, maar in een zeer beperkt bereik. Ook is de scherptediepte bij dit soort vergrotingen zeer gering, zodat veel macrofotografen het liefst gebruik maken van een handmatige scherpstelling. Bij een hoop AF-objectieven is het dan een uitdaging om te kunnen werken met minimale verschillen in de in te stellen afstand. Voor dit soort situaties is de NiSi Macro Focusing Rail NM-180 de ideale scherpsteltool, doordat je de gehele camera-objectiefcombinatie zeer geleidelijk in stapjes van 1,25mm naar en van het onderwerp kunt bewegen. Voor het maken van een scherpe macro opname stel je eerst de gewenste vergrotingsmaatstaf in door het objectief handmatig op de kortste instelafstand te zetten, de NiSi Close-Up Lens op het objectief te schroeven, en dan de NiSi Focusing Rail zo te verstellen tot de scherpte exact daar ligt waar je het hebben wilt. Met deze manier van werken ben je altijd zeker van een optimale beeldscherpte!

De NiSi Macro Focusing Rail NM-180 heeft een Arca-compatibele “sleuf” voor het bevestiging van een objectief met statiefgondel of een Arca compatibele snelkoppelingplaat. NiSi levert trouwens zelf al een zeer degelijke een extra lange snelkoppelingsplaat bij de Focusing Rail. De NiSi Macro Rail kan daarnaast ook snel en eenvoudig geplaatst worden op de meeste Arca-statiefkoppen, en bevat ook vier afneembare metalen voetjes die het gebruik op bijvoorbeeld een tafel mogelijk maken. Kortom onder diverse omstandigheden inzetbaar.

Ga naar de NiSi Benelux website als je meer wilt weten over de NiSi Close-up Lens NC Kit ( link vet gedrukte tekst naar CLOSE-UP LENS – NiSi Filters Benelux) en de NiSi Macro Focusing Rail NM-180 (link naar FOCUSING RAIL – NiSi Filters Benelux).

 

2e prijs voor de Photo Challenge ‘Dauw’

Beschikbaar gesteld door CEWE is een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,-. Een dergelijke wanddecoratie bestaat uit een kunststof kern en twee aluminium platen. Licht, vormvast en duurzaam biedt aluminium een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Hierbij gebruikt CEWE een zeer hoogwaardig druksysteem met zeven kleuren.

 

Foto’s op aluminium hebben zo’n waardevolle en moderne uitstraling dat er geen lijst omheen hoeft. De kleuren en briljantie worden door dit procedé nog eens extra versterkt. Zo komt de foto heel goed tot zijn recht.

 

3e prijs voor de Photo Challenge ‘Dauw’ is het nieuwe Handboek Vogelfotografie.

Het Handboek Vogelfotografie beschrijft in ruim 300 pagina’s op een gedetailleerde manier alle aspecten die een rol spelen bij het maken geslaagde vogelfoto’s. Samengesteld en geschreven door zes absolute cracks op het gebied van vogelfotografie, die samen goed zijn voor meer dan 100 jaar aan ervaring. Hans Overduin, Marcel van Kammen, Arno ten Hoeve, Chris van Rijswijk, Thijs Glastra en Daan Schoonhoven delen al hun kennis, ervaring en passie met jou, zodat jij in staat bent om zelf de mooiste vogelfoto’s te maken.De derde prijs wordt beschikbaar gesteld door PiXFACTORY.

 

Doe mee met de Photo Challenge ‘Dauw’

Je mag alleen je eigen foto’s inzenden, het onderwerp van je inzending moet natuurfotografie betreffen en bovendien passen binnen het thema van de challenge. Je foto moet gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 en 21 november 2021 om 23.59 uur.

Aan jou de uitdaging om de jury te verrassen met jouw eigen unieke invulling van het thema. Bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je mooiste foto’s binnen het thema ‘Dauw’ naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met een van de mooie prijzen!

Lees voor je je foto’s (één voor één) uploadt ook nog even de volgende regeltjes door:

  • Iedereen mag maximaal drie foto’s insturen
  • Foto’s mogen uit het archief komen, doch niet ouder zijn dan 1 januari 2019
  • Insturen doe je met behulp van het formulier hieronder
  • Alleen jpg’s
  • Langste zijde is minimaal 3000 px
  • Bestanden mogen niet groter zijn dan 3 mb
  • Geen kaders om de foto’s
  • Geen watermerken of copyrights
  • Insturen kan tot en met 21 november 2021
  • Door je foto in te sturen geef je Natuurfotografie.nl toestemming om de foto te publiceren op deze website, in onze nieuwsbrief, in Natuurfotografie Magazine en de bijbehorende social media

 

Voor een inspirerend overzicht van de inzendingen tot nu toe klik je hier.


Deze Photo Challenge is gesloten.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: