Menu

Photo Challenge “SYMMETRIE”

Als fotograaf probeer je orde te scheppen in de chaos. Compositie is daarvoor een krachtig hulpmiddel. Een hele krachtige manier om rust te creëren in een foto is gebruik te maken van symmetrie.
Photo Challenge Symmetrie. Fotograaf: Jan Boer

Symmetrie

Wie goed rondkijkt, ontdekt overal mogelijkheden: dat ven op een perfect windstille ochtend, een dier dat je recht in de ogen aankijkt of een bloem dat in alle richtingen symmetrisch blijkt. Verras ons met jouw zo perfect mogelijke symmetrische beeld en win!

Let op: alle foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten daadwerkelijk gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 tot en met zondag 24 januari 2021. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen!

Er zijn weer verschillende mooie prijzen beschikbaar gesteld door onze sponsors: TRANSCONTINENTA, CEWE en PiXFACTORY.

1e prijs voor de Photo Challenge “Symmetrie”

NiSi Circular Professional Filter Kit.

Als hoofdprijs stelt Transcontinenta de meest uitgebreide set beschikbaar, de NiSi Circulair Professional Kit, in de maten 82, 77, 72 of 67mm. In een fraaie etui neem je de vier meest gebruikte filters mee de natuur in: UV , Ti Enhanced CPL, Natural Night en ND1000. Al deze filters zijn gemaakt van de hoogste kwaliteit optisch glas en voorzien van vuil en vochtwerende coatings. Ook reflecties worden tot een minimum teruggebracht.

NiSi is wereldwijd bij de meeste fotografen bekend om hun hoogwaardige professionele vierkante filters voor de fotografie en voor gebruik bij cine producties. De diverse NiSi filterhouders zoals de M75, V6 en S5 bieden een passende oplossing voor filters van 75, 100 en 150mm. Toch komt het wel voor dat een fotograaf geen mogelijkheid heeft om met volle bepakking te reizen. Dan zijn ronde (schroeffilters) een ideale oplossing. NiSi heeft een aantal professional filterkits met diverse ronde filters die gebruikt kunnen worden voor talloze onderwerpen.

NISI filter.

NiSi PRO Nano HUC UV ultra-dunne filters maken gebruik van een dubbelzijdige, multi- coating lenstechnologie die gemaakt zijn van hoogwaardig Japans ultraviolet absorptie glas. Het verzekert hoge transmissie en een zeer gladde oppervlakte die onnodige reflectie voorkomt. Het frame is gemaakt van messing met behulp van zeer nauwkeurig messing gefreesd messing. De NiSi PRO Nano HUC Nano UV heeft een exclusieve creatieve “U”-type Nano coating en een geharde waterdichte coating.

Het UV-filter is ook nuttig als een algemeen beschermend filter om te allen tijde op objectieven te laten zitten. Filters helpen stof en vocht bij het binnendringen van uw lenselement te verminderen en bieden extra bescherming in het geval van druppels of situaties waar krassen kunnen ontstaan.

NiSi TI enhanced CPL filter. Fotograaf: NiSi

Het geavanceerde NiSi Ti Enhanced CPL circulair polarisatie filter heeft een hoger polariserend vermogen dan een standaard polarisatiefilters en kan een bijna volledige polarisatie bereiken van 99.95%. Dit is mogelijk door het gebruik van een Nitto polariserende laag. Hierdoor is de kleurverzadiging en het contrast hoger bij landschapsopnamen. Het Nisi Enhanced CPL filter heeft ook een egaler en tot in de hoeken werkend effect, dit is duidelijk zichtbaar bij bij (ultra)groothoekobjectieven. De titanium frame is licht van gewicht en zeer duurzaam, kan niet roesten en wordt veel gebruikt in de ruimtevaart en vliegtuigindustrie. Tot slot heeft het ook een sterkere vermindering van de aanwezige heiigheid en is het filter voorzien van een Nano coating waardoor vuil en vocht niet hecht aan het lensoppervlak.

NiSi Natural Night Filter vergelijk in Noorwegen. Fotograaf: Harmen Piekema

NiSi Natural Night Filter

Tussen kwikdamp, natrium, lage CRI-straatverlichting, zijn er veel ongewenste golflengten van licht die de nachtelijke hemel vervuilen. De gloed die hieruit voorkomt kan ervoor zorgen dat je camera de lucht niet goed kan zien en hierdoor kunnen je nachtopnamen beïnvloed worden. NiSi heeft speciaal hiervoor het Natural Night Filter gemaakt om de meest voorkomende golflengten van lichtvervuiling te blokkeren. Hierdoor krijgen stadsgezichten of landschapsfoto’s met de sterrenhemel niet alleen weer een natuurlijke kleur, maar worden ook veel meer details zichtbaar in de opname.

Kenmerken NiSi Natural Night Filter:

 • Blokkeert lichtgolven van veelvoorkomende bronnen van lichtvervuiling.
 • Perfect voor nachtelijke scènes en astrofotografie.
 • Dubbelzijdige en meerlaagse coating.
 • Waterbestendige en oliebestendige Nano-coating.
 • Ultra lage reflectie.
NiSi HUC IR ND1000 (10 Stops). Fotograaf: Michel Lucas

NiSi HUC IR ND1000 (10 Stops)

De NiSi ND filters staan voor kwaliteit zonder compromissen. Het stromen van water; van een beek tot een enorme waterval, de beweging van wuivend riet, de voorbijglijdende wolken en andere bewegingen in landschap en natuur, krijgen een bewogen en ‘dromerig’ aanzien als je (zeer) lange sluitertijden kunt instellen. En daarmee bedoelen we secondenlang, tot soms wel een minuut, afhankelijk van de helderheid van het moment. Met donkergrijze ND filters (Neutral Density) blokkeer je het licht zodat je overdag toch met lange sluitertijden kunt werken.

De NiSi Nano-gecoate IR- ND filters zijn gemaakt van hoge definitie optisch glas en voorzien van dubbelzijdige vocht- en vuilwerende Nano Coating. Ze maken een langere belichtingstijd mogelijk om zo oneindige creatieve mogelijkheden te kunnen bieden. De NiSi coating en IR-technologie maakt het mogelijk levensechte kleuren vast te leggen zonder kleurzweem.

Ga voor meer informatie over NiSi filters naar de website of volg NiSi op Facebook. Vergeet ook niet om de meest recente NiSi brochure hier te downloaden als PDF.

 

2e prijs voor de Photo Challenge “Symmetrie”

Beschikbaar gesteld door CEWE is een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,-. Een dergelijke wanddecoratie bestaat uit een kunststof kern en twee aluminium platen. Licht, vormvast en duurzaam biedt aluminium een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Hierbij gebruikt CEWE een zeer hoogwaardig druksysteem met zeven kleuren.

 

Foto’s op aluminium hebben zo’n waardevolle en moderne uitstraling dat er geen lijst omheen hoeft. De kleuren en briljantie worden door dit procedé nog eens extra versterkt. Zo komt de foto heel goed tot zijn recht.

 

3e prijs voor de Photo Challenge “Symmetrie”

De derde prijs is beschikbaar gesteld door PiXFACTORY. De winnaar van de derde prijs mag een keuze maken tussen de herdruk van het boek Natuurfotografie NXT LVL of een herdruk van het boek Grip op creativiteit.

Herken je dit? Je staat op een fotogenieke plek en je maakt mooie foto’s, maar je voelt ook dat er méér in zit… Hoe doen professionals dit, wat is hun ‘geheim’?

In het PiXFACTORY. nemen ruim 15 topfotografen je mee in hun proces van kiekje naar wereldplaat. In meer dan 70 making-of’s schrijven ze over hun visie, apparatuur, de toegepaste techniek en manier van kijken. Ze geven al hun succesformules en geheimen prijs.

Ben je op zoek naar verdieping in je fotografie? Dan is hét boek “Grip op creativiteit” waar je naar op zoek bent. Geen boek over creatieve technieken en vaardigheden, maar een boek waarbij je een methodiek krijgt aangereikt om jouw unieke creatieve mogelijkheden te ontdekken.

Hoewel het boek leest als een trein, is de inhoud niet bepaald eenvoudig. De weg die dit boek wijst is de weg naar binnen. Een weerbarstige route waarvoor je zelf de handen uit de mouwen zal moeten steken. Dit boek kun je beschouwen als een bewegwijzering voor jouw persoonlijke route. Als jij dat knagende gevoel kent dat er meer uit je fotografie valt te halen, dat het spannender kan, persoonlijker, magischer…dan is dit boek bij jou in goede handen.

Doe mee met de Photo Challenge “Symmetrie”

Je mag alleen je eigen foto’s inzenden, het onderwerp van je inzending moet natuurfotografie betreffen en bovendien passen binnen het thema van de challenge. Je foto moet gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 en 24 januari 2021 om 23.59 uur.

Aan jullie dus de uitdaging om de jury te verrassen met jouw eigen unieke invulling van het thema. Bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je mooiste foto’s binnen het thema “Symmetrie” naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met een van de mooie prijzen!

Lees voor je je foto’s (één voor één) uploadt ook nog even de volgende regeltjes door:

 • Iedereen mag maximaal drie foto’s insturen
 • Foto’s mogen uit het archief komen, doch niet ouder zijn dan 1 januari 2019
 • Insturen doe je met behulp van het formulier hieronder
 • Alleen jpg’s
 • Langste zijde is minimaal 3000 px
 • Bestanden mogen niet groter zijn dan 3 Mb
 • Geen kaders om de foto’s
 • Geen watermerken of copyrights
 • Insturen kan tot en met zondag 24 januari 2021
 • Door je foto in te sturen geef je Natuurfotografie.nl toestemming om de foto te publiceren op deze website, in onze nieuwsbrief, in Natuurfotografie Magazine en de bijbehorende social media

Voor een inspirerend overzicht van de inzendingen tot nu toe klik je hier.


Deze Photo Challenge is gesloten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: