Menu

Onderdeel van Pixfactory

Photo Challenge “From Dusk Till Dawn”

Fotograferen betekent 'schrijven met licht'. Licht heb je in vele smaakjes, maar het hoeft niet altijd veel te zijn. Sterker nog, het zwakste licht biedt een mysterieuze schoonheid.
Het licht van een volle maan zet het landschap in een mysterieus blauw licht. Fotograaf: Bob Luijks

Photo Challenge “From Dusk Till Dawn”

Het themablok van Natuurfotografie Magazine neemt je mee van het laatste schemerlicht van het blauwe uurtje naar de nachtelijke duisternis. Deze Photo Challenge sluit daar op aan. We zijn op zoek naar dat magische, weinig licht. Het onderwerp is aan jou, zolang de foto maar gemaakt is in de periode ruim na zonsondergang tot ruim voor zonsopkomst. Verras ons en win mooie prijzen.

Let op: alle foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten daadwerkelijk gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 tot en met zondag 25 juli 2021. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen!

Er zijn weer verschillende mooie prijzen beschikbaar gesteld door onze sponsors: TRANSCONTINENTA, CEWE en PiXFACTORY.

1e prijs voor de Photo Challenge “From Dusk Till Dawn”


Een goede natuurfotograaf kan niet zonder verrekijker op pad. Door observeren van de dieren en vogels die daar voorkomen, kan men het gedrag beter leren kennen en daardoor ook voorspellen. Zo weet u op een gegeven moment welke route door de bomen een boommarter loopt of de favoriete rustplek van een draaihals. Ook in de schemer geeft een goede kijker net dat extra beeld om duidelijk te kunnen zien met wat voor soort je te maken hebt. Ook kan er van wat grotere afstand een schuwe soort bekeken worden zonder het te verstoren. Het is ook handig om te weten dat het beeld van een 8x vergrotende kijker ongeveer overeenkomt met dat van een 400mm tele op een Full-frame camera. Zo weet de fotograaf van te voren of het onderwerp dichtbij genoeg is voor een mooie en herkenbare opname. Kortom een een goede verrekijker is onmisbaar! Daarom heeft het team van Transcontinenta, als hoofdsponsor van Natuurfotografie.nl, en distributeur van Bushnell voor de Benelux, besloten dat de hoofdprijs van deze challenge de zeer fraaie Bushnell Forge 8×42 verrekijker moest zijn ter waarde van € 579,99.

Bushnell is al meer dan 65 jaar marktleider op het gebied van hoogwaardige kijkers. Hun uitgangspunt is het leveren van de hoogste kwaliteit, de meest betrouwbare en betaalbare verrekijkers en telescopen van dit moment, voor iedereen die er zeker van wil zijn dat hij of zij nooit een moment in de natuur mist. Of uw moment nu een reebok is, een zeldzame draaihals in de vork van een tak, een Luzern vlinder in een graspol of een prachtig landschap in de verte, Bushnell streeft ernaar om te zorgen dat u nooit meer zo’n uniek moment mist.Elk detail is belangrijk voor de echte natuurliefhebber. De nieuwe Bushnell® Forge™ verrekijkers en telescopen zijn gebouwd volgens de meest veeleisende specificaties om ervoor te zorgen dat uw kijk op de natuur een blijvende herinnering wordt. Elk lenselement in het optische pad is voorzien van de allerbeste coatings die Bushnell® te bieden heeft. De helderheid, resolutie en kleur van de Forge™ verrekijker zijn de zondermeer de beste in hun klasse. Zo eenvoudig is het. In een direct vergelijk met tal van high end kijkers van andere merken, tijdens natuur- en vogel evenementen, konden de bezoekers letterlijk hun ogen niet geloven dat de Bushnell Forge 8×42 zo’n helder, scherp en kleurecht beeld geeft. Velen waren dan ook sterk verbaasd dat de adviesverkoopprijs nog geen 600 euro bedraagt.

KENMERKEN VAN DE BUSHNELL FORGE 8×42

BUSHNELL EXO BARRIER

Deze nieuwe door Bushnell beschermende coating zit op de frontlenzen en stoot water, olie, stof en vuil af voor een helder zicht, zelfs onder de meest barre weersomstandigheden.

BUSHNELL ULTRA WIDE BAND COATING

De Antireflectiecoating wordt toegepast op de lensdelen en het prisma voor de meest heldere en contrastrijke beelden.

BUSHNELL PC-3® PHASE COATING

Deze bijzondere coating wordt toegepast op de prisma’s en verbetert zo de resolutie en het contrast.

BUSHNELL ED PRIME GLAS

Alle Bushnell FORGE verrekijkers zijn standaard voorzien van ED Prime lenselementen om de zo de beste kleur in zijn klasse te leveren. Het minimaliseert chromatische aberraties en zorgt er zo voor dat geen enkel detail onopgemerkt blijft.

EEN ONGEËVENAARDE HELDERHEID

De Bushnell FORGE verrekijkers leveren de best mogelijke resolutie en contrast, zelfs in situaties met weinig licht. Dit is mogelijk door het gebruik van volledig multi-gecoate lenzen verbeterd met een diëlektrische prisma-, PC-3- en Ultra Wide Band-coatings.

ZEER GESCHIKT VOOR (ZONNE-)BRIL DRAGERS

Door de grote inkijkopening en de eye relief van 19mm, geeft de Bushnell Forge 8×42 kijker een zeer prettig groot en helder beeld voor iedere bril of zonnebril dragers. Ook bij langdurige observaties zorgt de grote inkijkopening voor een rustig beeld dat zelfs bij wat bewegen van de kijker een mooi helder beeld blijft geven.

BESCHERMD TEGEN DE ELEMENTEN –

Ontworpen om alles af te weren wat moeder natuur kan gooien naar de FORGE verrekijker, de FORGE verrekijker is voorzien van onze gepatenteerde EXO Barrier lens coating. Moleculair gebonden aan het glas, EXO Barrier is bestand tegen water, mist, olie, stof en vuil.

ACCESSOIRES VAN HOGE KWALITEIT –

De Bushnell Forge kijkers worden standaard geleverd met tal van handige en nuttige accessoires. Zo komt ook de Bushnell 8×42 kijker met de volgende items:

 • Stevige en duurzame draagtas
 • Brede en comfortabele draagriem
 • Luxe Bushnell schouderharnas
 • Bushnell lensdoek

BUSHNELL EXO BARRIER™

Het beschermen van een verrekijker tegen de elementen is een zorg die wordt gedeeld door iedere natuurliefhebber. Ongeacht wat je wilt zien of waar je het wilt zien, het weer is altijd buiten je controle. Om de Bushnell Forge kijkers te beschermen, hebben de ingenieurs van Bushnell de beste lenscoating ooit ontwikkeld: de Bushnell EXO Barrier.™ coating. Dit is een verbeterde versie van de beroemde en zeer geliefde Bushnell RAINGUARD® HD coating. De EXO BARRIER coat moleculaire verbindingen met de lens en vult zo de microscopische poriën in het glas. Het resultaat is een ultra dunne coating die waterafstotend is, en ook afstotend voor olie, stof en vuil. Zelfs regen, sneeuw en/of vingerafdrukken blijven niet hechten op de coating. Hierdoor blijft een optimaal zicht gewaarborgd onder alle omstandigheden een voor vele jaren. De Bushnell EXO BARRIER is gebouwd om lang mee te gaan: de gelijmde coating zal niet vervagen na verloop van tijd of door het resultaat van normale slijtage door gebruik. Het is eenvoudigweg de beste lenscoating technologie die Bushnell ooit ontwikkeld heeft en het wordt toegepast op elk kijkermodel in in de Bushnell Forge, Bushnell Prime en Bushnell Nitro series kijkers en telescopen.

BUSHNELL FORGE SERIE

De toplijn kijkers van Bushnell is tegenwoordig de Forge serie, deze vervangt de vorige Elite lijn kijkers. Door toepassing van nieuwe technieken was Bushnell in staat om de kijkers nog verder te verbeteren en ook de productie te optimaliseren. Hierdoor is niet alleen de kwaliteit en duurzaamheid nog verder verhoogd, maar ook tegen een beduidend lagere verkoopprijs. Zo is deze superieure Bushnell Forge serie voor veel meer mensen haalbaar en biedt voor iedere toepassing een perfecte kijker. De Bushnell Forge range bestaat uit een compacte 10×30 kijker, een 8×42 en een 10×42 kijker, een zeer krachtige maar toch nog compacte 15×56 kijker en een zeer fraaie 80mm telescoop met 45gr. inkijk en een zoom van 20x-60x vergroting. Al deze kijkers voldoen aan de hoogste eisen die een natuurliefhebber of vogelaar aan een kijker of telescoop stelt en met een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding.TECHNISCHE SPECIFICATIES:

 • Vergroting: 8x
 • Lensdiameter 42mm
 • Beeldveld op 1000 meter: 142m.
 • Scherpstelling: 3m. tot oneindig
 • Eye relief: 19mm
 • Uittredepupil: 5.1mm
 • Design: BAK-4 Dakkant constructie
 • Aansluiting voor bevestiging op statief met de extra Bushnell statiefadapter
 • Lengte: 170mm
 • Gewicht: 873 gram

 

2e prijs voor de Photo Challenge “From Dusk Till Dawn”

Beschikbaar gesteld door CEWE is een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,-. Een dergelijke wanddecoratie bestaat uit een kunststof kern en twee aluminium platen. Licht, vormvast en duurzaam biedt aluminium een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Hierbij gebruikt CEWE een zeer hoogwaardig druksysteem met zeven kleuren.

 

Foto’s op aluminium hebben zo’n waardevolle en moderne uitstraling dat er geen lijst omheen hoeft. De kleuren en briljantie worden door dit procedé nog eens extra versterkt. Zo komt de foto heel goed tot zijn recht.

 

3e prijs voor de Photo Challenge “From Dusk Till Dawn”

De derde prijs is beschikbaar gesteld door PiXFACTORY. De winnaar van de derde prijs krijgt het nieuwste boek van Theo Bosboom: Seascapes – Handboek spectaculaire kustfotografie.

Doe mee met de Photo Challenge “From Dusk Till Dawn”

Je mag alleen je eigen foto’s inzenden, het onderwerp van je inzending moet natuurfotografie betreffen en bovendien passen binnen het thema van de challenge. Je foto moet gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 en 25 juli om 23.59 uur.

Aan jullie dus de uitdaging om de jury te verrassen met jouw eigen unieke invulling van het thema. Bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je mooiste foto’s binnen het thema “From Dusk Till Dawn” naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met een van de mooie prijzen!

Lees voor je je foto’s (één voor één) uploadt ook nog even de volgende regeltjes door:

 • Iedereen mag maximaal drie foto’s insturen
 • Foto’s mogen uit het archief komen, doch niet ouder zijn dan 1 januari 2019
 • Insturen doe je met behulp van het formulier hieronder
 • Alleen jpg’s
 • Langste zijde is minimaal 3000 px
 • Bestanden mogen niet groter zijn dan 3 Mb
 • Geen kaders om de foto’s
 • Geen watermerken of copyrights
 • Insturen kan tot en met zondag 25 juli 2021
 • Door je foto in te sturen geef je Natuurfotografie.nl toestemming om de foto te publiceren op deze website, in onze nieuwsbrief, in Natuurfotografie Magazine en de bijbehorende social media

Voor een inspirerend overzicht van de inzendingen tot nu toe klik je hier.


Deze Photo Challenge is gesloten.

Eén reactie

 1. Nieuwsgierig begon ik het artikel over de “From Dusk Till Dawn” challenge te lezen. Ik kwam even niet verder bij “Ook in de schermer geeft een goede kijker net dat extra beeld om …”. Het was het woord “schermer” wat ik niet kon plaatsen. Na een paar keer herlezen zag ik dat het “schemer” moest zijn. 1 letter kan een groot verschil maken. Spannende challenge ?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

 1. Nieuwsgierig begon ik het artikel over de “From Dusk Till Dawn” challenge te lezen. Ik kwam even niet verder bij “Ook in de schermer geeft een goede kijker net dat extra beeld om …”. Het was het woord “schermer” wat ik niet kon plaatsen. Na een paar keer herlezen zag ik dat het “schemer” moest zijn. 1 letter kan een groot verschil maken. Spannende challenge ?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: