HOME < INSPIRATIE < PHOTO CHALLENGE
Photo Challenge

Photo Challenge ‘Koud’

De Photo Challenge ‘Nachtfotografie’ loopt nog tot midden januari en toch nu een aankondiging van een nieuwe Photo Challenge ‘Koud’. Hoe zit dat precies? ‘Nachtfotografie’ is nog de laatste van de oude reeks en ‘Koud’ de eerste van de serie Photo Challenges nieuwe stijl. In dit artikel lees je meer over de mooie prijzen en de publicatie in het Natuurfotografie Magazine van de winnende foto’s.

Koud
Met een stam-omtrek van zes meter is de monumentale Rode Beuk achter Steenhuis Iwema de grootste boom in de provincie Groningen. Fotograaf: Jaap Schelvis

Wat is er nieuw aan de Photo Challenge?

Met ingang van 2018 verandert er het een en ander wat betreft de Photo Challenges. Zo zal er niet meer sprake zijn van een maandelijkse opdracht, maar krijgen jullie voortaan 2 maanden de tijd om de mooiste foto’s te maken binnen het thema. Reden hiervoor is dat de winnende foto’s met ingang van deze challenge gepubliceerd zullen worden in het Natuurfotografie Magazine. Omdat de inzendingen dus geschikt moeten zijn voor drukwerk mogen de bestanden ook flink groter zijn (tot 3 Mb) en hanteren we nu een minimum van 3000 px voor de langste zijde van de foto.

De overige voorwaarden blijven gelijk; je mag alleen je eigen foto’s inzenden, het onderwerp van je inzending moet passen binnen het thema van de lopende challenge en de opname is bij voorkeur gemaakt tijdens de inzendperiode (‘archiefbeelden’ van > 3 jaar oud komen niet aanmerking).

Nieuwe Challenge, nieuwe prijzen!

In plaats van een prijs aan het eind van het jaar zijn er nu bij iedere challenge verschillende mooie prijzen te winnen beschikbaar gesteld door onze sponsors. Voor de eerste wedstrijd van 2018 hebben we de volgende prijzen:

Samyang 300mm mirror f6.3 Sony E (Black).

1e prijs

Beschikbaar gesteld door Transcontinenta is de Samyang 300mm UMC CS ter waarde van € 349,00. De Samyang 300mm F6.3 UMC CS is een compact spiegel tele-objectief geschikt voor natuur-, landschap- en astrofotografie. Het is ontworpen voor zowel DSLR- als voor mirrorless camera’s met een APS-C sensor. Deze prijs is beschikbaar voor de volgende vattingen: Canon EOS, Nikon F, Sony α, Four Thirds, Sony E, Fujifilm X, Canon M en Micro Four-thirds. Onderstaande galerij geeft een indruk van dit bijzondere objectief en toont een aantal foto’s die er mee gemaakt zijn.

2e prijs

Beschikbaar gesteld door CEWE is een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,-. Een dergelijke wanddecoratie bestaat uit een kunststof kern en twee aluminium platen. Licht, vormvast en duurzaam biedt aluminium een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Hierbij gebruikt CEWE een zeer hoogwaardig druksysteem met zeven kleuren.

 

Foto’s op aluminium hebben zo’n waardevolle en moderne uitstraling dat er geen lijst omheen hoeft. De kleuren en briljantie worden door dit procedé nog eens extra versterkt. Zo komt de foto heel goed tot zijn recht.

3e prijs

Beschikbaar gesteld door PiXFACTORY is een boek naar keuze uit het ruime aanbod van de webshop.

Photo Challenge ‘Koud’

Genoeg over de prijzen en terug naar onze uitdagende fotowedstrijd! We weten natuurlijk niet wat de komende winter ons gaat brengen wat betreft weer of temperatuur. Dat hoeft uiteraard geen belemmering te zijn om foto’s te maken binnen het thema ‘Koud’. De mogelijkheden zijn eindeloos. Van open landschappen met een striemende wind tot abstracte macrofoto’s van een flinterdun laagje rijp. Of wat te denken van kleumende vogels of andere dieren die elkaars gezelschap zoeken om warm te blijven. En wie weet krijgen we wel een ‘ouderwetse’ winter met pakken sneeuw en prachtig ijs!

Het mooiste is natuurlijk wanneer je de jury kunt verrassen met jouw eigen unieke invulling van het thema. Dus bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je koudste foto’s naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met een van de mooie prijzen!

Lees voor je je foto’s (één voor één) uploadt ook nog even de volgende regeltjes door:

 • Iedereen mag maximaal drie foto’s insturen
 • Insturen doe je met behulp van het formulier hieronder
 • Alleen jpg’s
 • Langste zijde is minimaal 3000 px
 • Bestanden mogen niet groter zijn dan 3 Mb
 • Geen kaders om de foto’s
 • Geen watermerken of copyrights
 • Insturen kan tot en met maandag 15 januari 2018
 • Door je foto in te sturen geef je Natuurfotografie.nl toestemming om de foto te publiceren op deze site, in onze nieuwsbrief, in Natuurfotografie Magazine en de bijbehorende social media

Deze Photo Challenge is nu gesloten, de winnaars worden binnenkort bekendgemaakt zowel hier op de site als in het Natuurfotografie Magazine. Inmiddels staat de volgende uitdaging ‘Stadsnatuur‘ ook al weer voor jullie klaar!

Deel dit artikel


13
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Alex Plantinga op 29 januari 2018 om 11:48

  Wanneer worden de winnende foto’s bekend gemaakt? of waar zijn die te vinden?

  1. De winnende foto’s van deze Photo challenge zijn eerst te bewonderen in het volgende nummer van het Natuurfotografie Magazine. Daarna zullen ze uiteraard ook hier op de site gepubliceerd worden.

 2. Is het dan niet een goed idee om van de winnende foto’s grotere bestanden op te vragen?

 3. Door Tineke op 14 januari 2018 om 17:03

  Jaap, ik zag wel een bevestiging toen ik het verzonden had. maar je krijg toch geen bevestiging per e-mail? of wel. want die heb ik sowieso niet gehad.

  1. Nee hoor, je krijgt geen mailtje. Maak je geen zorgen, alledrie je foto’s zijn goed binnen gekomen en voldoen aan het reglement.

 4. Door Tineke op 12 januari 2018 om 19:17

  Hallo Jaap. Ik heb net mijn foto’s ingestuurd. Maar ziet ze nergens. Staan ze niet op de website? En vraag mij ook af of ze voldoen aan het formaat twijfel nog.

  1. Dag Tineke, dat je je foto’s niet op de site ziet klopt want de inzendingen zijn (nog) niet zichtbaar, maar ik zie ook geen inzendingen vanaf jouw mailadres.
   Wanneer je een foto succesvol hebt ingestuurd voor een Photo Challenge krijg je altijd een bevestiging daarvan in beeld.

 5. Is in Lightroom toch gelukt, maximaal formaat behouden èn 300 Dpi èn voldaan aan de minimale eis van 3000 pix… Ben verbaasd dat dit kan !

 6. Hallo Jaap,
  dit had ik zelf ook wel door alleen was ik van mening dat voor drukwerk de eis was/is om 300 Dpi aan te leveren en red je dus nu niet.

  1. Ook met 300 dots per inch heb je nog een afbeelding van 3000/300 = 10 inch = 25,4 cm Lijkt me een mooi formaat om je foto in een tijdschrift te hebben?!

 7. Ik heb mijn in te sturen foto’s verkleind tot 3000 pix aan de langste zijde maar dan is mijn bestand nog steeds te groot… Waarom èn een regel maken van 3000 pix èn een maximale bestandsgrootte ?? Kan nu dus niet meer snijden want dan zit ik onder de 3000 pix. Hoe los ik dit op ???

  1. Je bestandsgrootte wordt bepaald door de resolutie (het aantal pixels) EN door de compressie die je toepast tijdens het opslaan. Dat is wat in Photoshop bij het opslaan als kwaliteit wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 12. In Lightroom is dat veel handiger geregeld, daar kun je gewoon aangeven hoe zwaar je bestand maximaal in kb mag zijn.
   Natuurlijk moet je niet je beelduitsnede cq compositie laten bepalen door de bestandsgrootte die je mag gebruiken. Wat je doet is de in jouw ogen perfecte uitsnede bepalen en daarna sla je het bestand op met zo min mogelijk compressie dat het nog voldoet aan de wedstrijdeisen. Succes!

 8. Even een waarschuwing: bij de eerste foto’s die nu binnenkomen voor deze Photo Challenge nieuwe stijl zitten behoorlijk wat bestanden die een te lage resolutie hebben! Let op, er staat hierboven dat je foto MINIMAAL 3000px aan de langste zijde moet hebben. Dit is omdat de winnende foto’s afgedrukt gaan worden in Natuurfotografie Magazine. Foto’s die niet aan deze voorwaarde voldoen omdat ze te klein zijn zullen niet worden beoordeeld door de jury!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *