Menu

Onderdeel van Pixfactory

Photo Challenge ‘Lentebodes’

Net wanneer je denkt dat het voorjaar nu toch echt begonnen is roert maart weer zijn staart: toch nog nachtvorst, een beetje rijp of zelfs wat natte sneeuw. Gelukkig zijn er dan altijd de echte lentebodes waardoor je weet dat het nu toch niet lang meer zal duren voor het voorjaar echt losbarst.
Lentebodes
Fotograaf: Johan van der Wielen

Lentebodes

Natuurlijk zijn er de sneeuwklokjes, krokussen en de overige stinsenflora, maar ook onder de dieren zijn er tal van echte lentebodes. De eerste hommels en dagvlinders laten zich al weer voorzichtig zien en ook onder de vogels heb je van die vroege types die het voorjaar uit volle borst aankondigen. En wat te denken van al het jonge leven; jonge eendjes en lammetjes, maar ook onze ‘grote grazers’ in de natuurgebieden hebben weer volop nageslacht. Maar ook als landschapsfotograaf kun je aan de slag voor deze Photo Challenge. Bomen en struiken komen geleidelijk weer in blad en kleuren het landschap op subtiele wijze. Kortom iedere natuurfotograaf kan aan de slag voor deze uitdagende fotowedstrijd!

Prijzen voor deze Photo Challenge Lentebodes

Er zijn weer verschillende mooie prijzen te winnen beschikbaar gesteld door onze sponsors. Voor deze Photo Challenge hebben we de volgende prijzen:

1e prijs

Hoofdprijs is de gloednieuwe Lensbaby; de Lensbaby Burnside 35 ter waarde van € 549,- beschikbaar gesteld door Transcontinenta.

De Lensbaby Burnside 35 heeft een tweede ‘ring’ diafragmabladen ingebouwd om de optische effecten te versterken. Door de bronzen knop op de behuizing te verschuiven, zorg je voor een fraaie balans tussen scherpte, bokeh en vignettering.

Iedere natuurfotograaf heeft zijn eigen specialiteit en keuze van onderwerpen. Hierbij wordt in 99% van de gevallen gebruik gemaakt van ’traditionele’ groothoek-, tele- en macro-objectieven. Met nabewerking op de computer wordt iedere opname zo bewerkt dat het eindresultaat overeenkomt met dat wat de fotograaf gezien had of wat voor sfeer hij/zij wil overbrengen. In sommige gevallen is het echter beter en creatiever om al tijdens de opname het beeld een bepaalde sfeer en/of effect mee te geven. Het bekendste merk objectieven om dit te kunnen realiseren is al jarenlang Lensbaby. Ondertussen is er een grote range van unieke objectieven die al tijdens de opname een bijzonder effect geven.

Lensbaby gebruikt speciale optische constructies, waarbij ‘lensfouten’ en optische eigenschappen aangepast en versterkt worden om een bepaald creatief effect te realiseren.

Zeer recent introduceerde Lensbaby het Burnside 35 creatief effect objectief voor Full-Frame, APS-C en M4/3 sensor camera’s. De Burnside 35mm f/2.8 creëert opnamen met een groot helder en scherp middengedeelte, met een wonderbaarlijke kleurrendering, omringd door een subtiel cirkelvormig bokeh en vignettering. Gebruik de diafragmaring van de Lensbaby Burnside 35 om de grootte van het scherptegebied te bepalen en de mate van ‘werveling’ in de achtergrond.

De 35mm brandpuntafstand maakt de Lensbaby Burnside 35 het ideale standaard objectief voor het vastleggen van de dagelijkse natuur om ons heen. De Burnside 35 maakt het mogelijk om je eigen creatieve, unieke visie vast te leggen op landschappen, macrofoto’s, dieren en nog veel meer. Dit objectief geeft je de middelen om de kijker te leiden naar het hoofdonderwerp in de compositie, dat anders verloren was geraakt in een opname met een veel grotere beeldhoek. De unieke zeer korte scherpstelafstand van slechts 15 centimeter maakt de Lensbaby Burnside 35 ook geschikt voor het maken van bijzondere macro/close-up opnamen. Met behulp van tussenringen zijn de macromogelijkheden natuurlijk nog te versterken.

Een groot diafragma geeft de meeste werveling in de achtergrond en een kleiner gebied van scherpte, terwijl een kleiner diafragma meer scherpte geeft en minder werveling.

De mate van werveling wordt ook bepaald door de afstand van je onderwerp tot de achtergrond en de mate van contrast en textuur in de achtergrond. Voor het sterkste effect sta je dichtbij je onderwerp, met een flink ‘drukke’ achtergrond van bladeren, lichtpunten enz. Dit geeft de meest krachtige werveling in de opname. Een rustigere/egale achtergrond en meer afstand tussen het onderwerp en de camera geeft een veel minder sterkere werveling in de achtergrond.

De Lensbaby Burnside 35 is het derde hoogwaardige Lensbaby objectief dat bestaat uit een niet verstelbare en geheel metalen behuizing, net als de befaamde Velvet 56 F/1.6 en 85mm F/1.8 objectieven. Het is speciaal gemaakt voor Full-Frame camera’s maar is ook te gebruiken met een cropsensor. De Lensbaby Burnside 35 is leverbaar voor Canon EF, Nikon F, Sony A, Pentax K, Micro 4/3, Sony E, Fuji X en zelfs de Samsung NX vatting.

Om het optimale uit de Lensbaby Burnside 35 te halen en goed inzicht te krijgen in alle mogelijkheden, raden we aan om de uitgebreide praktijktest met veel testfoto’s te lezen van Lensbaby ambassadeur Karin Claus. Ook op het Transcontinenta Flickr account vind je een grote collectie voorbeeldfoto’s van de diverse effecten met de Lensbaby Burnside 35.

2e prijs

Beschikbaar gesteld door CEWE is een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,-. Een dergelijke wanddecoratie bestaat uit een kunststof kern en twee aluminium platen. Licht, vormvast en duurzaam biedt aluminium een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Hierbij gebruikt CEWE een zeer hoogwaardig druksysteem met zeven kleuren.

 

Foto’s op aluminium hebben zo’n waardevolle en moderne uitstraling dat er geen lijst omheen hoeft. De kleuren en briljantie worden door dit procedé nog eens extra versterkt. Zo komt de foto heel goed tot zijn recht.

3e prijs

Beschikbaar gesteld door PiXFACTORY is een boek naar keuze uit het ruime aanbod van de webshop.

Doe mee met de Photo Challenge ‘Lentebodes’

De wedstrijdvoorwaarden zijn gelijk gebleven:

Je mag alleen je eigen foto’s inzenden, het onderwerp van je inzending moet natuurfotografie betreffen en bovendien passen binnen het thema van de challenge. Je foto is bij voorkeur gemaakt tijdens de inzendperiode (‘archiefbeelden’ van > 3 jaar oud komen niet aanmerking).

Het mooiste is natuurlijk wanneer je de jury kunt verrassen met jouw eigen unieke invulling van het thema. Dus bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je mooiste foto’s van lentebodes naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met een van de mooie prijzen!

Lees voor je je foto’s (één voor één) uploadt ook nog even de volgende regeltjes door:

  • Iedereen mag maximaal drie foto’s insturen
  • Insturen doe je met behulp van het formulier hieronder
  • Alleen jpg’s
  • Langste zijde is minimaal 3000 px
  • Bestanden mogen niet groter zijn dan 3 Mb
  • Geen kaders om de foto’s
  • Geen watermerken of copyrights
  • Insturen kan tot en met dinsdag 15 mei 2018
  • Door je foto in te sturen geef je Natuurfotografie.nl toestemming om de foto te publiceren op deze site, in onze nieuwsbrief, in Natuurfotografie Magazine en de bijbehorende social media

Deze Photo Challenge is inmiddels gesloten, maar binnenkort staat er weer een nieuwe uitdaging voor jullie klaar.

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: