Menu

Onderdeel van Pixfactory

Photo Challenge “Winterse macro’s”

De winter is voor veel natuurfotografen het moment om te wachten op lente, zeker wanneer Koning Winter ons land weer eens overslaat. Dat is alles behalve nodig, want de winter biedt een keur aan boeiende macro-onderwerpen, zoals vergankelijkheid en (korst)mossen.
Haarmos. Fotograaf: Jan Boer

Winterse macro’s

Ook in de winter is er volop te doen met macrofotografie. Laat daarom deze winter je macrolens niet verstoffen totdat de lente zich aandient. Enige voorwaarde: ijs, rijp en sneeuw zijn verboden! Geef je ogen goed de kost en verras ons met jouw winterse macro’s! Misschien wint jouw winterfoto wel een van de mooie prijzen.

Let op: alle foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten daadwerkelijk gemaakt zijn binnen de inzendperiode van 17 november 2019 tot en met 19 januari 2020. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen!

1e prijs voor de Photo Challenge “Winterse macro’s”

Er zijn weer verschillende mooie prijzen beschikbaar gesteld door onze sponsors. Voor deze Photo Challenge hebben we een toepasselijke hoofdprijs. Want juist bij het fotograferen van “Winterse macro’s” kun je met de flitser Metz mecablitz 15 MS-1 digital draadloos macroflitsen via twee individueel gestuurde reflectoren.

De innovatieve macroflitsring garandeert een evenwichtige, nauwkeurige belichting en biedt nieuwe creatieve mogelijkheden voor macro-opnamen. Met behulp van de individueel variabele reflectoren (0°-20°) en hun nauwkeurige lichtverdeling, heeft de individuele creativiteit echt alle ruimte. Het creëren van effectieve lichtaccenten was nog nooit zo eenvoudig, ongeacht het onderwerp. En dit alles met superieur gebruikscomfort- de Metz mecablitz 15 MS-1 digital levert na dit alles automatisch het juiste lichtniveau, zowel betrouwbaar als met precisie – dit alles dankzij de draadloze TTL* bediening. Bovendien is er een duidelijk dotmatrix display dat de bediening van de mecablitz 15 MS-1digitaal nog eenvoudiger maakt. Iedereen die op zoek is naar nog meer creatieve speelruimte kan terugvallen op de handmatige bediening van de nieuwe mecablitz 15 MS-1en de voorgeschreven lichtopbrengst variëren via de zes instellingen voor gedeeltelijke lichtopbrengst. Ruimtebesparende interne (oplaadbare) batterijen zorgen voor een efficiënte voeding.

TTL aansturing:

Een masterflitser is nodig om gebruik te maken van de TTL-modus in de remote modus. Afhankelijk van de merk en het cameramodel is de ingebouwde flitser van de camera of een externe flitser uitgerust met deze TTL-masterfunctie, bijvoorbeeld de Metz 58 AF-2 of de Metz 52 AF-1. Meer informatie vindt je op ​www.metz.de​.

Voorbeeldfoto’s gemaakt met de Metz Mecablitz 15 MS-1 Digital kit. Fotograaf:

Op Flickr staan honderden macrofoto’s die belicht zijn met de Metz 15 MS-1.

Technische specificaties:

 • Draadloze TTL-flitsbelichting
 • Twee reflectorsystemen, afzonderlijk draaibaar (0°, 10°, 20°) en afzonderlijk regelbaar.
 • Verhoudingsfunctie (lichtverdeling van links naar rechts)
 • Horizontale (20°) draaibare (20°) draaibare reflector
 • Standaard 50 mm verlichting
 • Meegeleverde softschijf voor een zachtere verlichting
 • Instelbaar licht (modelleerlicht)
 • Geïntegreerde autofocus-hulpverlichting
 • Flash-standby en belichtingscontrolelampje op het flitsapparaat
 • Flitsfuncties voor specifieke cameramodellen in externe TTL-modus

Werkt als slave flitser in de volgende standen:

 • E-TTL – externe flitsmodus (Canon)
 • i-TTL- remote flash mode (Nikon / Fujifilm)
 • P-TTL remote flash mode (Pentax / Samsung)
 • Vier-derde TTL-afstandsflitsmodus (Olympus / Panasonic / Leica) – ADI-afstandsbediening flitsmodus (Sony Alpha)

Inbegrepen bij de Metz Mecablitz 15 MS-1 kit:

52, 55 en 58 mm adapterringen, Softbox/plaat voor een nog zachter en schaduwloos licht, IR clip-ons, opbergtasje.

 

2e prijs voor de Photo Challenge “Winterse macro’s”

Beschikbaar gesteld door CEWE is een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,-. Een dergelijke wanddecoratie bestaat uit een kunststof kern en twee aluminium platen. Licht, vormvast en duurzaam biedt aluminium een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Hierbij gebruikt CEWE een zeer hoogwaardig druksysteem met zeven kleuren.

 

Foto’s op aluminium hebben zo’n waardevolle en moderne uitstraling dat er geen lijst omheen hoeft. De kleuren en briljantie worden door dit procedé nog eens extra versterkt. Zo komt de foto heel goed tot zijn recht.

 

3e prijs voor de Photo Challenge “Winterse macro’s”

De derde prijs is beschikbaar gesteld door PiXFACTORY en bestaat uit een keuze van het Praktijkboek Macrofotografie OF de Praktijkgids flitsen voor natuurfotografen.

Macrofotografie en flitstechnieken zijn heerlijk om te combineren, verslavend zelfs, maar er komt nogal wat bij kijken om een aansprekende foto te maken. Je moet het eerst zien, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het nog knap lastig is een goede foto te maken, laat staan een beeld dat verwondering oproept.

Het Praktijkboek macrofotografie biedt uitgebreide informatie die elke fotograaf verder brengt. Alle technische aspecten worden besproken aan de hand van talloze voorbeeldfoto’s. De onderwerpen die macrofotografie zo aantrekkelijk maken – vlinders, paddenstoelen, insecten, bloemen, mossen, libellen, amfibieën en reptielen – komen uitgebreid aan bod.

Vier bekende natuurfotografen die hun flitser(s) regelmatig of zelfs altijd gebruiken hebben al hun kennis en ervaring gebundeld in een Praktijkgids flitsen voor natuurfotografen. Het zijn Paul van Hoof, Johan van der Wielen, Elja Trum en Leon Baas. In deze praktijkgids zetten deze ‘cracks’ alles op een rij wat je wilt en moet weten over flitsen. Met veel praktijkvoorbeelden laten ze zien hoe je de flits op talloze manieren kunt inzetten om beter belichte foto’s te krijgen. Natuurlijk is er aandacht voor de ethische kant van het flitsen en zetten ze ook alle creatieve flitsmogelijkheden op een rij.

Praktijkboek Macrofotografie

 

Doe mee met de Photo Challenge ‘Winterse macro’s’

De wedstrijdvoorwaarden zijn gelijk gebleven:

Je mag alleen je eigen foto’s inzenden, het onderwerp van je inzending moet natuurfotografie betreffen en bovendien passen binnen het thema van de challenge. Je foto mag uitsluitend gemaakt zijn binnen de inzendperiode (‘archiefbeelden’ komen niet aanmerking), deze fotowedstrijd heet niet voor niets een Photo Challenge.

Aan jullie dus de uitdaging om de jury te verrassen met jouw eigen unieke invulling van het thema. Bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je mooiste foto’s binnen het thema “Winterse macro’s” naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met een van de mooie prijzen!

Lees voor je je foto’s (één voor één) uploadt ook nog even de volgende regeltjes door:

 • Iedereen mag maximaal drie foto’s insturen
 • Foto’s die niet aantoonbaar gemaakt zijn tussen 17 november 2019 tot en met 19 januari 2020 doen niet mee
 • Insturen doe je met behulp van het formulier hieronder
 • Alleen jpg’s
 • Langste zijde is minimaal 3000 px
 • Bestanden mogen niet groter zijn dan 3 Mb
 • Geen kaders om de foto’s
 • Geen watermerken of copyrights
 • Insturen kan tot en met zondag 19 januari 2020
 • Door je foto in te sturen geef je Natuurfotografie.nl toestemming om de foto te publiceren op deze site, in onze nieuwsbrief, in Natuurfotografie Magazine en de bijbehorende social media

Deze Photo Challenge is gesloten !!!Voor een inspirerend overzicht van de inzendingen tot nu toe klik je hie

6 reacties

  1. De winnaars worden bekend gemaakt in Natuurfotografie Magazine die 14 februari uitkomt.
   Daarna komt de uitslag met een juryrapport maandag 17 februari op deze website.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

  1. De winnaars worden bekend gemaakt in Natuurfotografie Magazine die 14 februari uitkomt.
   Daarna komt de uitslag met een juryrapport maandag 17 februari op deze website.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: