Menu

Onderdeel van Pixfactory

Photo Challenge ‘zwart-wit’

Een veld met klaprozen of een vlammend oranje lucht tijdens de zonsondergang, voor iedere natuurfotograaf onweerstaanbaar. Kleur is heel erg dwingend, zonder dat we daar echt veel aan kunnen doen. Het zit gewoon in onze genen. Zonder kleur is alles anders, ook je onderwerpkeuze!
zwart-wit
Fotograaf: Bob Luijks

Dat klaprozenveld ziet er ineens saai en rommelig uit, die avondlucht doet helemaal niks meer. Een goede zwart-witfoto ontstaat dan ook in het veld. Dwing jezelf te zoeken naar onderwerpen met flink wat contrast, krachtige vormen of sublieme texturen. Op deze manier krijg je geen kleurloze foto’s, maar juist beelden met zeer veel zeggingskracht. Tip: fotografeer in kleur en zet je foto zelf om naar zwart-wit. Hoe je dat doet, lees je in nummer 2-2019 van Natuurfotografie Magazine. Verras ons met jouw visie op deze mooie manier van fotograferen en win één van de fraaie onderstaande prijzen!

1e prijs voor de Photo Challenge zwart-wit

Er zijn weer verschillende mooie prijzen beschikbaar gesteld door onze sponsors. Voor deze Photo Challenge hebben we als hoofdprijs de Samyang AF 14mm F/2.8 ultragroothoek t.w.v. € 649,00 (naar keuze voor Sony E, Canon EF of Nikon F camera).Samyang 14mm F2.8
Samyang zet met de nieuwe professionele AF 14mm ultragroothoek objectieven voor de Full Frame Sony E mount, Canon EF en Nikon F, een nieuwe stap in de ontwikkeling van hoogwaardige autofocus objectieven. Vele fotografen zijn al in het bezit van een Samyang handmatig scherp te stellen ultragroothoek of fish-eye objectief. Deze zijn zeer geliefd voor o.a. astro-, natuur en landschapsfotografie. Ondanks de relatief hoge lichtsterkte bieden ze een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding, die door talloze positieve reviews bevestigd wordt.

De Samyang AF 14mm F/2.8 FE is speciaal ontworpen om naadloos te werken met de Full-Frame mirrorless camera’s met Sony E vatting. De lichtval van dit 14mm AF objectief is speciaal ontwikkeld voor de unieke afstand tussen het achterste glaselement van het objectief en de sensor bij de Sony mirrorless A7 camera’s, om zo optimale prestaties mogelijk te maken. Gebaseerd op Samyang’s befaamde optische technologie zijn in dit objectief asferische lenzen opgenomen om aberratie en onnodig lichtdispersie te minimaliseren. Het levert dan ook hoge resolutie opnamen vanuit het centrum van het beeld tot in de hoeken. ​Dit 14mm autofocus objectief is compatibel met zowel fase- als contrastdetectie autofocus, om zo een snelle en nauwkeurige scherpstelling mogelijk te maken. De 67mm filter diameter is het resultaat van jaren van R&D voor de beste foto ervaring. Het minimalistische en strakke design, alsmede de metalen behuizing, zetten de toon voor de bouwkwaliteit voor jarenlang fotoplezier. Met behulp van het optionele Samyang Lens Station kunnen de Samyang AF objectieven voor de Sony E mount camera’s ook optimaal functioneren op toekomstige modellen camera’s. Hiermee zijn diverse functies van het AF objectief zelf thuis aan te passen voor optimale AF resultaten en 100% compatibiliteit.
Samyang heeft ook een Samyang AF 14mm F/2.8 voor de Full-Frame en APS-C DSLR camera’s van Canon en Nikon. Deze nieuwe ultragroothoeken zijn geheel nieuw ontworpen voor deze beide merken en bieden topprestaties in een compacte en spatwaterdichte behuizing. Dit eerste Samyang autofocus objectief voor Nikon en Canon is het perfecte voorbeeld van Samyang’s met awards bekroonde optische technologie met name in het groothoek en ultra-groothoek bereik. De lensopbouw van de Samyang AF 14mm F2.8 bestaat uit 15 elementen in 10 groepen, waaronder twee asferische elementen, vier elementen met een hoge refractie (HR), en één element met een extra lage dispersie (ED). Dit minimaliseert vervorming en chromatische aberraties en zorgt voor een hoge opnameresolutie.
Dit objectief biedt een zeer brede beeldhoek van maar liefst 116,6 graden, zodat het een unieke kijk en perspectief biedt op de wereld om ons heen. Ook dit ultra-groothoekobjectief van Samyang is voorzien van zeven ronde diafragmabladen, zodat het bij dichtbij opnamen een fraaie bokeh kan creëren. Door toepassing van lichtgewicht lensdelen en een korte verschuiving van de lensdelen over het scherpsteltraject, is de autofocus van de Samyang AF 14mm F2.8 stil, snel en accuraat. Hierdoor kan het ook ingezet worden in situaties waarbij de fotograaf zo onopvallend mogelijk moet blijven.
Deze zeer compacte Samyang AF 14mm weegt slechts 484 gram (zonder lensdop en zonnekap) en is daardoor het ideale objectief voor op reis om al die onvergetelijke momenten vast te leggen. De vochtbestendige afwerking maakt het ook mogelijk om ook onder minder gunstige weersomstandigheden gewoon door te fotograferen. Tot slot zorgt de praktische AF/MF schakelaar voor het snel wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling, een must voor iedere professionele fotograaf.
De kwaliteit van Samyang objectieven is uitstekend, maar er kan altijd wat gebeuren. Dan is het goed te weten dat Transcontinenta in de Benelux, ook op deze Samyang AF objectieven, een verlengde garantie biedt van 5 jaar.

Ga voor meer informatie naar: www.samyangbenelux.com/af of bekijk/download hier de uitgebreide Samyang objectieven brochure.

Onderstaande galerij geeft een indruk van het uiterlijk en de mogelijkheden van dit ultragroothoek-objectief:

2e prijs

Beschikbaar gesteld door CEWE is een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,-. Een dergelijke wanddecoratie bestaat uit een kunststof kern en twee aluminium platen. Licht, vormvast en duurzaam biedt aluminium een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Hierbij gebruikt CEWE een zeer hoogwaardig druksysteem met zeven kleuren.

 

Foto’s op aluminium hebben zo’n waardevolle en moderne uitstraling dat er geen lijst omheen hoeft. De kleuren en briljantie worden door dit procedé nog eens extra versterkt. Zo komt de foto heel goed tot zijn recht.

3e prijs

Flitsen – Praktijkgids Voor Natuurfotografen.

Beschikbaar gesteld door PiXFACTORY is het boek Flitsen – Praktijkgids Voor Natuurfotografen

Vier bekende natuurfotografen die hun flitser(s) regelmatig of zelfs altijd gebruiken hebben al hun kennis en ervaring gebundeld in een Praktijkgids flitsen voor natuurfotografen. Het zijn Paul van Hoof, Johan van der Wielen, Elja Trum en Leon Baas.

Daarnaast zijn er specialistische bijdragen van Marc Costermans over ijsvogelfotografie, Jan Wegener over vogelfotografie en Daniel Laan over gebruik van alternatieve lichtbronnen.

In deze praktijkgids zetten deze ‘cracks’ alles op een rij wat je wilt en moet weten over flitsen. Met veel praktijkvoorbeelden laten ze zien hoe je de flits op talloze manieren kunt inzetten om beter belichte foto’s te krijgen. Natuurlijk is er aandacht voor de ethische kant van het flitsen en zetten ze ook alle creatieve flitsmogelijkheden op een rij.

 

Doe mee met de Photo Challenge ‘zwart-wit’

De wedstrijdvoorwaarden zijn gelijk gebleven:

Je mag alleen je eigen foto’s inzenden, het onderwerp van je inzending moet natuurfotografie betreffen en bovendien passen binnen het thema van de challenge. Je foto is bij voorkeur gemaakt tijdens de inzendperiode (‘archiefbeelden’ van > 3 jaar oud komen niet aanmerking).

Het mooiste is natuurlijk wanneer je de jury kunt verrassen met jouw eigen unieke invulling van het thema. Dus bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je mooiste foto’s binnen het thema “zwart-wit” naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met een van de mooie prijzen!

Lees voor je je foto’s (één voor één) uploadt ook nog even de volgende regeltjes door:

 • Iedereen mag maximaal drie foto’s insturen
 • Insturen doe je met behulp van het formulier hieronder
 • Alleen jpg’s
 • Langste zijde is minimaal 3000 px
 • Bestanden mogen niet groter zijn dan 3 Mb
 • Geen kaders om de foto’s
 • Geen watermerken of copyrights
 • Insturen kan tot en met zondag 17 maart 2019
 • Door je foto in te sturen geef je Natuurfotografie.nl toestemming om de foto te publiceren op deze site, in onze nieuwsbrief, in Natuurfotografie Magazine en de bijbehorende social media

Deze Photo Challenge is inmiddels gesloten en de winnaars vind je hier.

2 reacties

 1. Beste Henk, dat kan kloppen want er zit een zekere vertraging in het weergeven van de inzendingen na het uploaden. Ik kan je echter verzekeren dat alle inzendingen tot en met 17/3 ingestuurd naar de jury zijn gegaan.

 2. Geachte heer/mevrouw,
  Ik heb gisteren, 17 maart 2019, nog 2 zwart-wit ge-uploadt voor de Photo Challenge ‘zwart-wit’. Dit kon nog tot en met 17 maart 2019. Ik heb alle foto’s na gezocht maar kon mijn 2 foto’s niet terug vinden in het overzicht.

  Mvg
  Henk van Nunen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Beste Henk, dat kan kloppen want er zit een zekere vertraging in het weergeven van de inzendingen na het uploaden. Ik kan je echter verzekeren dat alle inzendingen tot en met 17/3 ingestuurd naar de jury zijn gegaan.

 2. Geachte heer/mevrouw,
  Ik heb gisteren, 17 maart 2019, nog 2 zwart-wit ge-uploadt voor de Photo Challenge ‘zwart-wit’. Dit kon nog tot en met 17 maart 2019. Ik heb alle foto’s na gezocht maar kon mijn 2 foto’s niet terug vinden in het overzicht.

  Mvg
  Henk van Nunen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: