Luminar AI of Luminar Neo
Een korte toelichting is wel even op zijn plaats. Inmiddels bestaat er ook een Luminar Neo. En ik weet dat sommige fotografen denken dat dit de opvolger is van Luminar AI. Dat is niet het geval. Luminar Neo wordt naast Luminar AI in de markt gezet. Beiden hebben zo hun eigen pluspunten. Maar daar gaat dit artikel helemaal niet over. Ik ben toevallig in het bezit van Luminar AI en gebruik dat naast de Adobe software. Neo werkt, in tegenstelling tot AI, wel met lagen. Zelf werk ik het liefste zonder lagen en wanneer het toch moet, dan gebruik ik Photoshop. Zelfs in combinatie met Luminar AI.
De analyse
Hoe kom ik nu tot een mooie aansprekende foto die me terugbrengt naar die fraaie avond aan de kust in Noord Spanje? Dan stel ik me de vraag, wat wil ik bereiken? Welk gevoel moet eruit spreken? Dat is het begin van de analyse. Ter plekke had ik mijn camera-instellingen zo gekozen dat er ruw basismateriaal beschikbaar is met zoveel mogelijk kwalitatieve pixels. De RAW file is flets, dus om een bepaald gevoel goed over te kunnen brengen moet ik de sfeer in de foto flink verhogen. Snel aan de slag met wat de foto al te bieden heeft. Want van een foto iets maken wat er niet in zit, dat werkt niet echt.
Met onderstaande punten in gedachten loop ik over de foto. Dat is mijn basis voor verdere beeldbewerking.
- Staat de horizon recht?
- Is de foto te licht of juist te donker?
- Te lichte of donkere gedeeltes?
- Welke delen in de foto wil ik accentueren?
- Zijn er elementen die ik wil verwijderen of dimmen.
- Compositie verfijnen (croppen, beeldverhouding)
Verbeteren AI
Er bestaan geen toverstafjes, maar op het gebied van fotobewerking is dit toch wel een heel krachtig stukje gereedschap. Met een simpel schuifje krijgt de foto een enorme oppepper. Het klinkt misschien niet logisch maar ik begin vaak met Accent AI. Door flink aan deze schuif te trekken krijg je al een idee wat er allemaal mogelijk is met de foto. Ergens in de buurt van het gewenste resultaat wordt de schuif voorlopig gepositioneerd. Ik maak me niet te druk over te lichte of te donkere delen in de foto want die kunnen in de andere menu’s gecorrigeerd worden.
Licht
Dan pas schakel ik over naar de basisbewerkingen die in het menu Licht zitten. Uitzonderingen daargelaten, maar meestal is een correct belichte foto de basis. Met deze globale aanpak pas ik vooral belichting, hooglichten en schaduwen aan.
Compositie AI
Ja, je leest het goed, Luminar AI denkt ook iets te kunnen zeggen over de compositie. Tot op vandaag heb ik Luminar nog niet kunnen betrappen op een bruikbare nieuwe compositie. Dus gebruik ik dit menu alleen om de foto naar eigen smaak te bij te snijden.
Landschap
Een foto die rondom het gouden uur is gemaakt kan baat hebben met deze functie. De gele tonen worden wat warmer en geaccentueerd.
Structuur
Een foto met veel detail kan opknappen door met dit menu de structuren wat aan te zetten. Let wel op dat Luminar AI verschillende mogelijkheden heeft om details te versterken. Wanneer alle mogelijkheden worden benut zal de rots een onnatuurlijke uitstraling krijgen. Voor nu laat ik structuur met rust omdat ik eerst zelf controle wil hebben over de details en zien wat dat oplevert.
Details
Ondanks dat er geen mogelijkheid bestaat om met lagen te werken kan ik wel kiezen om een bewerking lokaal toe te passen met een masker. Om alleen de rots en het water op de voorgrond eruit te laten springen kies ik een paint mask. Want details in de lucht versterk ik liever niet omdat dat de ruis versterkt en het zachte karakter van de wolken aantast. Dat masker hoeft echt niet zo nauwkeurig en daarmee is het een klusje van niks.
Supercontrast in Luminar AI
Dit is ook een van mijn favoriete functies. Je kan het vergelijken met schaduw / hooglichten, maar dan een tikkeltje anders. De schuif van balans naar rechts betekent luminantie dimmen. Naar links is dan vanzelfsprekend het verhogen van de luminantie. Het is altijd een beetje uitvogelen wat de beste combinatie is van de contrast en de balans regelaar.
Klaar?
Dit waren zo een paar snelle aanpassingen in Luminar AI die de foto al een heel andere aanblik geven. De software zit nog vol met mogelijkheden en het is leuk om die ook te verkennen. Doel voor vandaag was om vlot tot een aansprekend resultaat te komen. En dat had ik snel voor mekaar. Wanneer is een foto dan af? Net zoals bij een schilderij, wanneer de kunstenaar vindt dat het af is.
Eén reactie
Leuke tip. Thanks