Menu

Onderdeel van Pixfactory

Review: SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports

Mijn naam is Wouter Roepel. In het dagelijks leven ben in ondernemer en werk ik als hypotheekadviseur. In mijn vrije tijd ga ik graag op stap met de camera. Het liefst fotografeer ik vogels, maar zoogdieren en insecten hebben ook zeker mijn aandacht. Toen mij werd gevraagd om de SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports met Sony E-mount te testen had ik me voorgenomen om op een aantal facetten in het bijzonder te letten. Wat ik belangrijk vind zijn dingen als de vormgeving en functies, de snelheid van de autofocus, het bokeh en de mogelijkheid om onderwerpen van zowel veraf als dichtbij goed te kunnen vastleggen. Ik heb deze lens getest in combinatie met mijn Sony A7r IV.
Boerenzwaluw
Dit is mijn review van de SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports. Fotograaf: Wouter Roepel

Vormgeving en functies

Al tijdens het uitpakken viel mij op dat het objectief heerlijk compact is en bovendien een stuk kleiner dan andere 600mm zoomlenzen. Op 150mm is de lengte van de lens slechts 26,5 cm. Het gewicht van de lens is, met 2100 gram, vergelijkbaar met andere telezoomlenzen. De lens wordt standaard geleverd met een statiefgondel die Arca-Swiss compatibel is en een eenvoudig te monteren zonnekap.

SIGMA 150—600MM F5-6.3 DG DN OS SPORTS MET SONY E-MOUNT
De SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports met Sony E-mount is een beest van een lens. Fotograaf: SIGMA

Eén van de voordelen van de lens is dat hij is uitgerust met een 3-stands focuslimiter. Hierbij kun je kiezen om scherp te stellen van dichtbij tot 10 meter, vanaf tien meter tot oneindig, of over het gehele bereik. Dit zorgt ervoor dat je jouw onderwerp sneller in focus hebt. Ook bij de ingebouwde beeldstabilisatie kun je kiezen uit drie standen: uit, standaard en de panfunctie. De lens heeft ook een custum mode schakelaar. Hiermee kun je zowel de autofocus als de stabilisatie aanpassen, maar daar heb je een los verkrijgbare USB-dock voor nodig. Deze functie heb ik verder niet getest.

En alsof dat nog niet voldoende schakelaars waren heeft het objectief ook nog een laatste schakelaar waarmee je de stroefheid van het zoomen kan aanpassen. Dit is wel heel erg handig, want hiermee kun je de zoom ook blokkeren. Dit houdt in dat de lens niet automatisch uitzoomt als je hem om je nek hebt hangen. Hij blijft dan dus altijd lekker compact.

De autofocus op de proef stellen

Voor een vogelfotograaf is het natuurlijk heel belangrijk dat de autofocus van een lens perfect werkt. Vogels zitten nauwelijks stil. Ze zijn altijd in beweging, zelfs als ze niet vliegen. Daarbij zitten vaak ver weg. Om de autofocus van de Sigma 150-500mm goed te kunnen testen ben ik naar een kolonie witwangsternen bij het Zuidlaardermeer gegaan, om te proberen deze beweeglijke en snelle vogels onder andere in vlucht vast te leggen. Het resultaat mag er zijn! De autofocus deed goed zijn werk, zowel van dichtbij als op grote afstand.

Bij het fotograferen van de witwangsternen werkte de autofocus prima.
Bij het fotograferen van de witwangsternen werkte de autofocus prima. Fotograaf: Wouter Roepel
Het voeren van de jongen was een genot om te fotograferen met de SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports.
Het voeren van de jongen was een genot om te fotograferen met de SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports. Fotograaf: Wouter Roepel

Het was eind augustus en veel juveniele sternen werden nog gevoerd door de ouders. Hierdoor heb ik prachtige foto’s van het aanbieden van het voer en van de ouders in vlucht kunnen maken. Dit vond allemaal plaats op 30 tot 45 meter afstand. Over het algemeen vind ik dit iets te ver om een scherpe foto te kunnen maken, maar het resultaat mag er toch zijn.
De ijsvogel zat ongeveer 8 meter van mij vandaan. Het resultaat is een scherpte foto met mooie contrasten en een zachte achtergrond. Instellingen van de camera voor deze ijsvogel: 600mm; 1/640sec. bij f6.3; ISO 800.

Deze ijsvogel zat ongeveer 8 meter van me vandaan.
Deze ijsvogel zat ongeveer 8 meter van me vandaan. Fotograaf: Wouter Roepel

De bokeh van het SIGMA 150-600mm objectief

Als je een foto maakt met een groot diafragma vind ik het belangrijk dat de achtergrond zacht en rustig overkomt. Het bokeh is prachtig bij deze lens. Neem nou de foto van de steenrode heidelibel die op een uitgebloeide bloem zit. De achtergrond was rommelig, met veel uitgebloeide bloemen. Alle kleuren komen terug in de foto, maar zijn zo zacht dat ze niet storen.

Ondanks de drukke achtergrond is de foto toch lekker rustig.
Ondanks de drukke achtergrond is de foto toch lekker rustig. Fotograaf: Wouter Roepel

Dichtbij of veraf

Bij het testen van de lens heb ik zowel foto’s gemaakt van dichtbij als veraf. Hierbij heeft de minimale scherpstelafstand heeft me echt verrast. Op 150mm is deze slechts 58cm en op 600mm kun je tot op 280cm scherpstellen. Ook al is dit geen macrolens, het is toch fijn dat je met deze lens zo dichtbij kan komen.
Als ik een foto maak van een libel of vlinder dan wil ik graag de kleinste details zien. En als ik de foto’s op 100% bekijk kan ik ieder haartje zien en de cellen van de facetogen tellen. De scherpte van de lens is dus ook prima in orde.

Ook van dichtbij levert de Sigma 150-600 prima prestaties.
Ook van dichtbij levert de SIGMA 150-600mm prima prestaties. Fotograaf: Wouter Roepel

 

Conclusie over het SIGMA 150-600mm objectief

Ik ben heel erg onder de indruk van deze lens. De facetten die ik belangrijk vind zijn allemaal prima in orde. De SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports is een uitstekende telelens. En dat dit kan voor een prijs onder de € 1.400,00 is helemaal indrukwekkend.

Auteur: Wouter Roepel

2 reacties

  1. Ik ben het helemaal eens met deze review. Ik gebruik de Canon versie van de 150-600 op een EOS90D en het bereik dat je daarmee hebt is fenomenaal. De lens is scherp van hoek tot hoek en ik heb dezelfde ervaring met de mooie zachte bokeh. Enige nadeel is dat hij niet zo heel lichtsterk is, maar in de praktijk ben ik nog weinig situaties tegengekomen dat het onbruikbaar werd.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Ik ben het helemaal eens met deze review. Ik gebruik de Canon versie van de 150-600 op een EOS90D en het bereik dat je daarmee hebt is fenomenaal. De lens is scherp van hoek tot hoek en ik heb dezelfde ervaring met de mooie zachte bokeh. Enige nadeel is dat hij niet zo heel lichtsterk is, maar in de praktijk ben ik nog weinig situaties tegengekomen dat het onbruikbaar werd.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: