“Fotoparanoia”
Fotoparanoia is het fenomeen dat je angst hebt om dierbare foto’s te verliezen. Achter elke foto zit een enorme investering in geld, kennis, tijd en energie. Aan elke succesvolle foto gaat veel teleurstelling vooraf. Als je na al die investeringen eindelijk de gewenste foto hebt dan is dat een euforisch moment. Zeker als de foto geslaagd is.
Foto’s verliezen die je op verre locaties hebt gemaakt zijn extra pijnlijk. Wellicht kom je daar nooit meer. Denk aan een reis naar Madagaskar waar je al jarenlang van hebt gedroomd. Je kan eindelijk deze dure reis maken en steekt veel energie in het creëren van jouw beste foto’s van dat moment. Na urenlang zoeken maak je dan een geweldige foto van die zeldzame soort. Vervolgens worden je spullen gestolen, is je geheugenkaart defect, wis je per ongeluk al je foto’s of verlies je jouw geheugenkaart. Een camera kun je weer kopen, maar die foto’s krijg je nooit meer terug. Een nachtmerrie!

Voorkomen is beter dan genezen.
Gelukkig zijn er manieren om deze angst te verzachten. Natuurlijk is 100% zekerheid onmogelijk, maar met een aantal beschermende maatregelen kom je dichtbij. De kern van de maatregelen is het maken van reservekopieën (back-ups) waarmee je extra zekerheden kunt inbouwen. Gebruik meerdere manieren en vergroot de kans dat jouw foto’s behouden blijven.

Opslag op twee geheugenkaarten tegelijk
Veel moderne camera’s kunnen tegenwoordig naar twee geheugenkaarten tegelijk schrijven. Je hebt dan twee geheugenkaartjes met identieke data. Dit beschermt je niet tegen verlies of diefstal, maar wel tegen het per ongeluk wissen van foto’s of tegen defecte geheugenkaarten.

Gebruik een laptop om foto’s van de geheugenkaart te kopiëren
Bewaar de gemaakte reservekopieën op de laptop of externe harde schijf op een andere plaats dan de camera. Laat deze bijvoorbeeld in het hotel achter. Wanneer je de reservekopieën op verschillende plaatsen bewaart spreid je het risico op verlies.
Gebruik een speciale back-up device om onderweg reservekopieën te maken
Een back-up device is een compact apparaat met interne opslag en verschillende kaartlezers. Je kunt hiermee de foto’s van de geheugenkaart naar de interne opslag van de back-up device kopiëren. Deze apparaten zijn compacter dan een volwaardige laptop. Wanneer je gaat vliegen of gewicht wil besparen is dit een perfecte oplossing. Dit apparaat kun je net als een laptop in je koffer verstoppen terwijl je met de fototas op pad bent. Voorbeelden van zo’n apparaat zijn de Hyperdrive Colorspace UDMA 3 en Gnarbox 2.0.

Upload je foto’s naar de cloud
Met een laptop, tablet of smartphone kun je foto’s naar een clouddienst uploaden. Voorbeelden van clouddiensten zijn Google Drive, Dropbox, iCloud en Onedrive. Tegenwoordig kunnen een aantal nieuwere camera’s ook direct naar de cloud uploaden. Je hebt voor het uploaden echter wel een snelle internetverbinding nodig. Het grote voordeel is dat je foto’s ver weg op een veilige plaats staan. Deze methode is voor thuis ook erg aan te raden. Mochten je harde schijven crashen of zich een ramp voltrekken, dan staan je foto’s veilig in de cloud.
De bedoeling van het artikel is niet om je angstig te maken, maar wel om je bewust te maken. Hoe meer beschermende maatregelen je gebruikt, hoe kleiner de kans op verlies. Dat geldt natuurlijk ook voor je algehele fotocollectie die je thuis hebt. Dit kan je rust geven en de “foto paranoia” verzachten.

12 reacties
op vakantie maak ik foto’s en die worden direct ook gedeeld met meijn mobieltje. heb je voldoende data of ben je in de buurt van bruikbare wifi dan in de clouwd zetten. is met de app van Nikon automatisch te doen. (voor wie een Nikon heeft. bij oudere toestellen moet je hiervoor een geheugenkaartje kopen met wifi.) eenmaal terug op de camping ook de raw bestanden overzetten naar een laptop.
Ja een super systeem! Image.Canon doet hetzelfde. Mijn Canon R5 kan ook direct naar Google Drive uploaden. Goede ontwikkelingen!
op vakantie maak ik foto’s en die worden direct ook gedeeld met meijn mobieltje. heb je voldoende data of ben je in de buurt van bruikbare wifi dan in de clouwd zetten. is met de app van Nikon automatisch te doen. (voor wie een Nikon heeft. bij oudere toestellen moet je hiervoor een geheugenkaartje kopen met wifi.)
Hyperdrive Colorspace UDMA 3 en Gnarbox 2.0.
Niet meer leverbaar
Dat is pas sinds kort dan. De Gnarbox 2.0 is op bestelling leverbaar en de hyperdrive krijgt waarschijnlijk een update. Meestal is iets niet meer leverbaar en komt er een nieuwe versie. Al kan het ook komen door een wereldwijd tekort aan onderdelen en grondstoffen.