Menu

Onderdeel van Pixfactory

EIZO lanceert uniek filmproject

Op 12 oktober 2018 ging de Colourclass Lofoten van start – een videoserie van EIZO. Deze zesdelige serie behandelt de volledige workflow van de landschapsfotografie, van planning tot afdruk. Met name kleuren en kleurenbeheer krijgen hierbij veel aandacht.
colourclass

De missie

Kleuren en licht spelen een bijzondere rol in de landschapsfotografie, want ze bepalen het verschil tussen een simpel plaatje van een landschap, en een indrukwekkende foto die de kijker laat pauzeren.

We bespreken de uitrusting en de planning. Ook gaan we in op de perfecte belichting van landschapsfoto’s met behulp van het histogram en het gebruik van filters om de belichtingstijd overdag te verlengen, of om het licht zo te sturen dat het volledige dynamisch bereik van de beeldsensor wordt benut. We laten zien hoe we onze motieven vinden. En zoals de naam ‘Colourclass’ al laat zien, spelen kleuren een belangrijke rol in deze serie. We laten zien hoe de camerakalibratie werkt, welke monitor u als fotograaf zou moeten gebruiken en waarom ook deze moet worden gekalibreerd. Met behulp van ICC-profielen kan een fotograaf al op de monitor beoordelen hoe de afdruk eruit zal zien. De Colourclass Lofoten behandelt ook hoe u deze ‘softproof’-weergave krijgt, hoe u ICC-profielen aanmaakt en waar u op moet letten bij het afdrukken van uw foto’s.

Colourclass Lofoten.

De afleveringen

De afzonderlijke afleveringen gaan in op de volgende onderwerpen:
Aflevering 1: Keuze van de uitrusting, reis naar de bestemming
Aflevering 2: Locatieplanning met apps
Aflevering 3: Histogram en gebruik van verloop- en grijsfilters
Aflevering 4: Het analyseren van de locatie – hoe u een imposant landschap overbrengt op een indrukwekkende foto
Aflevering 5: Kalibratie van de camera, technologie en kalibratie van de monitor
Aflevering 6: Profileren van de printer, ICC-profielen, papier- en printerinstellingen en afdrukken

Colourclass Lofoten
Colourclass Lofoten.

Om alle afleveringen te bekijken ga je eenvoudig naar de site van EIZO Academy.

De hoofdrolspelers

Permanente schemering op de Lofoten
Voor de videoserie is Christian Ohlig, fotograaf en specialist in kleurbeheer bij monitorfabrikant EIZO, samen met Serdar Ugurlu, Lofotenkenner, landschapsfotograaf en mentor van PhotoTours4U, naar Noorwegen gereisd. Het doel: om in het uiterste noorden van Europa het bijzondere licht op de Lofoten-eilandengroep vast te leggen.
De hoop was natuurlijk om hier unieke lichtomstandigheden en adembenemende locaties te vinden, en dat is meer dan gelukt. De Colourclass Lofoten biedt daarom niet alleen de nodige kennis over fototechniek, maar ook schitterende opnamen voor nieuwe reisinspiratie. Christian Ohlig en Serdar Ugurlu werden begeleid door een filmteam van www.hunderteins.de, dat er uitstekend in is geslaagd om de imposante landschappen passend vast te leggen.

colourclass-lofoten
Colourclass Lofoten.

De locatie

Adembenemende schoonheid
De Lofoten breiden zich uit tot 300 kilometer boven de poolcirkel. Door deze extreem noordelijke ligging lijkt de schemering op deze eilanden enkele weken bijna oneindig, met majestueus, schuin invallend licht, goud en geweldig. Zelfs na zonsondergang is de zon niet geheel verdwenen, maar blijft net onder de horizon. Gedurende deze “nacht” zorgt het indirecte zonlicht van achter de horizon ervoor dat alles baadt in een fascinerende, goud-rood-blauwe gloed. Spectaculair licht dus, en perfecte omstandigheden voor landschapsfotografie met spectaculaire kleuren.

Lofoten.

De uitrusting

De complete workflow voor beeldbewerking, inclusief afdruk ter plekke
Het doel was om de complete workflow te demonstreren, van planning tot afdruk. Hiervoor werd een volledige ‘digitale doka‘ naar Noord-Noorwegen getransporteerd: EIZO ColorEdge-monitoren, een krachtige PixelStation van PixelComputer, een DIN-A2-printer SC P800 van Epson en een grote stapel van het meest hoogwaardige Fine-Art-papier van ILFORD.
Voor de Colourclass Lofoten werkte EIZO nauw samen met verschillende partners uit de fotobranche. Hierbij willen we datacolor, EPSON, f-stop gear, Fujifilm, Gitzo, Haida, ILFORD en PixelComputer bedanken voor hun waardevolle ondersteuning.

colourclass-lofoten
Colourclass Lofoten.

EIZO: Gewoon compromisloze kwaliteit


EIZO is het Japanse woord voor ‘beeld’. Het is ook de naam van een wereldwijd toonaangevende fabrikant van high-end monitoroplossingen. EIZO streeft ernaar de beste monitoren voor ieder toepassingsgebied te bouwen. In omgevingen waar uitstekende beeldkwaliteit gewenst of absoluut noodzakelijk is, vindt u daarom monitoren van EIZO. EIZO levert onder andere monitoren voor: backoffices, ziekenhuizen, luchtverkeersleidingen, ontwerp- en fotostudio’s, scheepsbruggen, architectenbureaus, beurzen en gamingtoernooien.
Kortom: wie over EIZO praat, heeft het over compromisloze kwaliteit. EIZO overtuigt al tientallen jaren met maximale betrouwbaarheid, beeldkwaliteit en ergonomie in al haar producten.

Colourclass
Colourclass Lofoten.

Eén reactie

  1. Sorry, het zal goed bedoeld zijn, maar ik vind die nagesynchroniseerde youtube-films niet om aan te zien (of eigenlijk: niet om aan te horen). Heb het na 3 minuten opgegeven. Het was beter geweest de originele stemmen te behouden en te ondertitelen….

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Sorry, het zal goed bedoeld zijn, maar ik vind die nagesynchroniseerde youtube-films niet om aan te zien (of eigenlijk: niet om aan te horen). Heb het na 3 minuten opgegeven. Het was beter geweest de originele stemmen te behouden en te ondertitelen….

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: