Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen van fruitbloesem tijdens het beregenen

In deze Making Of neem ik je graag mee langs de route die leidde tot de foto van de ijsbloesem. De foto van de appelbloesem na een nachtvorst en een niet natuurlijke regenbui. Ik hoop je hiermee te enthousiasmeren en te inspireren om zelf ook fruitbloesem te gaan fotograferen tijdens het beregenen.
Het fotograferen van fruitbloesem tijdens het beregenen.
De opname waar ik blij van werd. Fotograaf: Hans Brongers

April doet wat hij wil

Wie denkt dat in de maand april de vorst wel voorbij is kan bedrogen uitkomen. Niet voor niets kennen wij de spreuk April doet wat hij wil! Met name fruittelers houden juist in april de weersverwachtingen scherp in de gaten. Verscheidene fruitbomen staan dan per slot van rekening al volop in bloei. Nachtvorst kan rampzalige gevolgen hebben voor de oogst van het fruit later in het jaar.

IJslaagje biedt unieke fotokansen

Gelukkig heeft de fruitteler een troef achter de hand wanneer nachtvorst wordt voorspeld namelijk: beregenen! In de nacht besproeit de teler de fruitbomen waardoor er een dun laagje ijs op de fruitbloesem ontstaat. Dit ijslaagje beschermt de vrucht tegen het bevriezen. Naast de bescherming van de vrucht levert het ijslaagje ongekend mooie fotokansen voor de fotograaf. Om die mooie foto’s te kunnen maken gaat er wel enige voorbereiding aan vooraf.

Een regenboog, met een beetje geluk ook te zien bij het beregenen van fruitbomen.
Een regenboog, met een beetje geluk ook te zien bij het beregenen van fruitbomen. Fotograaf: Hans Brongers

Geschikte fruitboomgaard vinden

Om te beginnen ben ik fysiek op zoek gegaan naar fruitboomgaarden. In het deel van Nederland waar ik woon is dat niet zo moeilijk. Rond de plaatsen Cothen, Werkhoven en ’t Goy in de Provincie Utrecht zijn veel fruitboomgaarden te vinden. Toegankelijke gaarden, oftewel niet omheinde gaarden, vinden is iets moeilijker. Je wilt tenslotte de bloesem van zo dichtbij mogelijk fotograferen. Hierbij ga ik er wel van uit dat je met respect je ophoudt op andermans grondgebied en zeker de fruitbloesem niet aanraakt, hoe verleidelijk het ook mag zijn.

Het weer en het tijdstip

De fruitteler besluit te gaan beregenen wanneer op een heldere nacht nachtvorst met een temperatuur lager dan 0 °C wordt voorspeld. Dus is het zaak is om zelf ook de weersverwachtingen in de gaten te houden. Persoonlijk vind ik het moment rond zonsopkomst het mooiste om naar de fruitboomgaard te gaan. Naast het mooie licht vindt het beregenen veelal dan nog plaats. De waterdruppels kunnen voor fraaie neveneffecten zorgen in je foto. Informeer je dus ook over hoe laat en waar de zon ten opzichte van de boomgaard opkomt.

Nat pak

Voor het fotograferen van ijsbloesem moet je niet bang zijn dat je nat wordt. Het beregenen duurt veelal voort tot na de zonsopkomst. Voor het beregenen gebruikt de fruitteler meestal zogenaamde klepel- of tiksproeiers. Dit mechanisme laat de sproeier al tikkend een vooringestelde route volgen. Het is zeker niet ondenkbaar dat je meerdere keren de sproeiregen over je heen krijgt. Dit laat ik mij overigens graag voor mooie foto’s gebeuren. Om te voorkomen dat mijn apparatuur en ik nat worden gebruik ik een hoes over de camera en heb regenkleding aan. Met een schoon microvezeldoekje veeg ik zo nodig de druppels van mijn lens.

Goede regenbescherming voor zowel de camera als jijzelf is essentieel.
Goede regenbescherming voor zowel de camera als jijzelf is essentieel bij het fotograferen van fruitbloesem tijdens het beregenen. Fotograaf: Hans Brongers

Compositie vinden

Het vinden van een mooie compositie vond ik door de enorme hoeveelheid mogelijkheden niet eenvoudig. Tel daarbij de regenbui op, die ik iedere keer weer over mij heen kreeg. Na een aantal pogingen vond ik de compositie die mij aansprak, een close-up opname die ik iets tegen het licht in nam. Hierdoor werden de druppels in de achtergrond als vlekken mooi zichtbaar (bokeh), maar de regenstralen zelf ook.

Een van de vele pogingen om ijsbloesem vast te leggen.
Een van de vele pogingen om ijsbloesem vast te leggen. Fotograaf: Hans Brongers

Wanneer bloeit welke fruitboom

Hier vind je meer informatie over de bloeitijd per fruitboom.

2 reacties

  1. Door dit verhaal en foto’s zal menigeen enthousiast worden. Perfect gepland dit artikel nu in ‘natuurfotografie’ daar komende dagen nachtvorst voorspeld is. Erg leuk om deze tak van fotografie ook eens vast te leggen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Door dit verhaal en foto’s zal menigeen enthousiast worden. Perfect gepland dit artikel nu in ‘natuurfotografie’ daar komende dagen nachtvorst voorspeld is. Erg leuk om deze tak van fotografie ook eens vast te leggen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: