Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Vloggen met Roy en Johan

Heb je het Natuurfotografie Magazine? Dan heb je afgelopen editie kunnen lezen dat ik op pad ging met Roy van der Wens, prijswinnend bruidsfotograaf. Tijdens onze magische ochtend in de omgeving van Eindhoven hadden wij beide onze mini camera’s mee om naast het fotograferen ook een vlog te maken van onze ontmoeting. Hoe dat is vergaan lees je hier.
Roy nam mij mee naar een uitgestrekt klaprozenveld. Vroeg in de ochtend was dit decor voor mijn interview maar tevens onze eigen vlogs.
Roy nam mij mee naar een uitgestrekt klaprozenveld. Vroeg in de ochtend was dit decor voor mijn interview maar tevens onze eigen vlogs. Fotograaf: Johan van der Wielen

Heb je mijn tips gelezen over vloggen? Nee? Kijk dan snel hier voor deel 1 en hier voor deel 2.

Wil je meer weten over het werk van Roy, volg hem dan op instaYouTube of bekijk zijn site.

Roy aan het werk voor een stukje van zijn vlog, deze keer opgenomen met de telefoon.
Roy aan het werk voor een stukje van zijn vlog, deze keer opgenomen met de telefoon. Fotograaf: Johan van der Wielen

Alles tegelijk

Laat ik beginnen te zeggen dat ik het erg lastig vind om alles tegelijk te doen. Zo moet ik op zo’n ochtend niet alleen interviewen (wat in mijn geval neerkomt op improviseren daar ik mij niet voorbereid om zoveel mogelijk aan het toeval over te kunnen laten), foto’s maken van in dit geval Roy, zelf natuurfoto’s maken, filmen van mijzelf als verteller en het filmen van b-roll. Veelal lukt het filmen niet omdat ik simpelweg te druk ben met de andere taken. En eerlijk is eerlijk… dat heeft prioriteit.

Toen Roy mij vooraf vroeg of hij er een vlog van moest maken, kon ik natuurlijk niet achterblijven.

Daar sta ik dan, midden in het klaprozenveld met mijn DJI Pocket 2 in de hand opnames te maken.
Daar sta ik dan, midden in het klaprozenveld met mijn DJI Pocket 2 in de hand opnames te maken. Fotograaf: Roy van der Wens

Vlog zonder plan

Tip #1 van mijn 9 tips: zorg voor een plan. Daar ben ik het echt ook oprecht volledig mee eens (anders zou ik het niet schrijven). Maar ja, in dit geval weet ik niet waar ik heen ga want Roy had de locatie bedacht, ik ken Roy nog niet en heb ook geen idee wat we tegen gaan komen. Dat zijn de moeilijkste vlogs want je weet niet wat wel en wat niet belangrijk is om te filmen. Een verhaal heeft een logisch verband maar anders dan een beleving gedurende de ochtend kan ik niet in het verhaal brengen. Het enige wat dus overblijft is een chronologische volgorde van gebeurtenissen in de hoop dat er interessante momenten zullen zijn.

Dit zijn momenten waar je heel blij van wordt. Alleen moet je op zo’n moment de tegenwoordigheid van geest hebben niet alleen te fotograferen maar ook b-roll te schieten èn voice over of selfie shots.
Dit zijn momenten waar je heel blij van wordt. Alleen moet je op zo’n moment de tegenwoordigheid van geest hebben niet alleen te fotograferen maar ook b-roll te schieten èn voice over of selfie shots. Fotograaf: Johan van der Wielen

Spelen en lol hebben

Van het begin af aan was er een enorme klik tussen Roy en mijzelf en dat zie je meteen in beide vlogs. Speelse plagerijen, lol hebben en genieten waren van begin af aan de elementen van onze ochtend. Bijna alle momenten van filmen waren spontaan, gewoon de camera pakken en wel zien wat er gebeurt. Dat kan niet altijd en je moet er wel veel creativiteit en improvisatievermogen voor hebben. Achteraf zie je wat je eigenlijk had moeten doen, moeten zeggen of moeten filmen maar het spontane karakter voerde deze keer de boventoon.

De fotograaf fotografeert de vlogger in de telefoon…
De fotograaf fotografeert de vlogger in de telefoon… Fotograaf: Johan van der Wielen

Lastige montage

Hoe beter het verhaal en je voorbereiding, hoe minder werk in de montage. Immers, dan heb je alle shots die je had gepland en is het een kwestie van monteren. Nu kwam ik thuis met een hele berg losse clips, losse sounds en geen voorbedacht verhaal. Dan is het puzzelen met alle clips hoe je er een verhaal van gaat maken. Gelukkig hadden we wel beiden een afronding geschoten bij Roy in de tuin waardoor je ook ergens naartoe kan werken.

Ik heb ervoor gekozen om dezelfde stijl als de vlog van Roy aan te houden… speciaal daarvoor heb ik een mooie quote over natuur gevonden.

Wat ikzelf achteraf tijdens de montage enorm gemist heb, is de b-roll. Fotografie en interview zijn het belangrijkste, dan film je ook nog jezelf en Roy maar ik kom er gewoonweg niet meer toe om ook nog de noodzakelijke b-roll te filmen. En zoals ik in mijn tips schreef… je kunt nooit genoeg b-roll hebben. Dit heb ik enigszins opgelost door mijn foto’s ertussen te monteren.

Achteraf had ik dit shot graag ook nog als soort slider shot gehad waarbij je heel mooi de parallax ziet verschuiven tussen bomen en achtergrond.
Achteraf had ik dit shot graag ook nog als soort slider shot gehad waarbij je heel mooi de parallax ziet verschuiven tussen bomen en achtergrond. Fotograaf: Johan van der Wielen

De resultaten

Nieuwsgierig naar de resultaten? Bekijk dan onze beider vlogs. Let wel, het is geen wedstrijd. De één is niet mooier dan de ander, het is gewoon leuk om de overeenkomsten en verschillen te zien.

Veel kijkplezier,

Roy en Johan

  1. Vlog Roy
  2. Vlog Johan

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: