Menu

Onderdeel van Pixfactory

Compositie: Letten op lijnen

Lijnen zijn belangrijk bij het bepalen van je compositie. Een harmonieuze lijnverdeling is een genot voor het oog, als fotograaf moet je je daar goed bewust van zijn en steeds nadenken over het gebruik van lijnen in je beeld.
lijnen
Lijnen van licht en schaduw nemen je mee naar de bomen in de achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

Wij nemen waar in drie dimensies en een foto is een platte weergave van die werkelijkheid. In dit platte vlak komen diepte en schaal veel minder tot uitdrukking. Toch kun je foto’s vaak zo componeren dat deze elementen in de ogen van de waarnemer behoorlijk uit de verf komen. Je kunt de beleving van diepte in een foto versterken door gebruik te maken van lijnperspectief, krachtige lijnen en banen die zich naar de horizon steeds meer verkleinen. Lijnperspectief zie je bijvoorbeeld als een rij bomen of een rij paaltjes naar de horizon steeds kleiner wordt.

Convergerende lijnen zijn lijnen die ook naar elkaar toe lopen, maar niet naar de horizon. Bijvoorbeeld de toppen van een boom als je omhoog kijkt in het bos. Met een groothoeklens kun je dit effect versterken. Convergerende lijnen versterken het gevoel van hoogte. Niet altijd is dat wenselijk, je kunt convergerende lijnen corrigeren door gebruik te maken van een tilt & shift objectief of achteraf softwarematig in een fotobewerkingsprogramma.

Lijnen in het landschap zijn erg belangrijk, zij voeren je oog mee door het beeld en zijn je gids naar de interessante punten. Lijnen verdelen het landschap in delen en geven overzicht.

Strakke lijnen in het Groninger cultuurlandschap. Fotograaf: Ron Poot

Niet alleen in landschappen maar ook bijvoorbeeld bij macrofotografie kunnen lijnvormige patronen je compositie sterker maken. Lijnen voeren je blik mee en daarvan kun je gebruik maken. Lijnen zijn van nature op vele manieren aanwezig: grashalmen in de achtergrond, grensvlakken tussen licht en donker, een kleurpatroon van bloemen, spinrag. Hoe meer je er op let, des te meer zul je er ontdekken. Kijk of je lijnen zodanig in je compositie kunt betrekken dat ze het oog naar je onderwerp leiden, of verbindingen leggen tussen verschillende onderdelen in het beeld.

Juist omdat ze je blik vangen kunnen lijnen ook storend werken. Een hinderlijke grashalm in de achtergrond kan op een vervelende manier de aandacht op zichzelf vestigen. Bij het fotograferen van planten en paddenstoelen kun je storende sprietjes vaak weg tuinieren, bij vliegensvlugge beestjes is dat lastig. Dan moet je proberen storende elementen uit beeld te houden door net een iets ander standpunt te kiezen. Het bespaart je veel ergernis als je meteen bij het bepalen van het beeld in de zoeker op zulke hinderlijke zaken bedacht bent en zorgt dat ze uit de weg blijven.

Bron: Praktijkboek Landschapsfotografie en Praktijkboek Macrofotografie.

Spelen met lijnen bij macrofotografie: de plaatjes van een oorzwammetje. Fotograaf: Daan de Vos

Meer weten?

Wat is compositie?

Compositietips voor Nederlandse landschappen

Sfeer en lijnen op de tafelberg

Bloeiende tulpenvelden

Praktijkboek Landschapsfotografie

Praktijkboek Macrofotografie

cover landschapsfotografie praktijkboekcover macrofotografie praktijkboek

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: