Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 2 juni

Na de uiterste natte lente, is het weer volledig omgeslagen. Het is zonovergoten, hetgeen voor de fotografie al bijna net zo saai is als dat eindeloze grijs. Door de vele zon, maar ook door de aanhoudende wind, begint het toch alweer flink droog te worden. Dat betekent onder andere dat planten korter bloeien. Natuurfotografie in met zomers weer, het blijft stevig aanpoten...
Neushoornkever. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Weersverwachting

Daarover kunnen we kort zijn: het blijft overwegend zonnig. Soms zullen er wat onschuldige wolken voorbij drijven. Het noorden van Nederland blijft daarvoor het meest gevoelig. Regen hoeven we voorlopig niet te verwachten.

Vogelfotografie

Het is de periode dat er overal jong grut rondloopt en zwemt. Tegelijkertijd zijn sommige vogels, zoals merels, aan hun tweede broedsel begonnen. Met het warme weer worden er de laatste tijd weer meer slangenarenden gezien. In vlucht lijkt deze roofvogel best veel op een buizerd, maar hij onderscheidt zich door de nagenoeg witte onderzijde (met strepen op de vleugels), donkere kop en het ontbreken van donkere vlekken op de ondervleugels.

Op heideterreinen kun je in de schemer het bijzondere geluid van de nachtzwaluw horen. Dit geluid heeft iets weg van een slecht lopend dieselmotortje. Met wat geluk ontwaar je nog net een donkere sikkel van formaatje merel die in het schemerlicht voorbij vliegt. Een nachtzwaluw op de foto krijgen is een grote uitdaging. De vogel rust overdag in bomen of op de grond en heeft een perfecte schutkleur.

Nachtzwaluw. Fotograaf: Bob Luijks

Macrofotografie

Macrofotografie is op dit moment best een uitdaging. Natuurlijk zijn er onderwerpen genoeg, maar door de aanhoudende wind staan de bloemen maar niet stil en door de warmte blijven insecten nooit lang zitten. Achter de beestjes aanhollen heeft geen zin. Het best wacht je bij een veelbelovende bloem. Dat scheelt je een hoop zweetdruppels! Tip: een plamp geeft je planten stabiliteit!

Een echte vroege junisoort is de neushoornkever, een van onze grootste keversoorten. Hoewel de soort zeker niet algemeen is, kun je ‘m toch gewoon in de tuin aantreffen. Een voorwaarde is wel een flinke composthoop waar ook de nodige houtsnippers in zitten. Je vindt de neushoornkever daarom ook op andere gelijkende plekken, zoals speciale broedhopen voor ringslangen.

Neushoornkever. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Opvallend is dat er nog steeds weinig vlinders zijn. Wel vliegen er wat blauwtjes (icarusblauwtje, klaverblauwtje, bruin blauwtje) rond, maar dan toch steeds in verrassend lage aantallen. Hetzelfde geldt voor (zeldzame) parelmoervlinders.

Aan bloeiende planten uiteraard geen gebrek. Een fotogenieke soort die nu bloeit is vingerhoedskruid. Je vindt ze vaak op plekken waar wat takmateriaal ligt. Met een meervoudige belichting kun je het romantische karakter van de plant benadrukken. Ze groeien vaak met meerdere exemplaren bij elkaar, wat voor een mooie lijnwerking kan zorgen.

Vingerhoedskruid. Fotograaf: Bob Luijks

Tevens vallen de witte bloemschermen van de vlier op dit moment enorm op. Dat geldt ook voor de dolle kervel. Wellicht denk je in een oogwenk dat het om laat fluitenkruid gaat, maar grote kans dus dat het om een look-a-like gaat.

Dolle kervel. Fotograaf: Bob Luijks

Landschapsfotografie

De ‘blauwgraslanden’ staan er op dit moment fraai bij met onder andere echte koekoeksbloem en kale jonker. Hetzelfde geldt ook voor de kalkgraslanden. Verder is het landschap in korte tijd getransformeerd van fris lentegroen naar dof zomergroen. Dat klinkt wat minder aantrekkelijk, maar het zorgt voor wat subtielere foto’s (ideaal voor intieme landschappen). Zonder wolken of mist, is het voor de landschapsfotograaf niet de gemakkelijkste periode. Overweeg eens in zwart-wit te werken. De harde contrasten zijn nu welkom en van lelijke kleuren heb je geen last. Zoek naar krachtige vormen of gebruik schaduwen in je voordeel.

Lelijk, hard licht? Denk in zwart-wit! Fotograaf: Bob Luijks

Tip

De zon schijnt ongenadig hard. Smeer je goed in met zonnebrand; je huid verbrandt in deze tijd van het jaar al binnen een kwartier. Neem ook voldoende te drinken mee.

Aan de slag

Wat ga jij komende week fotograferen? Meld het onder dit artikel, deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend.

 

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: