Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 24 maart 2023

Welkom bij het eerste natuurfotografiejournaal. Vanaf nu zullen we wekelijks op vrijdag een overzicht samenstellen van onderwerpen die zich nu goed laten zien en fotograferen. Natuurlijk zullen we ook stilstaan bij het weer en de mogelijkheden die dit geeft. Zo kun jij je laten inspireren en wellicht op pad gaan met deze tips in je achterhoofd.
Pimpelmees; Blue Tit; Parus caeruleus; Cyanistes caeruleus
Pimpelmees snoept van nectar van Sleedoorn Fotograaf: Michel Geven

Deze week is het zichtbaar dat de natuur op het punt staat te ontluiken. Vorige week vrijdag waren in één klap in het hele land de tjiftjaffen te horen. De bosanemonen, het speenkruid en klein hoefblad staan in bloei en de wilgen tonen hun geelgroene waas van jong blad.

Weer- en weersverwachting

Het zijn nog de maartse buien die het voor het zeggen hebben. Gelukkig zijn het buien en zijn er ook opklaringen tussendoor. Voor fotografen geen slecht scenario, wat denk je van een groep vogels beschenen door de zon met een donkerblauwe bui als achtergrond. Of zo’n mooie wilg die contrasteert met een donkere regenbui. Zorg wel dat je je apparatuur goed beschermt.

De wind is een factor om rekening mee te houden, niet alleen kan het daardoor guur aanvoelen, maar om voorjaarsbloeiers te fotograferen zal niet eenvoudig zijn. Vogels zullen wat meer aan de grond blijven, maar willen ook altijd tegen de wind opstijgen of landen, daar kun je daar weer je voordeel mee doen.

In de loop van het weekend wordt het kouder en de zondag lijkt voornamelijk bewolkt te worden. Dat maakt de zaterdag tot de beste dag van het weekend. Een regenzone ligt een groot deel van de dag over het zuiden van het land. Het noorden houdt het vooralsnog droog.

Macrofotografie

De jaarlijkse paddentrek is in het midden van Nederland op z’n hoogtepunt volgens Jelger Herder van RAVON. In België en Zuid-Nederland is het al over het hoogtepunt heen, terwijl West- en Noord-Nederland tegen het hoogtepunt aanzit. Volop kansen dus om parende padden met hun bekende snoeren van eitjes te fotograferen.

De paddentrek is on het midden van het land op zijn hoogtepunt.
De paddentrek is on het midden van het land op zijn hoogtepunt. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Op het gebied van planten dienen de bosanemoon, speenkruid en ook klein hoefblad zich aan. Lukt het jou om een aansprekende foto van klein hoefblad te maken?

Het gewoon speenkruid staat volop in bloei.
Het gewoon speenkruid staat volop in bloei. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Als het maar even iets warmer wordt (vandaag en zaterdag) kun je de eerste dagvlinders zien, misschien wel in combinatie met sleedoorn die overal uitbundig in bloei staat. De vlinders die je nu ziet vliegen hebben overwinterd als imago (volwassen dier) en zullen voornamelijk citroenvlinder, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en kleine vos zijn.

Vogelfotografie

De tjiftaffen laten zich volop horen en zolang er geen blad aan de bomen zit zijn deze zangertjes relatief goed te fotograferen. Dat geldt ook voor de zwartkop die op het punt van arriveren staat. Met wat geduld komen ze vanzelf dichterbij.

De eerste blauwborsten zijn ook gearriveerd, ze beginnen direct met zingen, waardoor je ze vrij makkelijk kunt herkennen. Ga zelf eens op zoek en laat je verrassen. Misschien zie je dan ook de eerste tapuit op trek of zelfs de eerste boerenzwaluw. Weet je trouwens dat er in Ierland een influx is van de alpengierzwaluw? In Nederland zijn er inmiddels ook twee gezien, als je een gierzwaluw ziet (wat veel te vroeg zou zijn), kijk dan eens héél goed of ie ook een witte buik heeft.

De grutto zit nu nog in groepen in plas-dras gebieden. Zie je een groep, let dan ook op andere soorten die zich regelmatig mengen zoals goudplevier en kemphaan. Het duurt niet lang meer of ze beginnen met nestelen.

Heb je wel een goed gekeken naar de snavel van de blauwe reiger? Op dit moment van het jaar is de basis rood/oranje/paars, heel intens gekleurd. De periode is kort, dus let er goed op.

Landschapsfotografie

​Er komt steeds meer kleur in het landschap. Opvallend zijn de grote witte wolken van de sleedoorn, laat je eens bedwelmen door de overheerlijke geur. Ook de wilgen bloeien volop en geven het landschap een gele touch. Inzoomen op details in het landschap versterkt het contrast tussen lente en nog winter. Op zaterdag schijnt de zon, afgewisseld door flinke buien. Echte Hollandse wolkenluchten dus met interessante contrasten. Geef de lucht in dergelijke gevallen veel ruimte, maar zorg wel voor een aantrekkelijke basis.

Grote witte wolken sleedoorn laten zien dat de lente echt begonnen is. Fotograaf: Bob Luijks

Aan de slag

Moet je je camera eerst nog afstoffen en je geheugenkaartjes legen? Daar kun je de zondag goed voor gebruiken ?. Wat ga jij dit weekend doen? Meld het onder dit artikel, deel je foto’s onder deze post op Facebook, of deel ze op Instagram met de hashtag #nfweekend

 

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

2 reacties

  1. wat een interresant artikel. Heel leuk. Inderdaad de tjiftjaf al gehoord in de bossen van de landgoederen in ’s Graveland, deze week.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. wat een interresant artikel. Heel leuk. Inderdaad de tjiftjaf al gehoord in de bossen van de landgoederen in ’s Graveland, deze week.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: