HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Ren jij ook weleens een vlinder achterna?

“Hoe meer je leert, hoe minder je weet”. Zo eindigde ik mijn debuut column en zo begin ik graag deze. Want deze uitspraak is zó waar. Net als je denkt dat je de basis van de fotografie aardig in de vingers begint te krijgen, staat daar ineens een nieuwe uitdaging voor je klaar. Of eigenlijk – in mijn geval – fladdert die nieuwe uitdaging enthousiast rond. Want hoe zet je een vliegende vlinder het mooist op de foto? Het perfecte antwoord kan ik je (nog) niet geven, maar misschien vind je wat tips en herkenning in mijn weg ernaartoe.

Ren jij ook weleens een vlinder achterna?
Een vlinder in de vlucht is prachtig. Zie je die mooie grote facetogen, de lange voelsprieten en de sierlijke pootjes? Ik krijg er geen genoeg van… Fotograaf: Janneke van der Pol

De uitdaging

Het is eind juni en bloedheet. Ik heb zojuist een lange reis achter de rug en ik sta een beetje verslagen in een vlindertuin in het westen van het land. Ik had me ingeschreven voor een workshop ‘vlinders fotograferen’ en ik had er zin in. Wat zeg ik: álles in mij stond open voor het aanleren van een nieuwe techniek. Ik ging eindelijk leren om vlinders in de vlucht te vangen! De workshop bleek echter niet door te gaan en door een misverstand had ik geen afzegging gehad. Wat een pech! Daar stond ik dan… geen workshop, ver van huis en het zweet liep nú al over mijn rug. Wat te doen? Ik besloot me niet te laten kisten en zelf aan de slag te gaan!

Nu ben ik van nature niet zo overmoedig en besef ik me achteraf best dat ik tijdens die eerste pogingen de lat nogal hoog had gelegd voor mezelf. Ik maakte de ene na de andere beginnersfout; ik rende (bijna letterlijk) achter de vlinders aan en vond geen moment rust, mijn sluitertijd was veel te lang en mijn ISO te laag. En de grootste valkuil: ik vergat te genieten! Ik was veel te druk bezig met het schieten van het perfecte plaatje… Toen ik later op de terugweg in de trein door mijn foto’s scrollde zag ik veel – veel! – foto’s van bloemetjes zónder vlinder. Op een paar foto’s had ik de vlinder zowaar in de vlucht gevangen. Maar negen van de tien keer was ze me ook dan te slim af geweest en stond ze er onscherp op. Ik baalde als een stekker!

Deze tijger-passiebloemvlinder liet zich bij het opvliegen mooi op de foto zetten. Je kunt hier goed zien hoe de vlinder haar roltong weer netjes oprolt, zodat deze bij het vliegen niet naar beneden blijft hangen. Fotograaf: Janneke van der Pol

Verandering van tactiek

In de weken daarna pakte ik het anders aan. Ik nam de tijd om alles over de handige pro capture stand op mijn Olympus camera te leren. Ik struinde internet af naar informatie en tips voor het fotograferen van vliegende onderwerpen. En – niet onbelangrijk – ik besloot onderweg ook nog wat van het proces te genieten. Want zeg nou zelf, vlinders zijn toch prachtige wezentjes om op de foto te zetten?

De zebravlinder is in staat om voedingsstoffen uit stuifmeel op te nemen. Hierdoor kan ze langer leven dan veel andere vlinders. Op deze foto zie je dat het stuifmeelpapje nog aan haar roltong plakt. Fotograaf: Janneke van der Pol

Pro capture

En dus was ik deze zomer regelmatig te vinden in vlindertuinen en in de mangrove van Burgers’ Zoo, met mijn camera in de hand en mijn ogen gericht op de vlindertjes en de struik voor me. Me compleet afsluitend voor alle gillende kinderen en andere mensen om me heen – wat al een hele kunst op zich is! Op het moment dat een vlinder op een bloem ging zitten, zocht ik naar de juiste compositie en stelde ik scherp. Door de pro capture stand begint de camera met het maken van opnames op het moment dat je de scherpstelknop half indrukt. Van te voren kun je instellen hoeveel van deze foto’s de camera in de buffer mag bewaren. Als je doordrukt (op het moment dat de vlinder opvliegt bijvoorbeeld), maakt de camera op grote snelheid nog een aantal foto’s. Zo heb je een hele serie foto’s van de vlinder, waardoor je het moment van opvliegen niet mist. Vlinders doen dit namelijk heel snel en onverwacht! Voor je weet zijn ze weg!

Het fotograferen van een vlinder is vlucht is al een hele uitdaging, laat staan het vinden van een mooie compositie. Soms gaat dit vanzelf goed en soms is een beetje croppen in de nabewerking noodzakelijk. Fotograaf: Janneke van der Pol

Grillig gefladder

Omdat het soms leuk (en leerzaam) is om even een uitstapje te maken naar een ander onderwerp, ging ik tijdens andere fotoshoots ook aan de slag met vliegende libellen, bijen, hommels en zweefvliegjes. Het viel me op dat sommige bijen een vaste route hebben en de neiging hebben om op bepaalde plekken even stil te gaan hangen in de lucht. Libellen komen nadat ze opgestegen zijn van hun takje vaak weer terug op dezelfde plek. Zó anders dan bij vlinders, bij wie het verloop van hun vlucht vele malen grilliger is. Ze vliegen nooit in een mooie rechte lijn en komen ook niet altijd weer terug op dat ene bloempje. Met hun – ogenschijnlijk dronken – gefladder proberen ze vijanden op het verkeerde been te zetten en zo kwijt te raken. Mijn camera is in de verste verte geen vijand, maar ze lijken hem toch vakkundig om de tuin te willen leiden.

Een uitstapje naar het fotograferen van andere vliegende insecten is een leuke bezigheid en levert weer een flinke dosis verwondering op. Want zeg nou zelf, zo’n insect ziet er vliegend toch weer heel anders uit dan zittend op een takje! Fotograaf: Janneke van der Pol

En hoe meer ik de rust vind om én van de vlinders én van het fotograferen te genieten, hoe meer ik de techniek onder de knie krijg. Dat wil niet zeggen dat ik er al ben. Die perfecte foto van een vliegende vlinder is nog ver weg. Maar ik heb er plezier in. Het aanpassen van de instellingen gaat vlotter en ik kan aanzienlijk meer rust en geduld opbrengen tijdens het fotograferen.

Ik las deze week een mooie uitspraak: “succes is het vermogen om keer op keer te falen zonder je enthousiasme te verliezen” – Winston Churchill. En die ga ik onthouden, want ik wil deze techniek dolgraag onder de knie krijgen en daar komt heel wat falen bij kijken! Gelukkig krijgt niemand de échte faalfoto’s te zien… die bewaar ik voor mezelf en de prullenbak op mijn laptop. 😉

(Met dank aan Danny Slijfer voor het onder mijn aandacht brengen van deze mooie quote).

Deel dit artikel


19
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. wat een leuke column…. ik heb met een macro lens ook dit avontuur gestart en heb geen pro capture stand op mijn sony… maar de continuos auto focus en geduld en oefenen brengen in elk geval wat leuke foto’s maar ze in vlucht vangen…woops da’s een nieuwe coole challenge die je aan dit thema toevoegt…..

  1. Hoi Dave,

   Dat valt nog niet mee, hè? Procapture stand of niet, het blijft een héle (leuke) uitdaging. Volgend jaar weer! Zodra de lente haar intrede doet, zit ik weer klaar met mijn camera! 😀

   Groetjes,
   Janneke

 2. Wat een leuke column Janneke. Met prachtige foto’s. Met heel veel plezier gelezen. Groet Peter

  1. Hoi Peter, bedankt voor je leuke reactie! Groetjes, Janneke

 3. Super metafoor! Doelen in je leven bereik je ook niet zomaar. Daar moet je achteraan, proberen, falen, student, voorbereiden en weer proberen. En uiteindelijk wordt je beloond!
  Mooie blog weer!

  1. Student=studeren (autocorrectie..)

   1. Ja, je zegt het heel mooi! En het zou ook niet leuk zijn als je zomaar alles wat je wilt leren klakkeloos de eerste keer onder de knie hebt, hè? Er zit charme in het oefenen, ‘falen’, opnieuw oppakken en dan slagen! Het is extra leuk om te merken dat iets lukt als je erin hebt geïnvesteerd! Bedankt voor je leuke reactie. 😊😙

 4. Door Carla de Graaf op 20 september 2019 om 10:37

  Hi Janneke, heb mezelf eindelijk de tijd gegund om jouw beide columns te lezen en wat leuk zijn ze, heerlijk geschreven en je passie en enthousiasme spat er van af en inspireert enorm. De begeleidende foto’s zijn magnifiek! Wens je veel succes hier en kijk sws weer uit naar de volgende!
  Maandag mag ik zelf ad slag met Pro Capture workshop. Heb de 12-100 lens met f4.0 dus niet lichtsterk, ben benieuwd hoe ik t er vanaf ga brengen, lijkt me supermoeilijk.
  Grtjs Carla (IGnaam creabeacarrie)

  1. Hoi Carla,

   Wat een ontzettend leuke reactie! En wat leuk om hier ook iets van je te lezen. 🙂 Ik ben heel benieuwd hoe de workshop je is bevallen en of je met alle tips nu zelf tot mooie vliegende vlinderfoto’s komt. Ik ga je probeersels en ongetwijfeld prachtige resultaten vast op Instagram voorbij zien komen! Ben heel benieuwd! Als je nog tips voor me hebt, hou ik me zeker aanbevolen. 🙂 Fijn weekend!

 5. Door Jacqueline op 17 september 2019 om 22:10

  Leuk stukje, Janneke.
  Ik heb zelfs nog nooit geprobéérd een vlinder in vlucht vast leggen… Goed te lezen dat volharden z’n vruchten afwerpt.
  Ben nog even benieuwd met wat voor lens je dit doet.
  Groet,
  Jacqueline

  1. Hoi Jacqueline,

   Niet opgeven, blijven oefenen, veel geduld en vooral ook genieten tijdens het fotograferen… dat gaat zeker zijn vruchten afwerpen! 🙂

   Ik gebruik voor het fotograferen van vlinders in de vlucht 9 van de 10 keer mijn 40-150 mm f2,8 PRO lens van Olympus. Hele fijne lens en lichtgevoelig over het hele bereik. Dat is handig, want met zo’n korte sluitertijd heb je dat wel nodig…

   Groetjes,
   Janneke

 6. Door Monique op 17 september 2019 om 20:47

  Hoi Janneke,

  Je bent een inspiratie voor me.
  Deze column en je foto’s, een genot om te lezen en te zien.

  Groet, Monique

  1. Wat een superleuke reactie! 🙂 Bedankt voor je mooie complimentje! Veel groetjes, Janneke

 7. Hallo Janneke

  Wat een mooie foto’s maakt je toch.
  Ik vind het heel knap hoe jij de vliegende vlinders vast leg dat is mij nog niet gelukt.
  Je hebt het over pro capture op jou camera maar die heb ik niet op mijn Canon 600D, dan gaat dat mij dus nooit lukken of is er een ander manier?

  vriendelijke groet,
  Remco

  1. Hoi Remco, bedankt voor je leuke reactie! 🙂 Die ProCapture stand is inderdaad een hele handige functie van Olympus. Maar ook zonder dat, moet het lukken. Kies voor continue autofocus of tracking, een héle korte sluitertijd (vlindervleugeltjes fladderen sneller dan je denkt), fotografeer in burstmode en heb véél geduld (zowel met het vlindertje als met je eigen proces). Veel oefenen, dan komt het vast goed. Op internet vind je trouwens ook best wel wat tips en tutorials (zoek maar eens op youtube). Ben benieuwd naar je resultaten!! Groetjes, Janneke

 8. Door Marianne op 15 september 2019 om 19:58

  Het is mij nog nooit gelukt zo’n fladderend vlindertje. Ook geen bijtje of libelle… Terwijl het zi mooie foto kan opleveren. Maar ik ga op zoek naar die pro capture stand… Geen idee op dat überhaupt op mijn camera zit…. Wel herkenbaar hoor jouw “rennen” achter een vlinder
  aan. We blijven gewoon falen en toch enthousiast. Wijze mooie woorden!
  Groet Marianne

  1. Bedankt voor je leuke reactie, Marianne! Ik weet dat Olympus zo’n pro Capture stand heeft, volgens mij is dat echt iets van dit merk. Maar je hebt deze functie niet nodig om mooie vliegende vlinder foto’s te maken, hoor! Struin maar eens op internet naar het fotograferen van vliegende/bewegende onderwerpen, dan kom je nog een heleboel andere handige tips tegen! (snelle sluitertijd is er sowieso één van… ;-)) En wat betreft dat ‘falen’, zolang je ervan blijft leren én enthousiast blijft is het nooit echt falen, hé? Fijne dag nog!!

 9. Hi Janneke,
  Ik zeg het maar eerlijk, ik ben jaloers, héél jaloers (in de goede zin van het woord matuurlijk) op je mooie foto’s van de vlinders. Ze zijn echt super!
  Het enthousiasme waarmee je ook deze kolom hebt geschreven werkt aanstekelijk.
  Ik ga binnenkort een dagje naar de vlindertuin in de Orchideeënhoeve, maar eerst eens lezen over de pro capture stand en waar die op mijn camera te vinden is. 😊

  Groetjes en een fijne zondag,
  Annette

  1. Owww… Wat een superleuke reactie, Annette! En goed om te lezen dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt. Dat is één van de redenen dat ik graag blog, om passie en inspiratie te delen. 😊 Ik weet niet of jouw camera ook de pro capture stand kent, maar gelukkig zijn er meerdere wegen naar Rome. 😉 Ik ben heel benieuwd met welke mooie plaatjes je thuis komt van de Orchideeënhoeve! Ik hoop ze nog ergens voorbij te zien komen. 😃 Fijne dag nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *