Menu

Onderdeel van Pixfactory

Samen sta je sterker

Misschien denk je dat fotografen iets is wat je alleen doet, niets hoeft minder waar te zijn. Ik fotografeer samen met mijn vader, dit heeft mij geleerd dat het delen van deze passie tal van voordelen biedt. Dit verhaal is een uitnodiging voor alle fotografen om de kracht van gezamenlijke fotograferen te ontdekken.
Het huisje in de mist. 
Het huisje in de mist.  Fotograaf: Sem Scheerder

Een gezamenlijke passie

Het begon allemaal toen mijn vader mij vergezelde op mijn fotografische avonturen. Dit deed ik vaak als wij gingen wandelen in het bos. Wij stonden dan vroeg op omdat in de vroege ochtend het mooiste licht is. Vaak zorgden wij ervoor dat we met zonsopkomst op de juiste locatie zijn. In het begin was mijn vader er gewoon bij om mij gezelschap te houden, maar al snel raakte hij net zo enthousiast door de camera als ik. Dit kwam omdat hij naar het landschap keek en dat wilde vastleggen. Mijn vader besloot om een camera te kopen, zo ontstond onze gezamenlijke passie voor fotografie en werden de uitstapjes nog leuker.

Zonsopkomst Sem
Zonsopkomst Sem. Fotograaf: Sem Scheerder
Zonsopkomst Floris
Zonsopkomst Floris. Fotograaf: Floris Scheerder

Creatief samen zijn

Fotograferen met mijn vader betekende dubbel zoveel ideeën en perspectieven. Als wij samen op pad gaan, hebben wij het vaak over de instellingen en een eventuele compositie.

Vooral als wij bezig zijn met landschap is de compositie erg belangrijk. Een stap naar voren of naar achteren of zelfs iets naar links of rechts kan de foto net iets anders maken. En zo kun je zien dat de foto’s toch anders worden als je samen fotografeert. Dit heeft onze creativiteit en vaardigheden aanzienlijk verrijkt.

Samen Fotograferen.
Samen fotograferen. Fotograaf: Sem Scheerder

Meer dan alleen fotografie

Het is niet alleen de fotografie die verrijkt wordt; onze band wordt nog beter. De momenten dat je samen bent, de gedeelde stiltes tijdens het wachten op wild. Het wachten op het perfecte licht en vooral het plezier in elkaars gezelschap, maken elke keer dat we op pad gaan voor foto’s het samen zijn onvergetelijk.

De groene weg.
De groene weg. Fotograaf: Sem Scheerder

Een vriendschappelijke competitie

Eén van de voordelen voor mij van samen fotograferen, is de vriendelijke competitie die ontstaat. Daardoor ben ik meer gefocust. Wij dagen elkaar uit om betere foto’s te maken, om creatiever te zijn. Maar ook helpen wij elkaar zo nodig. Deze leuke rivaliteit versnelt onze leerervaring en maakt elk succes nog leuker.

Vos op het goede moment.
Vos op het goede moment. Fotograaf: Sem Scheerder

Wederzijdse ondersteuning en groei

Wij geven elkaar voortdurend feedback en tips, wat ons helpt te groeien als fotografen. Onze foto’s, ook al lijken ze op elkaar, toch zijn ze anders vanwege ieders eigen sfeer in de nabewerking. Onze hulp naar elkaar toe vinden wij zeer prettig. Wij kunnen onze fouten met elkaar delen en van elkaar leren. In mijn ogen zijn er vele voordelen om samen te fotograferen. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Ja, als wij met zijn tweeën zijn gebeurt het toch automatisch dat je meer lawaai maakt. Voor landschap is dit geen probleem maar als je op zoek gaat voor wild kan dit zeker een nadeel zijn.

Boommist.
Boommist. Fotograaf: Sem Scheerder

Conclusie:

Fotograferen met een partner, vooral iemand die dichtbij je staat, geeft een extra motivatie om zeer vroeg op te staan en te gaan fotograferen. Het verrijkt niet alleen je werk, maar ook je ervaring en relaties. In mijn geval is dat met mijn vader, maar het kan ook eventueel je partner zijn of een fotomaatje. Ik moedig iedere fotograaf aan om deze vreugde van samen fotograferen te ontdekken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: