Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het gemak van een fris ruikende fotorugzak

In de zomer kom je als natuurfotograaf regelmatig in zweterige omstandigheden. Dat is dicht bij huis, maar hopelijk binnenkort ook weer in warmere landen. Als je dagenlang in warme omstandigheden wandelt en fotografeert kan de fotorugzak nogal gaan stinken. In dit artikel geeft Ronald Zimmerman een aantal effectieve manieren om jouw fotorugzak fris te houden.
Pad
De rugstreeppad is een dier van de warme zomeravonden. Rugstreeppadden zingen dan massaal vanuit ondiep water. Bij het fotograferen van deze mooie pad is het belangrijk om je spullen droog te houden. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Het ongemak van een stinkende fotorugzak

Een stinkende fotorugzak zal de kwaliteit van je foto’s niet negatief beïnvloeden. Toch kan het ongemakkelijk zijn. Met name voor de mensen in je directe omgeving. Dat kan een partner zijn, vrienden of een groep tijdens een groepsreis. Ondanks dat het artikel niet autobiografisch bedoeld is, ken ik het ongemak.

Grutto’s kun je in natte weilanden treffen. Pas op dat je de fotorugzak niet uit enthousiasme “neerplonst”. Fotograaf: Ronald Zimmerman

De oorsprong van de vieze geurtjes

De onwelriekende lucht van het rugpaneel van de fotorugzak is een zweetlucht. Het zweet trekt eenvoudiger in het rugpaneel wanneer je luchtigere kleding draagt. Met een dikke jas bereikt het zweet meestal het rugpaneel niet. Het zweet dat het rugpaneel intrekt hoopt zich daarin op.
In het tropisch regenwoud is het zelfs een combinatie van zweet, vocht uit de lucht en modder wat de geur extra vies maakt. De lucht is het beste te vergelijken met een gesloten sporttas die na een aantal dagen wordt geopend.

Smienten die op hoge snelheid te water gaan. Het volgen van deze vogels kostte gelukkig weinig inspanning. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Zweetlucht wordt gek genoeg niet veroorzaakt door zweet. De geur wordt veroorzaakt door bacteriën die het zweet afbreken in aromatische vetzuren. Ons lichaam heeft ongeveer 4 miljoen zweetkliertjes. De zweetklieren op behaarde delen van het lichaam geven vanaf de puberteit natuurlijke chemische stofjes, feromonen genaamd, af. Dit zweet bevat veel eiwitten, waardoor het rijk is aan voedsel voor bacteriën. Naast een overvloed aan voedsel houden bacteriën ook van warme en vochtige plaatsen.

Boomkikkers zijn ware zonaanbidders. Wellicht kun je tijdens het fotograferen van boomkikkers het rugpaneel van de fotorugzak in de zon zetten. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Bacteriën bestrijden

De sleutel tot een frisse fotorugzak ligt dan ook bij het bestrijden van de bacteriën die de geur veroorzaken. Hieronder staan drie tips die je daarbij helpen.

⦁ Doe bij de kleinste regenbui zo snel mogelijk de regenhoes over de fotorugzak. Bacteriën houden van warme en vochtige plaatsen. Zorg dan ook dat de tas droog blijft.

⦁ Zet de fotorugzak regelmatig in de volle zon met het rugpaneel richting de zon. Het is bekend dat uv-straling bacteriën doodt. Hoe minder levende bacteriën op de tas, hoe minder zweet wordt afgebroken in aromatische vetzuren. Daarnaast droogt de fotorugzak ook snel dankzij het zonlicht.

⦁ Spuit de fotorugzak in met een neutrale desinfecterende wondspray. Spuit vooral op het rugpaneel en de binnenkant van de hengsels. Dit doodt de bacteriën. De wondspray voorkomt de zweetlucht, maar laat de zweetlucht ook verdwijnen.

Een fotorugzak samen aan het opwarmen met een hagedis. Het zonlicht doodt de bacteriën op het rugpaneel en zorgt dat de lichaamsprocessen van de hagedis versnellen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Ik hoop dat dit artikel jou helpt om tijdens warme omstandigheden met een frisse fotorugzak rond te blijven lopen. Door gewenning ruik je de geur na een poosje niet meer, maar de omgeving zal de tips waarderen. Weet jij zelf ook een effectief middel tegen de zweetlucht? Laat het ons weten in de reacties.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: