Menu

Onderdeel van Pixfactory

Snorkelen, wandelen, terrasjes en… libellen!

Met zes personen zijn we. Drie koppels met heel uitlopende hobby’s, passies en interesses. Wat we gemeen hebben is onze liefde voor reizen, lekker eten, glaasjes wijn, gezelligheid, humor en elkaar. Het is februari en we huren een week een huisje op de noordflank van de vulkaan genaamd Gran Canaria. Een programma is er niet, maar iedereen heeft wel wensen: de top van de vulkaan bereiken, vissen bewonderen tijdens het snorkelen, een idyllisch dorpje met een lokale-producten-markt bezoeken, wandelen in een vallei overwoekerd door groen, groen en nog eens groen. Ook ik heb een wens, drie wensen eigenlijk. De eilandheidelibel, de rode zonnewijzer en het saharalantaarntje… Je bent gek van libellen of je bent het niet hè.
Rode zonnewijzer. Een tropische schoonheid op Spaans grondgebied. Fotograaf: Filip van Boven

Haute cuisine in de bergen

We voelen ons als een God in Frankrijk, maar dan in Spanje ter hoogte van West-Afrika. We eten het lekkerste eten ooit in een restaurantje dat eigenlijk meer lijkt op een garage met tafels en stoelen. Oma achter de kookpotten, een neef als sous-chef, de dochter als ober en een tante om alles op te kuisen. Haute cuisine, want in de bergen… Zalig! En met zo’n goed gezelschap als deze toffe bende vrienden is het vakantiegevoel ultiem. Maar er moet ook gewerkt worden. Een column zonder foto’s, daar gaat de eindredacteur niet blij mee zijn. Morgen ga ik samen met m’n vriendin Öznur libellen zoeken, zoals we dat al jaren doen. Met z’n tweetjes. We plannen een dagtrip naar een groot meer en hopelijk vinden we daar onze hoofd doelsoort, een libel die enkel op de Canarische Eilanden voorkomt!

Een groot meer met al z’n inhammen is de ideale plek om de eilandheidelibel te zoeken. Fotograaf: Filip van Boven

Een kanjer aan de haak

Nummer één op het to-do lijstje is de eilandheidelibel. Niet omdat het de mooiste, de zeldzaamste of de vriendelijkste libel is. Nee, echter wel omdat deze libel enkel hier op deze eilanden voorkomt. Nu ik hier ben, wil ik die dus zeker wel ‘afvinken’, daar moet je geen freak voor zijn om dat te begrijpen. Toch? Het meer is verlaten, op drie Hollandse vissers na. Dat weet ik omdat één visser plots iets te luid riep: ‘’Nou Joep, pak die grote schepnet maar al klaar, heb ik me hier effie een kanjer aan de haak zeg!’’ Een inderdaad grote karper wordt met het nodige gelach en plezier even uit z’n bad gesleurd om niet zo gewillig te poseren voor de bewijsfoto. Foto, juist, ik ben hier ook voor een foto… Focus! We wandelen verder en vinden uiteindelijk in een inham van het meer een aantal ei-afzettende eilandheidelibellen. Yes! Een tijdje later heb ook ik mijn kanjer op de plaat.

Deze eilandheidelibel lijkt verschrikkelijk veel op onze bruinrode heidelibel. Fotograaf: Filip van Boven

Meer met minder water

Na de middag rijden we naar een volgende locatie. Iets hoger op de berg en volledig op de warme zuidflank van het eiland ligt een ander meer waar ik een ware zonneklopper hoop te vinden: de rode zonnewijzer! Bij aankomst wandelen we naar de dam die het meer creëert en in de diepte zien we wat eerder te beschrijven valt als een plasje water. Tja, ik had meer verwacht van dat meer. We proberen nog naar beneden te geraken maar een wandelpad is er niet. Aan een steil stuk kunnen we echt niet verder en we besluiten terug omhoog naar de dam te wandelen.

Dat kleine plasje lag nochtans wel in een prachtige omgeving hoor. Fotograaf: Filip van Boven

Een bakje water

Bovenop de dam besluiten we te picknicken en genieten van het mooie landschap, de vogels, de geluiden en de zon. Een torenvalk jaagt boven onze hoofden en komt zelfs even bij ons zitten. Misschien wat van slag door die zon pak ik zelfs even de 80-400mm lens en neem een foto van deze vogel. Bij gebrek aan libellen doet een mens al eens vreemde dingen nietwaar? Dan valt mijn oog op iets aan de andere kant van de dam. In de diepte zie ik een betonnen constructie met water. Misschien een irrigatieput ofzo? In de droge gebieden in Spanje heb je die ook en het zijn ware libellen-magneten. Met diezelfde 80-400mm lens neem ik wat foto’s en als ik serieus inzoom op het schermpje zie ik een rode libel zitten. Vuurlibel? Eilandheidelibel? Of toch die rode zonnewijzer? We moeten er weer een heel stuk offroad voor rijden, maar uiteindelijk geraken we bij één van de mooiste locaties die Gran Canaria te bieden heeft: een betonnen put. Ongetwijfeld zijn we de eerste toeristen die deze parel bezoeken.

Centraal in beeld zie ik een rode libel op een ijzeren staaf zitten. Jij ook? Fotograaf: Filip van Boven

Weer een vinkje

En ja hoor, weer een nieuwe soort die ik af kan vinken. Al snel zie ik twee mannetjes rode zonnewijzer een aantal meter beton ‘claimen’. Hier wachten ze op de vrouwtjes die worden aangetrokken door het glinsterende water. Er wordt gevochten, gepaard en er worden eitjes afgezet. De zon brandt, het beton kleurt wit en de schaduwen zijn hard. Maar ook dan kan je fotograferen hoor. De libellen zijn zeer actief maar met wat geduld lukt het me om toch een leuke compositie te vinden op dat beton en een high key opname te maken van de tropische rode zonnewijzer.

Een mannetje rode zonnewijzer kijkt uit over de betonnen put. Fotograaf: Filip van Boven

De eerste stap in een traditie

Terugkijken op deze reis kan ik alleen maar op een positieve manier. Bij mij staat natuurfotografie dan ook niet altijd op de eerste plaats. Anderhalve dag fotografie en de rest van de week heb ik genoten van de uitstapjes, de terrasjes, de gezelschapsspel-avonden die uitmonden in nachtelijke diepgaande gesprekken. Met deze groep was het een eerste reis maar elke traditie begint met een eerste keer. Benieuwd welke reisbestemming we volgend jaar kiezen. En welke libellen daar voorkomen…

Op de laatste dag ga ik nog op zoek naar het saharalantaarntje. Enkel het vrouwtje laat zich fotograferen, maar dat is geen ramp… Fotograaf: Filip van Boven
Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: