Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat zijn vintage objectieven?

Vintage is een chique woord voor tweedehands. Ook wel aangeduid als retro. Het gaat hier om oude lensjes die bij nader inzien heel interessante en creatieve mogelijkheden hebben. Gerard Leeuw heeft vintage objectieven ontdekt en is er aan verslaafd geraakt. In dit artikel afkomstig uit het praktijkboek Creatieve Natuurfotografie vertelt hij zijn verhaal.
vintage objectieven
De Porst 55 mm F1.2 waarmee deze foto is gemaakt, is zo een juweeltje uit de fototas van Gerard Leeuw. Fotograaf: Gerard Leeuw

“Zo’n vijf jaar geleden kwam ik in aanraking met mijn eerste oude lensje; een 29 mm F2.8 Meyer-Optik Görlitz Orestegon. Op internet vond ik een artikel over dit lensje met het schilderachtig bokeh. Mijn nieuwsgierigheid werd aangewakkerd en al snel speurde ik dagenlang het internet af naar andere lenzen met een uniek karakter, een eigenschap die je in moderne lenzen niet meer kunt vinden. Een verslaving was geboren!”

De weergave van het bokeh effect kan de keuze van je objectief bepalen, zoals met deze Meyer Trioplan. Fotograaf: Bob Luijks

“Ik bestelde heel wat verschillende lenzen op Ebay en Marktplaats, verkocht er uiteindelijk weer veel, maar een aantal juweeltjes bleef over. Van Meyer-Optik kwam ik al snel de voor mij toen nog onbekende Trioplan 100 mm F2.8 op het spoor. Deze lens had een ‘designfout’ waardoor er een sterke omlijning optrad van onscherpe en verlichte delen. Veel fotografen zagen deze unieke eigenschap al snel als een zegen en gebruikten het om creatieve effecten aan hun foto’s toe te voegen. Destijds vond ik de Trioplan erg duur. Door vraag en aanbod gingen exemplaren voor vele honderden dollars over de virtuele toonbank.”

“In het veld ontdekte ik al snel een valkuil van het fotograferen met een lens met een speciaal effect. Ik was altijd al erg bezig met de achtergronden in mijn foto’s, maar met deze lensjes werden mijn achtergronden zowat mijn hoofdonderwerp. Daarnaast zijn dit soort lenzen geen excuus voor als je even geen creatieve ideeën hebt. Door te veel bezig te zijn met het unieke karakter van zo’n lens, in dit geval de mooie bokeh-ringen (ook bekend als soap bubbles), worden je foto’s al snel gezien als een trucje en houden ze de aandacht van de kijker nauwelijks vast. De kunst is om de unieke eigenschappen van deze lenzen een aanvulling te laten zijn op je eigen creativiteit. Een boeiende creatieve natuurfoto zal altijd een verrassingselement moeten bevatten, want alleen een oud lensje met een leuk effect levert nog geen unieke of creatieve foto. Het is immers de fotograaf die alle overige elementen moet laten samenkomen in de juiste balans.”

Bij de meeste vintage lenzen wordt het unieke karakter allen zichtbaar bij volle lensopening. Met Meyer-Optik Görlitz 29 mm F2.8. Fotograaf: Gerard Leeuw

“In het begin kan het wennen zijn om te fotograferen met deze oude lenzen waarvoor je al snel adapters nodig hebt om ze te kunnen gebruiken op een moderne camera. Veel fotografen zijn inmiddels wel gewend aan handmatig scherpstellen, maar met een diafragmaring het juiste F-getal selecteren is voor velen nog onbekend terrein. Tegenwoordig is het wel mogelijk om deze lenzen ‘op te voeren’ in je moderne DSLR. Je geeft dan de maximale diafragma waarde op en de brandpuntsafstand van de lens. Als je je camera vervolgens instelt op diafragmavoorkeur is deze in staat om bij volle opening de juiste belichting aan te geven.

Mocht je creatief vastzitten, het bekende writer’s block ervaren, probeer dan eens een oude lens uit. Op marktplaats koop je al voor een paar tientjes bijvoorbeeld een Asahi Pentax Super Takumar 50 mm F 1.4 met een mooi effect. Er zal een nieuwe wereld voor je opengaan!”

Meer weten?

Praktijkboek Creatieve natuurfotografie

Voorbeelden van ‘vintage’ standaardlensjes

Een uitgebreide verzameling vintage objectieven. Fotograaf: Jaap Schelvis

3 reacties

  1. Hoi Renate, ik heb een Nikon en ik kan in het set-up menu een objectief invoeren. Het heet dan objectief zonder CPU. Hier kun dan je brandpunt, max diafragma enz invoeren. Bij gebruik van het desbetreffende objectief zet je je hem hierop en de camera regelt dan de juiste belichting mits je hem op de diafragma voorkeuze hebt staan. Ik hoop dat je hier wat mee kunt.

  2. Veel dank voor dit leuke artikel. Ik zou graag willen weten hoe ik mijn helios objectief, zoals jij hierboven beschrijft, kan invoeren in mijn camera. Kun je hier iets iver vertellen if kan ik je een berichtje hierover sturen? Zou daar erg blij mee zijn!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Hoi Renate, ik heb een Nikon en ik kan in het set-up menu een objectief invoeren. Het heet dan objectief zonder CPU. Hier kun dan je brandpunt, max diafragma enz invoeren. Bij gebruik van het desbetreffende objectief zet je je hem hierop en de camera regelt dan de juiste belichting mits je hem op de diafragma voorkeuze hebt staan. Ik hoop dat je hier wat mee kunt.

  2. Veel dank voor dit leuke artikel. Ik zou graag willen weten hoe ik mijn helios objectief, zoals jij hierboven beschrijft, kan invoeren in mijn camera. Kun je hier iets iver vertellen if kan ik je een berichtje hierover sturen? Zou daar erg blij mee zijn!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: