Menu

Onderdeel van Pixfactory

David Peskens in Beeld

David begon tijdens zijn studie communicatiewetenschappen met fotografie. Eigenlijk zonder bijzondere aanleiding, gewoon, zomaar. Hij was altijd al buiten en kan zich nog steeds verwonderen over de kleinste natuurverschijnselen die hij tegenkomt. Zijn studie heeft hij nog wel afgemaakt, maar tegenwoordig is hij fotograaf van beroep.
De zee geeft de zee neemt
De zee geeft de zee neemt Fotograaf: David Peskens

Wie is David Peskens?

David PeskensAlien-invasie

Meestal is er wel een bepaalde lijn in het werk van een fotograaf te ontdekken. Een thema wordt zichtbaar, of misschien een voorkeur voor een diersoort of type fotografie, of een typerende stijl. In het werk van David Peskens licht deze lijn voor mij niet onmiddellijk op.
Ik zie een foto van een haas die het beeld in piept, alsof hij geen haasje-over speelt maar een spelletje kiekeboe. Welpen lijken me vanaf de andere kant van het beeldscherm gefascineerd aan te staren. Ik kijk naar een onfortuinlijke juffer, die niets meer na kan vertellen, maar een foto nalaat die dat postuum voor haar doet. Ik volg met mijn ogen een spoor van kwallen, die door de manier van fotograferen en het licht doen denken aan een bescheiden alien-invasie op een verre planeet met een bloedrode zon. Een pad vereeuwigd tijdens het cirkels zwemmen. Hogesnelheidsschapen, bevroren in hun beweging.

Fotopuzzels

De beelden maken me nieuwsgierig: Waar kijk ik naar? Wat verbindt deze beelden? Wat zeggen ze over de maker? Davids portfolio ‘puzzelt’ me en dat is een welkome afwisseling van het gedachteloze fotosurfen, waar ik mezelf soms op betrap.

Sprekende beelden

Natuurlijk hóeft er niet altijd een diepere boodschap of dubbele gelaagdheid in foto’s zitten. Sommige fotografen maken gewoon graag hele mooie beelden en dat kan erg fijn zijn om naar te kijken, maar ik heb het gevoel dat ik deze foto’s tekort zou doen met slechts het etiketje ‘mooi’. Ze lijken iets te willen zeggen en stuk voor stuk vertellen hun eigen verhaaltje. Sprekende beelden dus.
Zou het dan toch die oude, nooit geroeste liefde zijn, dat ‘communicatiebloed’ , dat kruipt waar het niet gaan kan en via fotografie haar aandacht opeist? 😉

Apparatuur

  • Canon EOS 5Ds
  • Canon EOS 6D
  • Sigma 120-300 F/2.8 Sport
  • Canon 70-200 F/4 IS
  • Canon 16-35 F/2.8 II
  • Canon 35mm F1.4, Sigma 50mm F/1.4
  • Canon 85mm F/1.8, Canon 100mm F/2.8 macro
  • Laowa 15mm F/4 macro

Portfolio

 

Zwemmen in cirkels
Zwemmen in cirkels Fotograaf: David Peskens

“Ten eerste voel ik me thuis in de natuur. Daar ben ik op mijn gelukkigst. Daarbij komt dat ik de onvoorspelbaarheid van de natuur erg leuk vind. Voordat ik op pad gaat, weet ik nooit precies wat er gaat gebeuren, ook al probeer ik me wel zo goed mogelijk voor te bereiden. Toch zijn het vaak de onverwachte ontmoetingen en gebeurtenissen die de meeste indruk maken.”

Springende eekhoorn
Springende eekhoorn Fotograaf: David Peskens
Schimmen van de heidegeschiedenis
Schimmen van de heidegeschiedenis Fotograaf: David Peskens

“Licht en sfeer zijn belangrijk in mijn fotografie. Ik probeer het gevoel van verbondenheid met de natuur zoals ik het ervaar, over te brengen in de foto die ik op dat moment maak. Het zo nauwkeurig mogelijk weergeven van de werkelijkheid is minder een doel. Mijn stijl is ook niet iets statisch, maar ontwikkelt zich naar verloop van tijd. Zo werk ik de laatste tijd voornamelijk in donkere omstandigheden en zoek ik naar contrasten tussen licht en donker. Het onderwerp kan vanalles zijn. Ik ben een allround fotograaf en maak wildlifefoto’s, landschappen maar ook macro. “

De zee geeft de zee neemt
De zee geeft de zee neemt Fotograaf: David Peskens
Polderhaas
Polderhaas Fotograaf: David Peskens

“Terugkijkend naar mijn beginfase had ik helemaal geen idee waarmee ik eigenlijk bezig was. Ik was toen een zoekende, experimenterende fotograaf die de functies van zijn camera onder de knie probeerde te krijgen en speelde met de invloed van het licht. Mijn kennis op al die gebieden is enorm toegenomen in de loop der tijd. Ik hoef helemaal niet meer na te denken over hoe een camera werkt. Dat is iets vanzelfsprekends geworden en zit dus veel minder in de weg. Ook heb ik een veel bredere kijk gekregen op wat fotografie voor mij betekent en wat ik ermee wil vertellen. Ik ga tegenwoordig dan ook veel gerichter te werk en probeer vooraf al veel meer na te denken over het beeld dat ik wil gaan maken. “

Omgekeerd silhouette
Omgekeerd silhouette Fotograaf: David Peskens
Lichtstreep
Lichtstreep Fotograaf: David Peskens

“Zoals ik eerder zei, zijn de onverwachte ontmoetingen vaak het indrukwekkendst. Mijn meest emotionele moment beleefde ik toen ik bij een hol zat te wachten waar ik dassen verwachtte. Het was in de lente, in een bos vol daslook. Het was de eerste keer dat ik een poging waagde bij dat hol. Ik zat er nog geen half uur, toen twee spitse oortjes boven de daslook uitstaken en naar het hol bewogen: een jonge vos. Hij ging precies op de plek zitten waar ik mijn camera op gericht had, zo’n 7 meter van me af. Ik zat er zonder camouflage en het vosje had me ook direct door. Zeker 10 minuten staarde hij naar me, tot hij me volledig accepteerde en begon te spelen. Hij krabde een boom, pakte takjes op in zijn bek en rolde zich af en toe op om een klein dutje te doen. Na een uur verdween hij, om een paar tellen later met drie broertjes en zusjes terug te komen!”

Ontmoeting met jonge vosjes
Ontmoeting met jonge vosjes Fotograaf: David Peskens
Futen in het eerste ochtendlicht
Futen in het eerste ochtendlicht Fotograaf: David Peskens

“Ik kan even zeer geraakt worden door kleine, alledaagse dingen in mijn eigen buurt als een overweldigend landschap in Scandinavie. Ik kan geïnspireerd raken door geluiden: het geluid van een roepende uil, overtrekkende kraanvogels, smekkende dassen. Geuren: de geur van kruiden, fietsend door Portugal, een bos vol daslook. Avontuur: Lange hikes door ruwe gebieden, ver weg van de bewoonde wereld. Totaal vermoeid raken en helemaal opgaan in het landschap. Licht: Het ondergaan van de maan in een door de zonsondergang rozegekleurde zee, de eerste zonnestralen op een mistig meer”

The death of a damselfly
The death of a damselfly Fotograaf: David Peskens

Tip van David:

  • Experimenteer erop los. Probeer de techniek zodanig onder de knie te krijgen, dat het een ondergeschikte rol gaat spelen. En kijk niet te veel naar wat als “een goede foto” wordt gezien, maar volg je eigen gevoel.

Fotografie: David Peskens

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: