HOME < INSPIRATIE < PORTFOLIO
Portfolio

Rick Bekker in Beeld

Als jong ventje was Rick met regelmaat in de natuur te vinden en al gefascineerd door extreme weersomstandigheden en het vastleggen daarvan.

Bliksem barrage
Bliksem barrage. Fotograaf: Rick Bekker

Wie is Rick Bekker?

Rick BekkerExtreem weer wereld

De eerste foto maakte hij met een analoog toestel in 2004, vanuit het dakraam van zijn ouderlijk huis. Hij kreeg de smaak van het fotograferen te pakken en begon in 2006, op 13-jarige leeftijd, zich meer te verdiepen in de wereld van extreem weer en het fotograferen daarvan. Na jaren zelfstudie en nadat hij de eerste bliksemontlading in 2008 op de gevoelige plaat had vastgelegd, vond hij dat hij zichzelf hobbyfotograaf mocht noemen. De kennis van weersomstandigheden en fotografie heeft hij in de loop der jaren verder ontwikkeld.

Stormchaser

….waarvan akte! Denk ik aan weerfotografie, dan is de naam ‘ Rick Bekker’ er zeker één die boven komt drijven. Ik schrijf nu al een paar jaar Portfolio’s. In het begin is dat een feestje, met zoveel krenten in de pap dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Maar zo’n 125 fotografen verder wordt die pap toch beetje bij beetje wat krentarmer. Des te leuker als je er dan toch ineens weer één treft! Want kijk nou, we hebben een echte stormchaser in ons midden die doet wat maar weinigen in ons land goed kunnen: Weerfenomenen als schilderijtjes vereeuwigen. Mammatus wolken, shelf clouds, kruiend ijs, lichtende nachtwolken, een dubbele regenboog én een blikseminslag bij Kinderdijk. Een verzameling verstilde momenten waar je u tegen zegt. En weer eens een mooi bewijs dat je ook hier toppers kunt maken. Dus trek die poncho aan en wees voorbereid op wat heerlijk extreem weer….

Apparatuur

 • Nikon D800 body
 • Nikon D750 body
 • Nikkor 27-70mm f/2.8 objectief
 • Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD objectief
 • Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD objectief
 • Drie extra accu’s voor beide body’s
 • Twee Manfrotto MK190X3 3W statieven
 • Een goede, weerbestendige cameratas
 • Een navigatiesysteem
 • Mobiele telefoon inclusief oplader
 • Contant geld (met name handig voor stormchases in het buitenland)
 • Paraplu’s (mits het verantwoord is ze te gebruiken)
 • Extra kleren
 • Handdoeken
 • Zakdoekjes (om de lens mee droog te deppen in het veld)
 • En natuurlijk een hele hoop plezier en motivatie!

Portfolio

“Het veilig en succesvol stormchasen is een vak op zich. Met vallen en opstaan, vaak heel veel kilometers rijden en toch niets bijzonders vast kunnen leggen is het soms ronduit balen! De meest spectaculaire onweersbuien probeer ik nu in 2019 via computeranimatie in te schatten op kracht en mogelijkheden, voordat ik ga rijden.”

Kinderdijk bliksem
Kinderdijk bliksem. Fotograaf: Rick Bekker

“Wat mij aanspreekt in de natuurfotografie is de pracht en kracht van de natuur. Niets is zo wisselend en uniek als een landschap. Combineer dit met de diversiteit van het weer en er valt een oneindig scala aan omstandigheden vast te leggen. ”

Mammatus wolken
Mammatus wolken. Fotograaf: Rick Bekker
Herfstkleuren. Fotograaf: Rick Bekker

“Mijn stijl zou ik typeren als ‘documentatie met een vleugje fine art’. Wat ik fotografeer bewerk ik zoals ik het zelf heb gezien / ervaren. De kunst is om daarbij niet te enthousiast aan de schuiven van bewerkingsprogramma`s te trekken. Het streven is een levendig en natuurlijk beeld weer te geven.”

Speulderbos
Speulderbos. Fotograaf: Rick Bekker
Uppel
Uppel. Fotograaf: Rick Bekker

“In 2006 schoot ik dagelijks snapshots uit mijn dakraam. Dat heb ik ondertussen lang en breed achter mij gelaten. Nu spelen vooral compositie en sfeer een grote rol in mijn fotografie. De eisen die ik stel aan het landschap, de weersomstandigheden en de invalshoek op compositietechnisch vlak zijn hoog, maar nooit hoog genoeg. Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen om een steeds hogere kwaliteit binnen de wereld van landschapsfotografie te bereiken.”

De Brocken.
De Brocken. Fotograaf: Rick Bekker
Paard van Marken
Paard van Marken. Fotograaf: Rick Bekker

“Het maken van de spectaculaire shelf cloud boven de windmolens van Kinderdijk was erg bijzonder voor mij. Na een volle middag, avond en halve nacht stormchasen in buurlanden Frankrijk en België staan mijn stormchase vrienden en ik die nacht op het punt om tegen 4.45 uur eindelijk te gaan slapen. Op dat moment roept mijn Duitse collega stormchaser Jonas Piontek mij naar zijn slaapvertrek om de laatste stand van zaken betreffende het weer te bespreken.
‘Een onweerssysteem boven de Noordzee trekt snel de kuststrook binnen en buigt aardig af naar mijn woonomgeving. Duf en vermoeid loop ik naar het zolderraam om te kijken of er iets leuks zichtbaar is. Kom ik aan bij het raam, moet ik toch even in mijn ogen wrijven. Zie ik dat goed? Ik ben direkt klaarwakker. ‘’Een azuur-blauwe lijn is vlak boven de noordwestelijke horizon zichtbaar, een typerend beeld voor een naderende shelfcloud. ‘’Jonas, there is one fat-ass shelf cloud approaching. And it’s coming in fast!’
De rustige slaapverwekkende vermoeidsheidssfeer sloeg snel om in een hectisch tafereel van 6 rondrennende mensen in huis op zoek naar statieven, camera’s en overige benodigdheden. Een zeer onverwachtse wending, die één van mijn beste shots ooit heeft opgeleverd. ”

Shelfcloud Kinderdijk
Shelfcloud Kinderdijk. Fotograaf: Rick Bekker

“Wat ik nog heel graag zou willen fotograferen? Te veel om op te noemen! De extreem zware onweersbuien in Tornado Alley staan op mijn bucketlist. Maar de ‘’’monsoon’’ buiensetups zou ik zeker zo graag vastleggen. Vooral de prachtige landschappen, die in het westen van de USA te zien zijn, met onweersbuien die berucht zijn om het produceren van extreem fotogenieke omstandigheden voor bliksemfotografie. Yeah, dat is iets wat ik ooit van mijn bucketlist hoop af te strepen. ”

Lichtende nachtwolken
Lichtende nachtwolken. Fotograaf: Rick Bekker
Regenboog
Paasboog. Fotograaf: Rick Bekker

“Ik raak geïnspireerd door een combinatie van zowel de landschappen en weersomstandigheden om mij heen. Maar ook collegafotografen kunnen de nodige inspiratie geven. Namen zoals Thomas Heaton, Albert Dros, Mike Olbinski, Daniel Laan en nog vele anderen. ”

Tip(s) van Rick

 • Durf buiten je comfortzone te stappen. Zo sla ik gerust een nacht over als ik weet dat er ergens in Duitsland prachtige bliksemfoto’s geschoten kunnen worden. Landschapsfotografie houdt in; aanpakken en doorzetten. Het resultaat is het 100% waard. Ook als de foto’s niet naar wens zijn, want je hebt weer een nieuw stuk landschap verkend. Met de kennis om deze in de toekomst wellicht te kunnen gebruiken in betere condities.

Fotografie: Rick Bekker

 

Deel dit artikel


3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Douwe Struiksma op 16 januari 2020 om 11:40

  Avontuurlijk, boeiend, inspirerend en prachtige beelden, complimenten en natuurlijk ‘buiten gebeurt het’! Groet

 2. Door Pieter op 15 januari 2020 om 19:03

  Fraaie composities Rick! En ook een aanstekelijk en inspirerend verhaal. Als liefhebber van weerfotografie onderschrijf ik je quote “Niets is zo wisselend en uniek als een landschap. Combineer dit met de diversiteit van het weer en er valt een oneindig scala aan omstandigheden vast te leggen”. Nog veel succes!
  gr, Pieter

 3. één woord Schitterend!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *