Menu

Onderdeel van Pixfactory

Heike Odermatt in Beeld

Heike is geboren en opgegroeid in het zuiden van Duitsland aan de Bodensee, waar - naar eigen zeggen - waarschijnlijk ook haar liefde voor de bergen en het water is ontstaan.
Landschap. Fotograaf: Heike Odermatt

Wie is Heike Odermatt?

Heike OdermattGrafische basis

Sinds haar prille jeugd kan zij geen genoeg krijgen van foto’s van dieren en mooie landschappen. Heike was altijd al gek op beeld, maar fotograferen zat er vanwege de destijds hoge kosten helaas niet in. In plaats daarvan gebruikte zij potlood en papier.
Op haar 16e verhuisde Heike naar Nederland, naar het Brabantse land. Qua studie had ze – net in Nederland, de Nederlandse taal nog niet machtig – niet zoveel keuze en ze had ook geen idee wat hier aan mogelijkheden was. Zo kwam zij uiteindelijk op de grafische school terecht en ging daarna aan het werk als DTPer bij een groot krantenbedrijf.

Tijdens haar opleiding had zij het geluk een camera (een Rolley 35) te kunnen lenen, waarmee zij haar eerste stapjes in de fotografie zette. Later werd dat een spiegelreflex (de Minolta XE1), waarmee ze ook haar eerste bruiloften fotografeerde (om de nodige randapparatuur kon bekostigen).
Pas veel later, in 2002, na vele enerverende en zware jaren, maakte zij beetje tijd voor zichzelf en gunde ze zichzelf een reis naar IJsland.

2.5 week met mijzelf en mijn camera, volop in het teken van de fotografie. Autootje gehuurd en me laten leiden door de natuur. Een reis die me zoveel heeft gegeven; mezelf tegen gekomen en opnieuw leren kennen, genoten van het alleen zijn, risico’s nemen, kijken en fotograferen. Deze reis was dan ook de ‚geboorte‘ van mijn tweede grote passie naast de paarden. Mijn hele leven sluimerde deze passie al diep vanbinnen en nu wilde ik het eindelijk gaan leven.

Pioniersplantje

Sinds deze reis bevond ze zich in een spagaat om deze passie te kunnen blijven volgen, tot uiteindelijk in 2013 de ‘grote hamer’ toch toesloeg. Nu kruipt ze heel langzaam weer – als een pioniersplantje – uit de grond tevoorschijn, vasthoudend aan deze passie, zonder het gevoel verloren te hebben ooit weer dat te kunnen doen, waar haar hart ligt….


Andere wereld

Hoe heerlijk is het om door iemand uitgenodigd te worden een totaal andere wereld in te stappen…?! Dat is namelijk wat Heike’s foto’s met mij doen. Het zijn beelden van plaatsen die ik niet ken. Niet zozeer omdat ik te weinig reis (…), maar vooral omdat het háár versie is: een wereld waar de kleuren zo totaal anders zijn dan in de mij bekende wereld. Eén waarin vormen, herhaling en structuur een zoveel prominentere rol spelen. Heike organiseert haar wereld in aantrekkelijke patronen en lijnen op een manier die haar grafische talent verraadt.
En dat is prettig, verleid te worden mee te kijken met iemand die zo anders waarneemt dan ik. En ook anders dan de meeste fotografen waarschijnlijk, want Heike weet al jarenlang haar eigen foto’s te maken en hoewel het ongetwijfeld geprobeerd zal zijn, zie ik niemand het haar (goed) na doen. Dit zelfbenoemde pioniersplantje baant zich dapper een weg door het soms gortdroge natuurfotografie landschap en brengt daar haar eigen kleur aan. Welkom in Heike’s universum!

Apparatuur

  • Canon DSLR met lenzen van 24 mm tot 500 mm Canon M5 met lenzen van 11 mm tot 150 mm + fisheye

Portfolio

“Natuurfotografie is voor mij 1: Natuur 2: Genieten 3: Creëren. Het beleven gaat voor mij samen met het fotograferen. Men is te gast in de natuur en zo voelt het ook voor mij. Ik houd van de stilte en puurheid van de natuur. Heerlijk is het om dan alleen te zijn, voor zover je alleen kunt zijn als je ‘samen’ bent met jezelf en de natuur. Ik kan enorm genieten van de overweldigende indrukken en de schoonheid die de natuur uitstraalt en dat probeer ik vast te leggen. De foto’s moeten dan ook het verhaal kunnen vertellen, dat ik gezien en gevoeld heb, want de woorden komen bij mij pas jaren later…”

Morteratsch Gletscher. Fotograaf: Heike Odermatt

“Mijn eigen stijl benoemen vind ik een lastige. Ik fotografeer gewoon hoe het voor mij op dat moment goed voelt. Willem Koolvoort, een natuurfotograaf die ik heel erg waardeer, zei dat hij mijn foto’s altijd herkent aan ‘de prachtige en evenwichtige compositie’. Zelf herken ik dat mijn beelden in balans zijn, een bepaalde stilte of rust uitstralen, minder is vaak meer… en soms met een knipoog… ”

IJsjuwelen
Kleine waterval – IJsland, Februari 2004, Fuji Velvia. Fotograaf: Heike Odermatt
Snøhetta - Noorwegen
Snøhetta – Noorwegen 2005, gemaakt met de Contax 4,5×6 op Fujj Velvia. Fotograaf: Heike Odermatt

“Behalve dat ik mezelf de beginselen van het fotograferen aangeleerd heb met een analoge camera, waar alles handmatig ingesteld moest worden, bracht het digitale tijdperk een grote verandering: in het dia-tijdperk kostte elke foto geld en een fotorolletje was zo vol. Hierdoor speelde ik op safe, waardoor ik bijvoorbeeld geen vogels met lange sluitertijden fotografeerde, hoewel ik dat toen al graag gedaan had. Met het digitale tijdperk kon ik eindelijk makkelijker ‘mijn ei kwijt’, kon ik meer met het motief spelen, lange sluitertijden, bewegingen creatief vast leggen, experimenteren… Mijn stijl (mijn gevoel), is volgens mij altijd grotendeels bewaard gebleven; wat mijn ‘buik’ zegt, is wat ik maak. In feite blijf ik mijn gevoel altijd wel trouw…”

When the ice melts
“When the ice melts”
Switzerland 2009. Fotograaf: Heike Odermatt
Helgoland
Helgoland. Fotograaf: Heike Odermatt

“De foto waaraan ik de mooiste herinnering koester…? Dit is ook weer een lastige; mijn fotografische interesse is heel breed, van landschap, abstract tot wildlife. Er zijn veel momenten, die voor mij noemenswaardig zijn en ook weer niet, alles is bijzonder maar ook gewoon tegelijk.”

Bewegend water. Fotograaf: Heike Odermatt

Zaterdag 22-12-2007 zal bij veel natuurfotografen nog steeds diep in het geheugen zitten. Heel Nederland was omgetoverd in een sprookjeswereld van rijp en ik zat me op te vreten op mijn werk. Pas in de middag kon ik naar huis en zo snel ik kon pakte ik mijn camera, terwijl de rijp door de zon al razendsnel aan het verdwijnen was. Alleen op paar plekken waar de zon niet doorheen kon komen was alles nog omhuld met rijp.

Malpie - Nederland 2007
Malpie – Nederland 2007. Fotograaf: Heike Odermatt

“Mijn hart ligt in de koudere gebieden met ruige landschappen, zoals Scandinavië en de arctische gebieden en ik ben gek op ijs, water en (oer)bossen. Wildlife kan mij erg inspireren zolang ik me hiervoor niet in een schuiltent moet verstoppen. Het beleven in de natuur en met de natuur is voor mij even belangrijk. Mijn grootste droom is een reis naar Antarctica (zoals het nu nog is) op een zeilschip. Maar dat is helaas voor mij nu niet realiseerbaar en de klimaatverandering verandert deze gebieden met een snelheid, die niet meer te volgen is. In 2012 was deze droom bijna waarheid geworden. Ik kreeg toen de kans om mee te gaan met een expeditie, 4 weken op een zeilschip samen met een handvol collega fotografen. Helaas was mijn gezondheid toen al zodanig, dat ik het risico (ook voor de anderen) niet kon nemen.”

Kanoeten - Texel
Kanoeten – Texel 2009. Fotograaf: Heike Odermatt
Falkland Eilanden
Falkland Eilanden 2009. Fotograaf: Heike Odermatt

“Ik raak vooral geïnspireerd door de natuur zelf en door mijn eigen stemming op dat moment. Ik laat me ook graag verrassen door de natuur. Sommige collega fotografen beweren dat ik ook van ‘niets’ een mooie foto kan maken. Ik denk dat alles in de natuur een bepaalde schoonheid heeft, men moet deze alleen zien…”

Bewegend water. Fotograaf: Heike Odermatt

Tip(s) van Heike:

  • Ik zou iedereen mee willen geven; ga met een eigen blik de natuur in, probeer met een ‘open mind‘’ door je zoeker te kijken en laat je ‘buikgevoel’spreken.
  • En het belangrijkste: de natuur gaat voor alles, geen foto is het waard, de natuur geweld aan te doen.

Heike Odermatt

2 reacties

  1. Ik kreeg laatst nog de opmerking “alles is al gefotografeerd , unieke foto’s maken kan tegenwoordig niet meer”. Gelukkig is daar Heike. Ze bevindt zich in het selecte gezelschap van natuurfotografen die wel een eigen draai aan natuurfotografie kan geven. Ik hoop in de toekomst nog veel verrassende fotografie van je te zien Heike!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Ik kreeg laatst nog de opmerking “alles is al gefotografeerd , unieke foto’s maken kan tegenwoordig niet meer”. Gelukkig is daar Heike. Ze bevindt zich in het selecte gezelschap van natuurfotografen die wel een eigen draai aan natuurfotografie kan geven. Ik hoop in de toekomst nog veel verrassende fotografie van je te zien Heike!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: