Altijd een zonnekap
De zonnekap schroef je op je objectief om ongewenste lichtinval tegen te gaan. Dat kan licht van de zon zijn, maar ook van andere lichtbronnen zoals een leeslamp of een lantarenpaal. Daarom gebruiken veel fotografen standaard een zonnekap, baat het niet dan schaadt het niet. Een bijkomend voordeel van de zonnekap kan zijn, dat hij wat extra bescherming van het glaswerk biedt tegen stoten, zwiepende takjes of regendruppels. Zonnekappen zijn relatief bescheiden van omvang, gewicht en prijs, dus daar hoeven geen belemmeringen in te zitten. Vaak worden zonnekappen standaard meegeleverd bij de aanschaf van een nieuw objectief.
Elke zonnekap is anders
Voor elk type objectief heb je een eigen zonnekap nodig. De maat van de schroefdraad kan verschillen, maar ook de lichtinval kan per objectief anders uitpakken. De grootte en vorm van de zonnekap is aangepast aan hoe het licht in het objectief valt. De lengte van een zonnekap voor een groothoeklens is veel kleiner dan die voor een telelens.
Er zijn wel universele zonnekappen te koop, maar gebruik daarvan heeft het risico dat er of te weinig of te veel licht wordt tegengehouden. In het eerste geval levert dat ongewenste lichteffecten (zoals flare) en in het tweede geval storende schaduwranden in de hoeken van het beeld.
Je ziet dat zonnekappen vaak een geschulpte rand hebben. Dat heeft te maken met de rechthoekige vorm van de sensor. De instulpingen in de kap zorgen ervoor dat er ook voldoende licht in de uiterste hoeken van de sensor komen. Dat voorkomt donkere hoeken in je foto, ongewenste vignettering.
Goed bevestigen
Een zonnekap moet goed passen. Soms is de bevestiging een schroefdraad, steeds vaker zie je een bajonetsluiting. Aan de gekleurde markeringen op de kap en het objectief kun je zien waar je de zonnekap bevestigt, één slag draaien en je voelt hem vastklikken, snel en handig. Zit je zonnekap niet goed, dan krijg je spijt. De uitstulpingen zitten dan niet op de juiste plek en kunnen storende schaduwen werpen in de hoeken van het beeld.
Zonder zonnekap
Zijn er ook situaties dat je geen zonnekap moet gebruiken? Ja, die zijn er. Bijvoorbeeld als je een flits gebruikt en de zonnekap net hinderlijk tussen de flitslamp en je onderwerp zit. Dan krijg je een ongewenste schaduw. Probeer dat van te voren even uit!
Bij macrofotografie kan zo’n extra verlengstuk op je objectief de diertjes die je wilt fotograferen afschrikken als je te dichtbij komt. Met name bij een uitschuifbaar objectief kan dat net het verschil maken. Dan kan het een keuze zijn de zonnekap weg te laten als de omstandigheden dat toelaten.
Tenslotte kan “ongewenste lichtinval” ook gewenste lichtinval zijn. Bij tegenlicht kan er gemakkelijk flare ontstaan, dat niet per se hinderlijk hoeft te zijn maar ook wel een mooi kleurrijk effect kan opleveren. Dan kun je de zonnekap ook beter even opzij leggen.
4 reacties
Zoals al genoemd is een zeer groot nadeel van een zonnekap het feit dat je niet meer normaal aan je polafilter kan draaien. Al helemaal niet bij bv een 70-200mm. Dat is DE reden dat de kap vaak omgedraaid op de lens zit.