HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

Dit zijn de winnaars van Glanzlichter 2021

Glanzlichter is een internationale Duitse natuurfotowedstrijd die erg hoog staat aangeschreven. Dit jaar waren er 17.000 inzendingen. De resultaten van Glanzlichter 2021 zijn enkele dagen geleden bekend gemaakt. Er wordt nogal eens geklaagd dat je alleen nog natuurfotowedstrijden kunt winnen met experimentele foto’s. De uitslag van Glanzlichter 2021 laat het tegendeel zien.

Dit zijn de winnaars van Glanzlichter 2021
Eervolle vermelding in de categorie The Beauty of Plants. Fotograaf: Karin de Jonge

Glanzlichter 2021

De foto’s van de 5 winnende Nederlanders bijvoorbeeld zijn stuk voor stuk ‘gewone’, niet-experimentele beelden die waarschijnlijk allemaal in Nederland zijn gemaakt.  Het zijn wel foto’s met een diepere laag. Mooi dat dergelijke beelden door de jury van Glanzlichter worden gewaardeerd.

Eervolle vermelding in de categorie Diversity of all other Animals. Fotograaf: Alex Pansier

Overall winnaar

Fran Rubia uit Spanje werd overall winnaar met een foto van een vos in de sneeuw. Het is een foto met een spannende en ongewone compositie en bijzonder is natuurlijk ook dat je alleen de achterkant van de vos ziet. Je kijkt als het ware met de vos mee. Het voelt alsof je in de toekomst kijkt, ongewis maar ook hoopvol. Het beeld past daarom heel goed bij de Corona pandemie en de toch ook wel enigszins hoopvolle periode waarin we nu zitten. Geen experimenteel beeld maar wel een foto met een grote symbolische waarde.

Overall winnaar met een foto van een vos in de sneeuw. Fotograaf: Fran Rubia uit Spanje

Nederlanders

Eervolle vermeldingen waren er voor Karin de Jonge, Bart Siebelink,  Alex Pansier, Hans Stel en de schrijver van dit artikel Rob Blanken.

Karin de Jonge behaalde haar eervolle vermelding in de categorie The Beauty of Plants met een sprookjesachtige foto van bekertjesmos met daarop een dauwdruppel met een hele fraaie reflectie. Zij zag er een glazen bol in en gaf de foto de zeer toepasselijke titel Wo ist der Wahrsager?

Bart Siebelink behaalde in dezelfde categorie zijn eervolle vermelding met een fraai, verstild high-key beeld van pitriet in een plas. De foto heeft als titel Überflutet (Overstroomd) en heeft een hele knappe compositie met intrigerende lijnen en een prachtig ritme. Je kunt er Oosterse tekens in zien. De high-key benadering versterkt het beeld enorm.

Eervolle vermelding in de categorie The Beauty of Plants. Fotograaf: Bart Siebelink

Alex Pansier won zijn eervolle vermelding in de categorie Diversity of all other Animals met een komische foto van een mier die door een gat in een blaadje naar de fotograaf kijkt. Het insect lijkt bijna te poseren. De mier en het gat in het blaadje hebben een mooi lichtrandje en de compositie met de nerven van het blad is uitstekend.

Hans Stel scoorde bij de categorie Zoogdieren met een heel intiem beeld van een jong aapje met heel geruststellend de staart van moeder over de achterkant van zijn / haar koppie. De prachtig rood oplichtende en hele grote oren zijn een mooie blikvanger. Dit aapje moet nog heel veel leren en luistert vast heel goed naar mama.

Eervolle vermelding in de categorie Zoogdieren. Fotograaf: Hans Stel

Rob Blanken behaalde zijn eervolle vermelding in de categorie Nature as Art met een foto van een ijsstructuur getiteld Jonas en de Walvis. Soms heb je het geluk zo’n bijzondere ijsstructuur te vinden. De schrijver van dit artikel was er in ieder geval erg blij mee.

Eervolle vermelding in de categorie Nature as Art. Fotograaf: Rob Blanken

Allemaal van harte gefeliciteerd met dit fraaie resultaat.

Andere foto’s die me aanspreken zijn Gefangen van Andrea Pozzi, Gesicht im Sand van Pasi Relanto, Verborgene Welten van Guan Jesus Gonzales Ahumada, Aufflug im Schneesturm van Terje Kolaas, Über der Brutkolonie van Lalith Ekanayake (waarbij je je wel af kunt vragen of vliegen met een drone vlakbij grote groepen vogels ethisch verantwoord is) en vooral ook de prachtige foto getiteld Eiswalt-Traum van José Miguel Palao Quilez.

Gefangen. Fotograaf: Andrea Pozzi
Gesicht im Sand. Fotograaf: Pasi Relanto
Verborgene Welten. Fotograaf: Guan Jesus Gonzales Ahumada
Aufflug im Schneesturm. Fotograaf: Terje Kolaas
Über der Brutkolonie. Fotograaf: Lalith Ekanayake
Eiswalt-Traum Fotograaf: José Miguel Palao Quilez

De volledige uitslag van Glanzlichter 2021 kun je vinden op de website van Glanzlichter. Het loont zeker de moeite om de winnende beelden te bekijken.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *