Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiekalender februari

We zitten nog midden in de meteorologische winter, maar op verschillende plekken in Nederland wil het nog niet echt winter worden. Velen hebben even een “fotografiepauze” omdat het simpelweg ontbreekt aan inspiratie en het verlangen naar mooie winterse omstandigheden om mooie plaatjes te schieten is groot. Toch is er zonder winterse omstandigheden in deze periode van het jaar ook genoeg te fotograferen. In de maandelijkse natuurfotografiekalender vind je inspiratie en informatie over wat je in welke periode kunt fotograferen.
Sereen. Kale bomen in de serene sfeer van mist en een beetje sneeuw. Het zonnetje had net te weinig kracht om door de mist heen te dringen. Fotograaf: Yvon van der Laan

Zet de winter niet echt door dan wordt februari vaak gezien als een saaie fotografie periode, maar ook nu zijn er genoeg fotografie mogelijkheden. In deze februari kalender vind je verschillende tips.

Vorige maand

Over het algemeen stond januari in het teken van grauw, grijs weer met veel regen en temperaturen boven het vriespunt. Op verschillende plaatsen heeft het in meer of mindere mate gesneeuwd, maar over het algemeen bleef de sneeuw niet lang liggen. Verder hebben we wat vorst, rijp en mist gehad.

Deze maand

Wat gaat februari brengen? Krijgen we nog te maken met echte winterse omstandigheden met sneeuw en ijs? De voorspellingen over wat voor weer we deze maand kunnen verwachten lopen uiteen. De kans op nachtvorst en berijpte landschappen blijft sowieso aanwezig. De eerste sneeuwklokjes laten zich al zien en deze maand zullen we, zeker als het weer zacht blijft, nog meer voorjaarsbloeiers kunnen aanschouwen.

De natuurfotografie kalender voor februari

  • Insecten

De noordse en bruine winterjuffers zijn deze maand nog op hun overwinteringsplaatsen te fotograferen. Deze twee soorten zijn erg fotogeniek als ze berijpt zijn. Ook tref je het springstaartje, het roesje en een aantal andere nachtvlinders aan en tevens is er kans de eerste citroenvlinders waar te nemen.

  • Zoogdieren

Rond het einde van de maand is de paartijd van de vossen voorbij, maar tot die tijd kun je ze vechtend aantreffen. Verder heb je kans op zwijnen, grijze zeehonden en reeën. Grote grazers zoals Schotse hooglanders, konikpaarden en Exmoor pony’s, kun je, doordat ze vaak worden bijgevoerd, frequenter aantreffen.

  • Vogels

Vogelsoorten om te fotograferen zijn dodaars, water- en houtsnip, kruisbek, klapekster, baardmannetje, buizerd, smient, nonnetje, spreeuwenzwermen en ganzen en zwanen die je vaak foeragerend op weilanden aantreft.

  • Paddenstoelen en mossen

Ook nu zijn er veel zwammen en mossen te fotograferen waaronder: rood bekermos, heidelucifer, trilzwam, ruig haarmos waarvan de sporenkapsels erg fotogeniek zijn, korstmossen, oorzwammetjes, judasoor en trechterzwammen. Verder vind je nog verschillende soorten paddenstoelen. Veel soorten zijn ook erg mooi om te fotograferen als ze met dauw of rijp bedekt zijn.

  • Bomen, struiken en bloemen

De silhouetten van kale bomen zijn erg fotogeniek in mistige of winterse omstandigheden. Hiernaast zijn klein hoefblad, sneeuwklokjes, krokussen, bloeiende hazelaars, winterakoniet en de zaaddozen van bloemen dankbare onderwerpen om te fotograferen.

  • Verder

Tot slot heb je deze maand kans op hoog water in de uiterwaarden, het noorderlicht, sneeuw, rijp, winterzon, ijsbloemen, ijshaar en ijsstructuren.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: