Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie kalender – november 2022

Iedere maand maken wij een natuurfotografie kalender met daarin allerlei actuele tips en ideeën waarmee jij inspiratie op kunt doen voor jouw fotografieplan voor deze maand. In de natuurfotografie kalender – november 2022 vind je weer allerlei fotografie onderwerpen die deze maand actueel zijn. Hierbij kun je denken aan onderwerpen die interessant zijn voor de vogelfotograaf, wildlife fotograaf, macrofotograaf of landschapsfotograaf. Bij verschillende onderwerpen vind je linkjes naar artikelen waarin je meer achtergrondinformatie vindt over de soort of interessante fototips. Wil je graag weten wat er deze maand allemaal te fotograferen valt, kijk dan snel in de natuurfotografie kalender.
Drieteenstrandlopers
Drieteenstrandlopertjes zijn weer volop te zien aan de kust. Fotograaf: Yvon van der Laan

We zitten volop in de herfst. De herfst is met haar prachtige kleuren een mooi seizoen voor alle fotografie disciplines. De macrofotograaf kan zich uitleven op de vele paddenstoelen, de landschapsfotograaf op de mooie herfstkleuren, zonsopgangen en zonsondergangen. Aan de kust en in de akkers en velden zijn veel vogelsoorten te fotograferen en ook het wild laat zich goed zien. Er is dus weer genoeg te fotograferen deze maand en in de natuurfotografie kalender – november 2022 krijg je weer allerlei tips en ideeën.

Afgelopen maand

De maand oktober heeft zich van verschillende kanten laten zien. We hebben prachtige zonsopgangen en zonsondergangen meegemaakt. Verder hebben we een aantal mooie nazomerdagen gehad maar ook dagen met enorme regenval. De paddenstoelen zijn deze maand de grond  uitgeschoten. Bepaalde vogelsoorten zijn inmiddels vertrokken naar hun overwinteringsgebieden en veel soorten die in onze regio overwinteren zijn teruggekeerd. Bepaalde vlindersoorten, libellen en andere insecten, waaronder spinnen en hun spinnenwebben, waren de afgelopen maand nog goed te fotograferen. Hiernaast lieten sommige bomen reeds hun mooie herfstkleuren zien.

Deze maand zijn er nog volop paddenstoelen te fotograferen waaronder het fotogenieke hazenpootje. Fotograaf: Yvon van der Laan

November

Natuurlijk is het altijd lastig te voorspellen wat de komende maand ons gaat brengen qua weer. Wel neemt de kans op nachtvorst toe en zullen we te maken krijgen met ‘echt herfstweer’ met regen en wind. Hiernaast is er grote kans op mooie zonsopgangen met ochtendmist. Zolang het niet echt vriest, zullen er deze maand nog steeds paddenstoelen te vinden zijn. Onze tuinen zullen door steeds meer vogels worden bezocht. Een mooie gelegenheid om een voedertafel in te richten om vogels in eigen tuin te kunnen fotograferen. Langs de kust vind je naast de gebruikelijke vogelsoorten ook de soorten die in onze regio overwinteren. De bomen zullen meer en meer hun herfstkleuren laten zien en bepaalde boomsoorten zullen hun blad gaan verliezen.

Natuurfotografie kalender – november 2022

  • Insecten

Zolang het niet echt vriest zijn deze maand nog steeds libellen en juffers te fotografen. Enkele soorten zijn: de steenrode heidelibel en de bruinrode heidelibel. Deze twee soorten laten zich nog zien als de zon schijnt. Verder zie je nog houtpantserjuffers. Deze zijn op dit moment niet meer fel metallic groen, maar ze hebben nu een mooie brons-/bruinachtige metallic kleur. In onze regio overwinteren twee juffersoorten namelijk de noordse winterjuffer en de bruine winterjuffer. Deze juffers zoeken deze maand beschutting in hun overwinteringsgebiedjes. Verder zijn deze maand spinnen en spinnenwebben nog steeds goed te fotograferen. Sommige vlindersoorten brengen in onze regio de winter door en zijn ook in november nog te fotograferen op zonnige dagen. Deze soorten zijn: de dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. Op het moment dat de echte koude intreedt, gaan ze in winterslaap.

  • Vogels

Alhoewel een groot deel van de zomergasten naar hun overwinteringsgebieden is vertrokken, zijn er nog volop vogels te fotograferen. Veel overwinteraars zijn namelijk reeds aangekomen in onze regio. In de weilanden en op de akkers zie je veel ganzen en zwanen en langs de kust zie je weer volop strandlopers. De koperwiek is weer teruggekeerd en ook in de tuinen zijn weer meer vogels actief. Je vindt hier soorten als: winterkoning, verschillende mezensoorten, appelvinkroodborst, goudhaan, gaai en merel.

  • Zoogdieren

De damhertenbronst, een spektakel wat goed te fotograferen valt in de Amsterdamse Waterleidingduinen, loopt op zijn eind. Maar, met een beetje geluk, kun je hier nog een staartje van meepikken. Verder is er deze maand kans op foeragerende wilde zwijnen en laten de reeën zich, vooral aan de randen van de dag, goed zien.

  • Bomen, planten, paddenstoelen

In bossen en parken is er nog volop gelegenheid de prachtige herfstkleuren vast te leggen en hiernaast zijn ook de details van herfstbladeren mooi om te fotograferen. Zolang het nog niet vriest zijn er verschillende paddenstoelensoorten te fotograferen zoals: hazenpootjes, porseleinzwammen, mycena’s, inktzwammen, oorzwammetjes, koraalzwam, wasplaten en amethistzwam.

  • Hemelverschijnselen

Op 8 november 2022 is het volle maan.

  • Workshops

Lijkt het je leuk een natuurfotografie workshop te volgen, kijk dan eens op onze website Natuurfotoworkshop. Op deze site vind je een grote verscheidenheid aan natuurfotografie workshops. Bijvoorbeeld op het gebied van macrofotografie, creatieve fotografie, landschapsfotografie, wildlife fotografie en vogelfotografie.

  •  Overig

Aangezien de hoeveelheid vocht in de lucht toeneemt, ontstaat er steeds vaker kans op ochtenddauw, ochtendmist en zonneharpen. Hiernaast neemt de kans op harde wind met prachtige donkere wolkenpartijen toe. Ook is er kans op rijp en ijsbloemen.

  • Meer tips en ideeën

Ben je naast de natuurfotografie kalender – november 2022 op zoek naar nog meer inspiratie, tips en ideeën voor deze maand? Misschien is ons boek ‘Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond’ dan iets voor jou. Je vindt in dit boek naast de vele tips en ideeën ook achtergrondinformatie en tutorials.

  • Tot slot

Ik wens je heel veel succes met het maken van jouw fotografieplan en natuurlijk heel veel fotografie plezier deze maand.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: