Deze maand maken we de overgang van de herfst naar de winter. Hier en daar laat het landschap nog mooie herfstkleuren zien en op andere plekken wordt het landschap meer winters. Een groot aantal bomen is inmiddels kaal. Hierdoor zijn dieren, waaronder vogels, meer zichtbaar, maar toch zie je hier en daar soms nog mooie herfstkleuren. Bijvoorbeeld de beuk en de eik laten nog steeds mooie herfstkleuren zien en hiernaast gaan de silhouetten van kale bomen en blad- of naaldhoudende bomen steeds meer opvallen in het landschap. Let hiernaast ook eens op de verschillende bessen van bijvoorbeeld de hulst. Deze kleuren op dit moment prachtig rood.
Afgelopen maand
De maand november heeft zich van verschillende kanten laten zien. Wind, soms zelfs stormachtig, regen, nachtvorst, lichte sneeuwval, voor de periode van het jaar hoge temperaturen, mooie (soms mistige) zonsopgangen en zonsondergangen. We hebben het allemaal meegemaakt. Nog steeds waren er in november paddenstoelen en op mooie dagen vlinders en libellen te fotograferen. Ook waren de herfstkleuren in het bos magisch mooi.
December
De meteorologische winter is op 1 december jl. begonnen en op 21 december a.s. start de astronomische winter. Het is en blijft altijd lastig te voorspellen wat de komende maand ons qua weersomstandigheden zal brengen. We hopen natuurlijk, ik persoonlijk in ieder geval wel, op mooie winterse omstandigheden met sneeuw en ijs, maar zoals het nu lijkt moeten we daar nog even op wachten. Wel lijkt het dat we in het begin van de maand te maken krijgen met koude omstandigheden. Maar….., wat de weersomstandigheden ons ook brengen er is sowieso genoeg te fotograferen in de maand december.
Natuurfotografie kalender – december 2022
-
Insecten
Ook deze maand zijn er nog verschillende insecten te fotograferen, waaronder spinnen en hun fotogenieke spinnenwebben. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar spinnenwebben als het gevroren heeft. Bevroren en/of berijpte spinnenwebben zijn een mooie uitdaging voor de macrofotograaf. Ook zijn de springstaartjes, die je onder vochtige bladeren volop aan kunt treffen, erg fotogeniek. Neem wel een vergrootglas mee, want deze piepkleine diertjes zijn erg klein en met het blote oog bijna niet te vinden. Naast spinnen en springstaartjes kun je deze maand ook nog twee juffer soorten aantreffen, namelijk de noordse winterjuffer en de bruine winterjuffer. Deze twee juffer soorten zijn de enige, in onze regio, overwinterende juffers. Ze hebben inmiddels hun overwinteringsgebieden opgezocht en zijn zeer fotogeniek als ze berijpt zijn.
-
Vogels
Ondanks dat sommige vogelsoorten onze regio verlaten hebben om elders te overwinteren, zijn er nog steeds veel vogelsoorten te fotograferen. Denk bijvoorbeeld eens aan soorten die juist onze regio uit hebben gekozen om te overwinteren. Zoals strandlopers en sneeuwgorzen die je langs de kust kunt fotograferen. Hiernaast zie je soorten als de wintertaling, grote zaagbek, pijlstaart en het nonnetje. Op akkers zie je veel foeragerende ganzen en zwanen. Er is kans op pestvogels die op zoek naar voedsel onze regio bezoeken en in parken en tuinen zie je soorten als winterkoninkjes, roodborstjes, mezen, vinken, eksters, gaaien, koperwieken en merels.
-
Zoogdieren
Damherten, edelherten en reeën zijn ook in december prima te fotograferen. Hiernaast zijn er in de natuurgebieden ook nog volop mogelijkheden andere grote grazers, zoals: exmoor pony’s, konikpaarden, Schotse hooglanders en andere rundersoorten te fotograferen. Ga eens op zoek naar deze dieren op dagen met mistige of winterse omstandigheden.
-
Bomen, planten, paddenstoelen
Ook in december zijn er nog steeds paddenstoelen te fotograferen. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar paddenstoelen op de randen van zandverstuivingen of mycena’s die nog steeds te vinden zijn zolang de vorst niet doorzet. Deze maand zal op sommige plekken het haarmos al mooi oranjerood gaan kleuren en ook korstmossen zijn erg fotogeniek. De bessen, waaronder van de hulst, en zaaddozen van verschillende bomen en struiken zijn deze maand goed vast te leggen. Hiernaast zullen, zeker aan het begin van de maand, sommige bomen nog herfstkleuren laten zien terwijl andere soorten hun blad volledig verliezen. Je kunt ze dan, met name solitaire bomen, als mooie silhouetten in het landschap vastleggen.
-
Workshops
Wil je graag eens deelnemen aan een natuurfotografie workshop, kijk dan eens op onze website Natuurfotoworkshop. Je vindt op deze site een groot aantal natuurfotografie workshops op het gebied van bijvoorbeeld macrofotografie, creatieve fotografie, landschapsfotografie, wildlife fotografie, mindful fotograferen, avond- en nachtfotografie en vogelfotografie.
-
Meer tips en ideeën
In deze natuurfotografie kalender – december 2022 vind je een grote verscheidenheid aan fotografie onderwerpen, maar ben je daarnaast op zoek naar nog meer inspiratie, tips en ideeën voor deze maand dan is ons boek ‘Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond’ misschien iets voor jou. Je vindt in dit boek naast de vele tips en ideeën ook achtergrondinformatie en tutorials.
-
Hemelverschijnselen
Op 8 december 2022 is het volle maan.
-
Overig
Deze maand is er grote kans op rijp, mist, sneeuw, ijs, ijsbloemen, ijsstructuren en ochtenddauw. Ook is er kans op harde wind wat mooie fotografie mogelijkheden biedt met donkere wolkenpartijen en aan de kust. Denk daarbij eens aan het fotograferen met lange sluitertijden.
-
Tot slot
Ook voor de maand december wens ik je heel veel succes met het maken van jouw fotografie plan en ik wens je heel veel fotografie plezier deze maand.