HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Mycena

Het zijn die kleine fragiele paddenstoeltjes die al haast breken als je er naar kijkt. Talloze soorten die nauwelijks uit elkaar te houden zijn voor de gewone voorbijganger. Voor de fotograaf zijn het de snoepjes van het bos. De kunst is het om die breekbaarheid vorm te geven, de voldoening is groot als het lukt.

Mycena
Silhouet van een mycena in het donkere bos. Fotograaf: Ron Poot

Mycena is een geslacht dat behoort tot de plaatjeszwammen. Het is een omvangrijke groep van kleine, sierlijke, langgesteelde paddenstoeltjes met gewelfde of klokvormige hoedjes. Kenmerkend zijn de (doorschijnend) gestreepte rand en de bleke lamellen. In Nederland komen bijna honderd soorten mycena’s voor.

Mycena's in herfstbos.
Mycena’s in herfstbos. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

De ranke mycena’s bieden talloze mogelijkheden om op de foto gezet te worden. Dankzij hun lange steel zijn ze mooi vanaf een laag standpunt te nemen. Je kunt de achtergrond dan goed betrekken. Een lichte achtergrond leent zich voor het fotograferen van een silhouet.

Mycena’s leven tussen dood blad, dat vaak veel kleuren bevat. Met een macrolens en een open diafragma kun je deze kleuren mooi in elkaar over laten vloeien.

De onderkant van de hoed bevat brede plaatjes. Met wat doorschijnend licht krijg je een prachtig plaatjespatroon.

Soms zie je dat de hoed van de mycena bezet is met schimmeldraden. Het is de knopschimmel die op zijn beurt leeft van de paddenstoel. Met wat tegenlicht of door beschijnen van een lampje kun je mooie effecten met deze schimmel-op-schimmel bereiken.

Zwevend hoedje.
Zwevend hoedje. Fotograaf: Ron Poot

Verspreidingskaart

Meer weten?

Soortenbank

Foto’s op Nederpix

En dan nog dit!

Een bijzondere mycena is de grote bloedsteelmycena. Deze soort verkleurt rood bij beschadiging: het lijkt wel of de zwam bloedt.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Bert Veerman op 4 november 2015 om 21:55

    machtig mooi verhaal Ron en zeer leerzaam en aangevuld met prachtige foto’s .

    1. bedankt voor je leuke reactie, Bert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *