Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Edelhertenbronst op de Hoge Veluwe

Rond half september begint het feest op de Hoge Veluwe: De bronsttijd oftewel de paartijd van de edelherten. In deze tijd doen de edelherten hard hun best om indruk te maken op de vrouwtjes. Ze vechten dan echt voor de vrouwtjes en produceren een bijzonder oergeluid om hun machogedrag bij te staan: burlen. Bij menig fotograaf begint dan ook het hart sneller te kloppen om dit te aanschouwen en vast te leggen.
Het Reemsterveld, met een beetje geluk kun je prachtige opnames maken. Het hoeft ook niet altijd close-up. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Veel fotografen minstens een keer per jaar naar de Hoge Veluwe voor het fotograferen van de edelhertenbronst. Ze gaan voor het perfecte plaatje, de sfeer die er is onder fotografen, maar zeker ook voor de beleving om de bronst te kunnen zien én horen. Voor wie het niet kent wees gewaarschuwd, je bent niet de enige daar. Integendeel, je staat daar met velen naast elkaar om hopelijk de edelherten mooi vast te kunnen leggen. Voor diegenen die het niet kennen wil ik jullie alvast een paar tips meegeven, zodat je niet ter plekke overrompeld wordt.

De locatie

De Hoge Veluwe is op zich al een prachtig gebied om naar toe te gaan, maar vanaf half september is de edelhertenbronst dé trekpleister daar. Het is een van de beste plekken om dit schouwspel mee te maken, vandaar dat het ieder jaar vele bezoekers en fotografen trekt.

De bekendste plekken zijn aan de Wildbaanweg. Hieraan liggen drie velden, waarbij twee velden, die naast elkaar liggen, het beste zijn om burlende edelherten te zien. Bij het derde veld, het Reemsterveld die wat verder ligt, blijven de edelherten wat verder weg, maar deze plek is uitermate geschikt bij zonsondergang. Mooie tegenlicht opnames zijn hier mogelijk.

Bij de 1e twee velden ligt de parkeerplaats direct aan het veld, zodat je je auto direct aan het veld kunt parkeren en daardoor tevens je plek achter de auto hebt voor je spullen.

edelhertenbronst in nationaal park de Hoge Veluwe.
Vaak is het geduld hebben en wachten op het moment dat alles samenvalt. Het weer en de edelherten laten zich niet (helemaal) sturen (Reemsterveld). Fotograaf: Jeffry Westerhoff
Maar een close-up heeft ook wel wat. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Wat is het juiste tijdstip voor de edelhertenbronst?

Er is natuurlijk altijd een piek in deze periode, waarbij de bronst het actiefst is. Je wilt natuurlijk op het juiste moment daar en dan is het handig om bijvoorbeeld de Facebookpagina van de Hoge Veluwe te volgen. Aan de hand van de posts die daar geplaatst worden kun je opmaken, wanneer je die kant op kan gaan. Sowieso is het handig om Facebook in de gaten te houden, want aan de hand van de posts over de edelhertenbronst, geeft dit een indicatie hoe de activiteit is. Lang leve social media.

Wanneer je besluit te gaan kun je dit het beste doordeweeks doen, als je die mogelijk hebt. In het weekend is het echt zeer druk. Tevens is het aan te bevelen om op tijd ernaartoe te gaan. Om tussen 13:00 uur  en 14:00 uur al aanwezig te zijn is geen overbodige luxe. Dan kun je in ieder geval nog een mooie plek uitzoeken (claimen) op de parkeerplaats aan de wildbaan weg. Vanaf 16.00 uur staat het vaak al behoorlijk vol en wordt het zoeken naar een vrije plek aan het aangrenzende veld. Vaak worden de edelherten pas actief in de late namiddag, dus kom op tijd is het devies.

Een plaatje hoe de edelherten het waarschijnlijk vanuit hun perspectief zien. Rijen auto’s op de parkeerplaats met daarvoor de fotografen met een arsenaal aan apparatuur. Alleen dat is al een schouwspel op zich. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Compositie van de edelherten

Wanneer je vroeg ter plekke bent kun je alvast wat rondlopen om een mooie compositie te zoeken. Aangezien de edelherten op veld één en twee vaak uit het bos komen heb je al snel de bomen in de achtergrond. Bij het linker veld is aan de linkerkant een open gedeelte, dit geeft een rustiger beeld wanneer daar de edelherten lopen (als ze daar komen). Vaak zie je foto’s met de bekende bomen in de achtergrond, waarbij je al bijna kunt zeggen waar de fotograaf heeft gestaan en vanuit welke hoek er is gefotografeerd. Je ontkomt er ook niet aan, vooral als je voor het eerst bent wil je natuurlijk zoveel mogelijk vastleggen.

Een geweidrager komt uit het bos na een modderbad te hebben genomen. Fotograaf: Jeffry Westerhoff
Een burlend edelhert, prachtig om te zien én te horen. Deze compositie is meer naar het linkerveld gericht, waar minder bomen op de achtergrond staan. Fotograaf: Jeffry Westerhoff
Helemaal links van het eerste veld is een mooi open gedeelte, maar hier komen de dieren niet vaak, maar geeft wel een prachtige achtergrond. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Wat neem je mee naar de edelhertenbronst?

Aangezien je waarschijnlijk een hele middag/dag daar zult zijn, is het handig om voldoende eten en drinken mee te nemen. Het kan ook handig zijn om iets voor de sanitaire voorzienig mee te nemen, een toilet in de buurt is er niet.

Fotospullen om mee te nemen voor het fotograferen van de edelhertenbronst:

  • Camera (smartphone kan natuurlijk ook).
  • Telelens vanaf 300mm (let erop bij smartphones of andere camera’s met digitale zoom dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Probeer dan dus zoveel mogelijk optisch te zoomen).
  • Genoeg accu’s.
  • Genoeg geheugenkaartjes, of in ieder geval reservekaartjes.
  • Een stevig statief die het gewicht van camera en lens goed kan dragen.
  • Regenhoes voor over de camera/lens, voor het geval het gaat regenen. Ook in de regen kun je mooie foto’s maken, dus laat je daardoor niet ontmoedigen.
  • (Vis)Paraplu tegen zon of regen, maar hou dan wel rekening met de andere fotografen.
  • Stoeltje.
  • Verrekijker, het is ook mooi om het edelherten-schouwspel eens rustig te volgen zonder te fotografen.
Regen geeft weer een extra dimensie aan de foto. Waar de meeste fotografen in hun auto vluchten voor de plotselinge regenbui, bleven wij onder de visparaplu zitten. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Met deze tips kun je goed voorbereid richting de Hoge Veluwe gaan om de bronsttijd te beleven en vast te leggen. Ga als je kunt ook zeker meerdere dagen, want de kans is dan groter dat je misschien een spectaculair gevecht tussen twee mannetjes kunt waarnemen.

Belangrijk is ook zeker om de regels van het park goed in acht te nemen. Tevens handig om te weten is, dat als je met de auto het park betreedt je entree moet betalen. Dat weegt niet op tegen het plezier wat je zult hebben.

Succes en geniet!

Tja, en soms hebben de dieren gewoon lak aan ons fotografen. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: