Menu

Onderdeel van Pixfactory

Reptielen en amfibieën fotograferen

Reptielen en amfibieën zijn dankbare foto onderwerpen. Het valt alleen niet altijd mee om ze te vinden en op de foto te zetten. Maar als je iets meer over hun gedrag weet, lukt dat al een stuk beter.
Boomkikkers kun je goed fotograferen in september, omdat ze dan bijna allemaal in struiken zitten.
Boomkikkers kun je goed fotograferen in september, omdat ze dan bijna allemaal in struiken zitten. Fotograaf: Wendy de Waal

Koudbloedig

Reptielen en amfibieën zijn koudbloedige dieren. Dat betekent dat ze niet zelf hun eigen temperatuur kunnen reguleren. Ze zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de zon. Dat is voor ons handig, want daardoor is hun gedrag redelijk goed te voorspellen!

Als het te koud of te warm is, zijn ze inactief. En ze houden niet van wind. Een bewolkte, niet al te warme (en ook niet al te koude) dag is ideaal.

Seizoenen

In de winter zul je deze dieren niet tegen komen, dan zijn ze in een soort winterslaap. Maar als het weer wat warmer wordt, worden ze wakker.

Eind februari, begin maart trekken padden, kikkers en salamanders massaal van hun winterverblijf naar het water. Daar beginnen ze vlak na zonsondergang mee. Ze proberen een partner te vinden om mee te paren en zetten eitjes af in het water. De perfecte periode dus om parende amfibieën of eisnoeren en kikkerdril te fotograferen. Op een dag met een hoge luchtvochtigheid, geen wind en een temperatuur vanaf een graad of 12 heb je grote kans op een massale paddentrek.

Salamanders zijn erg schuwe dieren. Ze laten zich net snel zien. Tijdens de trek in het vroege voorjaar heb je meer kans er eentje te treffen.
Salamanders zijn erg schuwe dieren. Ze laten zich net snel zien. Tijdens de trek in het vroege voorjaar heb je meer kans er eentje te treffen. Fotograaf: Wendy de Waal

Reptielen worden ongeveer in dezelfde periode wakker. Ze zijn iets meer dag-actief. Omdat de zon in het vroege voorjaar nog niet zo warm is, zijn ze nu nog traag. Dat is handig als je ze wilt fotograferen. Over het algemeen geldt dat hoe warmer het is, des te actiever de reptielen zijn. Je kunt ze ’s ochtends het beste benaderen, omdat ze dan nog niet zijn opgewarmd. Ze zijn dan minder snel en minder schuw en blijven dus beter zitten.

In de zomer is het overdag vaak te warm voor deze dieren om in de zon te zitten en ze zullen dan ook weg kruipen. Wil je in de zomer reptielen fotograferen? Doe dat dan ’s ochtends vroeg of laat in de middag. Kikkers zijn vaak nog wel overdag te zien, in slootjes en poeltjes.

Het eind van de zomer en begin van het najaar zijn ook goede periodes om reptielen en amfibieën te fotograferen. Omdat het wat kouder is overdag, worden ze weer wat slomer. Bovendien zijn er nu veel jonge dieren te vinden. Die zijn vaak wat minder schuw dan de volwassen dieren.

September is de beste maand voor het fotograferen van boomkikkers. Die vind je dan vooral op bramenstruiken in de buurt van water.

Jonge dieren zijn vaak minder schuw en blijven langer zitten dan volwassen dieren.
Jonge dieren zijn vaak minder schuw en blijven langer zitten dan volwassen dieren. Fotograaf: Wendy de Waal

Benaderen

Reptielen en amfibieën zijn niet bang voor mensen, maar ze zijn vaak wel schrikachtig. De truc is dan ook om ze heel langzaam te benaderen. Dan kun je meestal heel dichtbij komen. Maak vooral geen onverwachte bewegingen, want dan duiken ze weg. De meeste kikkers en hagedissen zullen na een paar minuten weer terug komen als je rustig op dezelfde plek blijft zitten.

Deze muurhagedis schoot in eerste instantie weg, maar kwam na een paar minuten toch weer kijken.
Deze muurhagedis schoot in eerste instantie weg, maar kwam na een paar minuten toch weer kijken. Fotograaf: Wendy de Waal

Lenskeuze

Je fotografeert reptielen en amfibieën het beste met een tele- of macrolens. Voordeel van een telelens is dat je wat meer afstand kunt houden van het dier. De kans op verstoring is daardoor kleiner. Als je dichtbij genoeg kunt komen om met een macrolens te fotograferen, kun je je richten op kleine details. Heb je een groothoek macrolens? Dan kun je het dier in zijn omgeving fotograferen.

Het oog van een pad werd met een macrolens gefotografeerd.
Het oog van een pad werd met een macrolens gefotografeerd. Fotograaf: Wendy de Waal

Kleine scherptediepte

Omdat amfibieën en reptielen laag op de grond leven, krijg je al snel een erg drukke foto. Daarom kun je meestal het beste fotograferen met een kleine scherptediepte (dus een laag diafragma getal). Dan worden de voor- en achtergrond waziger en rustiger. Alle aandacht in de foto gaat dan uit naar het dier zelf. Zo voorkom je dat de aandacht wordt afgeleid door grassprieten en takjes.

Ooghoogte

Ga eens op je buik liggen. Zo kom je op ooghoogte van het dier. Door op ooghoogte te fotograferen laat je automatisch al veel rommelige plantjes uit de achtergrond. Die wordt daardoor rustiger.  En als kijker maak je meer contact met het dier op de foto. Een foto op ooghoogte genomen, heeft meer impact.

De fotograaf lag op haar buik op de oever om op ooghoogte te komen met de kikker.
De fotograaf lag op haar buik op de oever om op ooghoogte te komen met de kikker. Fotograaf: Wendy de Waal

Onder water?

Als je een onderwaterhuis hebt voor je camera, kun je bijzondere foto’s maken van amfibieën in het water. Dit is vooral leuk tijdens het paarseizoen. Denk aan parende kikkers en padden, kikkerdril en later ook kikkervisjes. Je kunt ook foto’s maken die half boven en half onder water zijn genomen. Dat geeft een bijzondere kijk op het leven van de amfibieën.

Algemene aandachtspuntjes

  • Verstoor de dieren niet! Ga er niet achteraan rennen als ze voor je weggaan. Dat levert stress op voor het dier en je krijgt zo ook nooit een mooie foto. Je kunt beter even rustig wachten of ze terug komen.
Deze pad is gefotografeerd met een groothoek macrolens. Dat geeft een heel ander perspectief dan je met een ander soort lens zou krijgen.
Deze pad is gefotografeerd met een groothoek macrolens. Dat geeft een heel ander perspectief dan je met een ander soort lens zou krijgen. Fotograaf: Wendy de Waal
  • Pak dieren nooit op! De enige uitzondering hierop is als je een vergunning of vrijstelling hebt in verband met onderzoek of om padden over te zetten tijdens de trek. Oppakken van de dieren geeft veel stress en dat is niet goed voor het dier.
Deze foto is genomen in een veldstudio tijdens de paddentrek. De dieren werden in handen genomen om onderzoeksgegevens te verzamelen en alleen daarom kon er in de veldstudio gefotografeerd worden.
Deze foto is genomen in een veldstudio tijdens de paddentrek. De dieren werden in handen genomen om onderzoeksgegevens te verzamelen en alleen daarom kon er in de veldstudio gefotografeerd worden. Fotograaf: Wendy de Waal
  • De meeste natuurgebieden zijn ’s nachts niet toegankelijk. Wil je toch na zonsondergang fotograferen in een natuurgebied? Vraag dan toestemming bij de beheerders.
Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

7 reacties

  1. Wat een prachtig en duidelijk verhaal! Daarbij de mooie foto’s.
    Voor mij weer enkele duidelijke tips waar ik echt wat mee kan!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

  1. Wat een prachtig en duidelijk verhaal! Daarbij de mooie foto’s.
    Voor mij weer enkele duidelijke tips waar ik echt wat mee kan!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: