Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotografie kalender mei 2021

Het is mei; de bloeimaand mei! Deze maand staat helemaal in het teken van groeien en bloeien. De flora en fauna in de natuur ontwaakt volledig. De vogels zijn heel actief met het zoeken naar een partner, het al zingend indruk maken op soortgenoten of al druk bezig met het opvoeden van hun kroost. De voorjaarsbloeiers en stinsenplanten maken plaats voor andere soorten. Verschillende insecten, waaronder libellen en juffers, vlinders, kevers, bijen en hommels, worden steeds actiever en de bomen komen weer volop in het blad te staan. In de natuurfotografie kalender van deze maand geven we je weer verschillende tips en ideeën om een plan te maken waarmee je deze maand aan de slag kunt gaan.
Het oranjetipje is een van de witjes die in mei volop te fotograferen zijn. Fotograaf: Yvon van der Laan

Deze maand valt er wederom heel veel te fotograferen. De natuur is prachtig en of je nu houdt van macro-, landschaps- wildlife of vogelfotografie, voor iedereen zijn er deze maand voldoende mogelijkheden en uitdagingen. In de natuurfotografie kalender mei hebben we weer verschillende mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet.

Vorige maand

Wat was april een bijzondere maand. We hebben naast prachtige wolkenluchten, regen, hagel, natte sneeuw, mistige ochtenden en warme zonnige dagen ook een groot aantal zeer koude dagen met nachtvorst meegemaakt. Door de kou kwam de natuur op veel plaatsen maar langzaam op gang.

Deze maand

Alhoewel mei een overgangsmaand is waarin het weer nog wat onstabiel kan zijn, lijkt de kou nu definitief het land te hebben verlaten. Fauna en flora kunnen verder tot leven komen, hetgeen ook al te zien is aan bijvoorbeeld de vele uitsluipende libellen en juffers. Qua natuurfotografie lijkt dit wederom een topmaand te worden.

De natuurfotografie kalender voor mei

  • Insecten

Deze maand zijn er volop mogelijkheden uitsluipende libellen en juffers te fotograferen. Verder zullen naast vroege vlindersoorten zoals de citroenvlinders ook de dagpauwoog, witjes (oranjetipje en klein geaderd witje), icarusblauwtjes, kolibrievlinders en aardbeivlinders weer rond gaan fladderen. Ook worden deze maand verschillend soorten wantsen en kevers actief waaronder de meikever. Hiernaast kun je verschillende soorten libellen en juffers aantreffen zoals onder andere de viervlek, witsnuitlibellen, vuurjuffers en weidebeekjuffers.

  • Zoogdieren

Deze maand zullen er volop jonge dieren te fotograferen zijn zoals de lammetjes bij de schaapskuddes, veulentjes van exmoor pony’s en konink paarden, jonge vosje, jonge reeën en herten en kalfjes van bijvoorbeeld de schotse hooglanders, sayaguesa runderen en andere grote grazers.

  • Amfibieën en reptielen

In de maand mei heb je kans verschillende soorten hagedissen op je pad te treffen zoals de muurhagedis en de zandhagedis. Ook zie je op verschillende plekken kikkervisjes.

  • Vogels

De zwaluwen, waaronder de huiszwaluw en boerenzwaluw zijn weer volop actief. Hiernaast zijn er deze maand veel weidevogels te spotten, zoals de grutto, kluut, kievit en tureluur; soms zelfs met kroost. Verder zijn er lepelaars, steenuiltjes, zwanen en visdiefjes. Watervogels zoals meerkoeten, waterhoentjes, eenden, ganzen zoals grauwe ganzen en nijlganzen en futen kun je aantreffen met hun met kroost.

  • Mossen

Ook deze maand zijn verschillende mossen een mooi onderwerp voor macrofotografie.

  • Bomen, planten, bloemen

De bomen komen deze maand volop in het blad te staan en de bloesem van bepaalde (fruit)bomen zijn ook deze maand nog goed te fotograferen. Verder zie je deze maand tulpen, pinksterbloemen, bloeiende meidoorn, speenkruid, margrieten, zinkviooltjes, daslook, orchideeën zoals de gevlekte rietorchis, klaprozen, paardenbloemen en bloeiende grassen.

  • Tot slot

Geniet van al het moois wat deze maand in de natuur te vinden, zien en te fotograferen is.

Heel veel fotografie plezier deze maand.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: