Menu

Foto’s verscherpen met Topaz sharpen AI

De finishing touch van iedere beeldbewerking is toch wel het verscherpen van het beeld. Ik heb het hier niet voor niets over finishing touch omdat dit de laatste stap van je proces zou moeten zijn. Per medium waarmee je je foto wilt tonen aan de wereld is een andere mate van verscherping noodzakelijk. Met Topaz Sharpen AI behandelen we deze keer een van de programma’s die dat voor je zouden kunnen doen.
Er zijn vele manieren om je foto te verscherpen. Topaz Sharpen AI is een interessante optie. Fotograaf: Jowan Iven

Artificial Intelligence

Net als Luminar gooit ook Topaz de term AI (Artificial Intelligence) er tegenaan om gebruikers ervan te overtuigen dat de software alles voor je doet. In Topaz is het inderdaad mogelijk om de schuifjes op automatisch te zetten en daarna alles over te laten aan het programma. Behalve dat analyseert Topaz ook waar de details zitten en welke gebieden maar beter geen verscherping kunnen gebruiken. Zo zal je zien dat een egale achtergrond niet zal lijden onder de verscherping. De software is echter niet heilig waardoor er altijd overgangsgebieden zijn waar je als fotograaf een andere mening hebt dan de software.

Updates

Sinds het installeren van Topaz op mijn computer, begin dit jaar, zijn er al verschillende updates voorbij gekomen. Er zit duidelijk nog ontwikkeling in dit softwarepakket. Dat is fijn om te weten maar betekent waarschijnlijk ook dat dit artikel al gauw achterhaald wordt. Dat is meteen de disclaimer van deze tutorial. Met Topaz Sharpen AI wordt hier versie 2.1.0 bedoeld.

Tutorial

In Topaz Sharpen AI is een fijne kleine tutorial ingebouwd die je meteen wegwijs maakt, al is het geen echte noodzaak omdat de opties nogal beperkt zijn. Beperkt betekent hier echter niet dat dit een slechte zaak is. De gebruikersinterface is eenvoudig en helder van opzet.

We gaan verscherpen

En hier vind je het filter in Photoshop. Fotograaf: Jowan Iven

Topaz Sharpen AI werkt zowel stand alone en als plugin in bijvoorbeeld Photoshop. Die laatste optie heeft mijn voorkeur omdat er dan meer flexibiliteit over is om het resultaat lokaal toe te passen.

Sharpen AI heeft echter zelf ook een goedwerkende ‘edge aware’ masker optie ingebouwd. Hiermee kan je de maskers effectief toepassen waar je verscherping nodig vindt. Topaz herkent de randen van het verscherpingsgebied en bepaalt precies waar het masker hoort te komen. Bekijk het effect maar eens in de foto hieronder. De haartjes zijn perfect geselecteerd. Werk je via photoshop dan is het alsnog mogelijk om lokaal de verscherping slechts in beperkte mate toe te passen. Dat doe je door in het masker met een grijstint te schilderen in plaats van zwart of wit.

In Topaz Sharpen AI kan je selectief verscherpen met een ‘edge aware’ masker. Met de checkbox ‘Overlay’ is het masker aan en uit te zetten. Fotograaf: Jowan Iven

Zoals gezegd kan je de software geheel automatisch een voorstel laten doen voor verscherping. Dan valt in het menu op dat er drie manieren van verscherping bestaan. Namelijk: Sharpen, Stabilize en Focus. Deze namen hinten al op de toepassing ervan. Met Sharpen verscherp je een beeld dat op zichzelf al scherp is maar nog het laatste stukje verscherping behoeft. De twee andere opties zijn eigenlijk noodoplossingen voor mislukte foto’s.

Het verscherpingsmenu. overzichtelijk en helder. Fotograaf: Jowan Iven
Deze giraf was uit focus, maar kijk eens wat de software er toch nog van weet te maken. Fotograaf: Jowan Iven

Stabilize gebruik je wanneer de camera of onderwerp bewoog tijdens de opname. Bijvoorbeeld door een te lange sluitertijd. En wanneer de foto niet echt in focus was dan kan dat met de optie Focus nog enigszins aangepakt worden. Gezien het feit dat je al met mislukte foto’s werkt moet gezegd dat de software er nog een behoorlijk fatsoenlijk eindresultaat van weet te bakken. Al wordt het natuurlijk nooit zoals een perfect scherp geschoten beeld. Bepaalde artefacten zal je dan voor lief moeten nemen.

De foto is geopend in Photoshop en de laag is gekopieerd. Voor de duidelijkheid is deze laag manueel hernoemd naar Topaz Sharpen AI. Fotograaf: Jowan Iven

Ik ga er even van uit dat in Lightroom de foto al volledig was ontwikkeld. Voor het laatste stukje verscherping open ik de foto in Photoshop. Daarna kopieer ik de laag met command-J of CTRL-J. Op die nieuwe laag laat ik het filter van Topaz zijn werk doen.

Wanneer je manueel gaat finetunen zal je zien dat de gele kleur van de automatische settings verdwijnt. Fotograaf: Jowan ven

Met de nieuwe functie ‘Auto’ kan Topaz zelf bepalen welk type verscherping bij de foto hoort. Ook onder het kopje Settings is de functie ‘Auto’ beschikbaar. Topaz Sharpen AI geeft hier een suggestie in hoeverre de scherpte (sharpness) en ruisonderdrukking (Noise Suppression) worden toegepast. Je bent vrij om dit handmatig ook nog bij te stellen. Via de knop update kan je het resultaat bekijken, bij voorkeur op 100%. Sommige beelden knappen zelfs op als je nog wat extra fijn ruis toevoegt. Dat kan hier met ‘Add Grain’. Dit gebeurt dan vrij subtiel .

Voorbeeld foto met verscherpt (links) en origineel (rechts). Fotograaf: Jowan Iven

En we zijn klaar

Ben je tevreden met het resultaat dan klik je simpelweg op ‘Apply’ als je Topaz als plugin hebt gestart. In de ‘stand alone’ versie komt daar de knop ‘Save Image’ voor in de plaats.

Probeerversie

Voor wie Topaz Sharpen AI een keer wil uittesten kan gewoon naar de site toe van Topazlabs. Dertig dagen lang kan je het programma uitproberen. Dat is voldoende om te weten of Topaz iets voor je kan betekenen.

12 reacties

    1. Hallo Ted, dat heb ik wel geprobeerd maar dat hangt erg sterk af van de kwaliteit van de foto. Mijn ervaring is dat je met veel uitproberen slechts minimale winst kan halen. Maar het waren dan ook zeer slechte originelen.

  1. Had eerst try out versie en nu de versie gekocht redelijk nieuwe computer maar erg snel is het programma niet. De resultaten zijn wisselend. Soms verbazingwekkend scherp tot laat maar zitten. Maar het is handig

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

12 reacties

    1. Hallo Ted, dat heb ik wel geprobeerd maar dat hangt erg sterk af van de kwaliteit van de foto. Mijn ervaring is dat je met veel uitproberen slechts minimale winst kan halen. Maar het waren dan ook zeer slechte originelen.

  1. Had eerst try out versie en nu de versie gekocht redelijk nieuwe computer maar erg snel is het programma niet. De resultaten zijn wisselend. Soms verbazingwekkend scherp tot laat maar zitten. Maar het is handig

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: