Artificial Intelligence
De letters AI slaan op Artificial Intelligence wat in goed Nederlands kunstmatige intelligentie betekent. De software kan, desgewenst, je foto analyseren en past daarna bepaalde bewerkingen toe die passen bij onderwerp en setting. Dat kunstmatige component krijgt een steeds prominentere rol bij Luminar zodat je sneller klaar bent met fotobewerking. Bij Luminar AI is er weer een sprong gemaakt ten opzichte van voorganger Luminar 4. In minder tijd worden nu betere resultaten bereikt, althans volgens Luminar.
Tot nu toe heb ik nog maar beperkt met Luminar AI kunnen werken, toch merk ik duidelijk dat de processen weer een tandje sneller gaan.
De User Interface
Voor wie niet weet wat een user interface is, dat is de software die je voor je op de monitor ziet met alle schermen, functies en knoppen die er in zitten. Software voelt prettig aan wanneer je intuïtief je weg vindt en het onnodig is om een dikke digitale handleiding door te worstelen. Of meer van deze tijd, uren aan “video lessons” moet kijken tot je er vierkante ogen van krijgt. Hoe zit dat met Luminar AI?
Luminar opteert voor een hele schone interface waardoor je zo weinig mogelijk afleiding hebt. Met behulp van subtiel verborgen iconen kan je andere functies aanroepen. Dat vergt wel enige gewenning en helaas ontkom je niet aan de digitale handleiding, die nu nog niet in het Nederlands online staat. Veel is voor de hand liggend, maar sommige functies zijn minder snel terug te vinden.

Echter naar de snelle AI oplossingen hoef je niet lang te zoeken. Die staan meteen groot voor je neus. Op basis van de geladen foto geeft Luminar AI je meteen enkele categorieën om uit te kiezen. Andere categorieën zijn mogelijk, maar Luminar heeft al een voorsortering gemaakt. Ik moet zeggen dat ze tot nog toe er niet naast hebben gezeten. Al is mijn tijd met het pakket nog beperkt geweest om het uitgebreid te checken.
Onder de categorieën kan je weer specifieke keuzes maken voor een bepaalde look. De meeste opties zijn vrij naturel maar er vliegen er soms een paar uit de bocht. Voor ieder wat wils , zullen we maar zeggen. Kijk hieronder wat je met een paar clicks kan bereiken.


Voorlopige conclusie
Sinds ik Luminar, jaren geleden, nog als Beta-software testte is er veel veranderd. Destijds waren de ideeën wel aanwezig maar liet de performance het soms afweten. Per nieuwe versie zie ik daarin positieve ontwikkelingen, zoals ook nu het geval is. Wie Luminar 4 gewend is zal even opkijken, maar dan snel de geliefde tools terugvinden. Want Luminar AI heeft enkele interessante features die je niet in Lightroom of Photoshop zal terugvinden. Vandaar dat ik beide pakketten gebruik. Dat is mogelijk omdat Luminar zich ook als plugin kan nestelen in de Adobe software. Eigenlijk begin ik het steeds leuker te vinden om foto’s via Luminar te ontwikkelen. Deze versie is een verbetering ten opzichte van Luminar 4, al zal je het werken met lagen niet terug vinden.
Ben je op zoek is naar fotobewerkingssoftware met bibliotheekfunctie, zonder abonnement? En waarbij vlot een hele aansprekende foto van de band rolt? Dan is Luminar AI zeker het overwegen waard.
Geen fan van de ingebouwde gimmicks zoals sky replacement? Dan gebruik je ze toch lekker niet. Het is zonde om het pakket alleen om die reden aan de kant te schuiven want er zit zoveel meer in.
Tutorial
Zo, dit was een kleine introductie om even een beeld te schetsen van de software. Zodra ik meer ervaring heb opgebouwd zal er een meer uitgebreide tutorial volgen.


8 reacties
Welke systeemeisen heb je minimaal nodig?
waar is de handleiding te vinden? Engels of Nederlands?