Geheimzinnig masker

Op onze tochten door de oerwouden van Papoea –Nieuw-Guinea bleek het gebied rond de Fly-rivier erg moeilijk toegankelijk voor mij. Door de extreem lage waterstand werd ook onze gids verrast en moest er ter plekke geïmproviseerd worden.

Allereerst werd een draagbaar geregeld bij het plaatselijk ziekenhuisje om me ’s morgens vroeg om 4 uur in het pikkedonker over een moddergebied van wel 100 meter breed van de weg naar de boot te dragen. Dat was een grote glibberpartij maar nog niets vergeleken met wat we later tegen kwamen.

Transport per draagbaar.
Glibberpartij door de modder.

We voeren ruim een uur in het donker op de fly-rivier, waar we ondertussen allerlei drijvende boomstammen moesten spotten om er niet tegenaan te varen. Uiteindelijk bevonden we ons voor een 3 meter hoge modderkant die beklommen moest worden om in het oerwoud te komen, zodat we op zoek konden gaan naar de twaalfdradige paradijshop en de zwartmaskerprieelvogel. Dat was een heel spannend avontuur waarbij er een ‘trap’ van takken werd gemaakt langs de steile oeverwand. De terugreis in de middag was vaak minder enerverend, omdat de vogels in de hitte minder actief waren en we in volle vaart in de boot terug voeren.

Trap van takken langs steile oever van de Fly-river.

Tijdens die boottochten overdacht ik  wat er die ochtend allemaal gebeurd was, maar al gauw keek ik toch ook weer om me heen, om alles in mij op te nemen. Door louter te observeren liet ik mijn gedachten los en kwamen de indrukken steeds sterker binnen. Naast geuren en geluiden kwamen er ook plots beelden waardoor ik in een soort droomtoestand verzonk. Een heel avontuurlijk gevoel maakte zich van mij meester en ik waande me Indiana Jones op zoek in de jungle naar verborgen tempels. Met een glimlach om mijn mond zocht ik niet meer naar beelden, maar kwamen deze als vanzelf op mij af.

Het Geheimzinnig masker.

Bij bochten in de rivier waar de stroming weg was gevallen, zag ik allerlei bijzondere reflecties. Het leken wel gezichten, maskers van tempelwachters. Ik maande de bootsman om rustiger te gaan varen en met mijn 70-200 mm zoomlens op mijn camera begon ik uitsneden te fotograferen van de oeverwand met waterreflecties. Na een draaiing van het beeld van 90 graden was ik opeens in het bezit van een grote serie bijzondere foto’s, waaronder dit geheimzinnige apenmasker. Het was vast een wachter bij de ingang van een geheime tempel. Verbeelding is onbegrensd! Dit is tevens de rode draad in mijn lezing en masterclass op PiXperience.

Belangstelling langs de oever van de Fly-river.

2 reacties

  1. Als er 1 is waar ik enorm veel bewondering voor heb, ben jij het wel Jan! Ik hoop dat we allemaal nog jaar en dag van je fotografie mogen genieten en uiteraard koop ik graag je nieuwe boek! groet Karin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

2 reacties

  1. Als er 1 is waar ik enorm veel bewondering voor heb, ben jij het wel Jan! Ik hoop dat we allemaal nog jaar en dag van je fotografie mogen genieten en uiteraard koop ik graag je nieuwe boek! groet Karin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u